USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

James Webb Uzay Teleskobu yalnızca 68 GB'lık depolama alanına sahip! Peki neden?

Haber 7 - Evrenin en derin görüntülerini Dünya'ya göndermeyi başaran James Webb Uzay Teleskobu'nun yalnızca 68 GB'lık bir depolama alanına sahip olduğu ortaya çıktı. Peki 10 milyar dolarlık teleskopta neden daha fazla alana gerek duyulmadı?

James Webb Uzay Teleskobu yalnızca 68 GB'lık depolama alanına sahip! Peki neden?
17-07-2022 18:07
Google News

NASA tarafından ÖZETİ| geçen hafta düzenlenen etkinlikte James Webb Uzay Teleskobu (JWST) tarafından yakalanan ilk tam renkli görüntüler paylaşılmıştı. Dev uzay teleskopu bu başarısıyla tüm Dünya'yı kendine hayran bırakmıştı.

İnsanlığın şimdiye kadar faaliyete geçen en büyük ve en güçlü uzay gözlemevi olan JWST, insanoğlunun en büyük başarıları arasında yer alıyor. Ancak bu dev teleskop ile ile ilgili ilginç bir detay ortaya çıktı. Ekranlarımızı süsleyen en unutulmaz görüntülerden bazılarını korumak için teleskopta depolama alanı olarak yalnızca 68 GB'lık bir SSD kullanıldığı ortaya çıktı.

JWST'nin tasarımı ve üretimi tam 30 yıl sürdü. 30 yıl süre boyunca ise harcanan toplam maliyet 10 milyar doları buldu. Dev teleskop altın kaplama aynaları ile 40 kilometre uzaktaki metal bir parayı veya yaklaşık 550 kilometre uzaktaki bir futbol topunu yakalayabiliyor.

NASA 10 MİLYAR DOLARLIK UYDUDA NEDEN 68 GB'LIK SSD KULLANDI?

Aslında cevabı oldukça basit. Dev teleskop içerisindeki SSD bizim aklımızda canlanan SSD'lerden çok farklı. JWST içerisindeki her bir elektronik parça zorlu bir sertifikasyon sürecinden geçti. Tüm parçalar tek tek uzun yıllar güvenilirlik, hız ve radyasyona direnç konusunda test edildi. Şu anda satılan SSD'ler teleskop üzerindeki kapasiteye kıyasla kat kat daha fazla veri saklayabilir. Ancak aynı SSD uzaya fırlatıldığında muhtemelen çalışmayacaktır. Çünkü uzayda tahmin edilenden çok daha zor şartlar insanoğlunu bekliyor.

JWST üzerinde daha yüksek kapasiteli bir SSD kullanmak sanıldığı kadar kolay ve ucuz değil. Çünkü depolama sürücüsü korkunç miktarda kozmik ışın ve radyasyona karşı özel ve pahalı bir teknolojiyle korunuyor.

NASA'nın 68 GB tercih etmesindeki başka bir neden ise uzay teleskopunun günde sadece 10 gigabayt depolama alanına ihtiyacı duyması. Teleskop tüm verileri anında NASA merkezine gönderiyor. Bu açıdan bakıldığında 20 gigabayt bile yeterli olabilirdi. Ancak NASA ihtiyaç duyulandan 6 kat daha fazla depolama alanı kullanmayı tercih etmiş.