USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İstanbul'da riskli konutlar yenilenebilir mi? Uzmanlar cevapladı!

İstanbul’u bekleyen deprem riski için atılan adımları ve kentsel dönüşüm tartışmalarını Deprem Bilim Uzmanları Haber7’ye değerlendirdi.

İstanbul'da riskli konutlar yenilenebilir mi? Uzmanlar cevapladı!
21-03-2024 15:17
Google News

Haber7 ÖZETİ| - ÖZEL 

Türkiye, deprem kuşağında olduğu gerçeğiyle yüz yüze kalmaya devam ederken deprem uzmanlarında sık aralıklarla uyarılar gelmeye devam ediyor. Özellikle de İstanbul’da beklenen olası deprem riski milyonlarca kişi açısından korkuya neden oluyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerine günler kala belediye başkan adaylarının da gündemi deprem. Mevcut İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetiminden şikâyetçi olan İstanbullunun en büyük sorunu ise kentsel dönüşüm çıkmazı.

15 milyonun yaşadığı mega kente talip olan siyasi partilerin belediye başkan adayları ise vaatlerini bu yönde anlatıyor. İstanbul’u depreme dirençli hale getireceklerini vadeden ve projelerini anlatarak seçmenden oy isteyen 12 adayın, vaatlerin gerçeklik payı seçmenin en çok merak ettiği konulardan biri oldu.

Erdoğan sözünü tuttu! İşte tarihe geçen rakamlarErdoğan sözünü tuttu! İşte tarihe geçen rakamlar

İstanbul’da riskli konutların yenilenmesi, alternatif finansman kaynaklarının bulunması, mevcut yürütülen çalışmaların yeterliliği ve önümüzdeki süreçlerde neler yapılmalı sorularını Deprem Bilim Uzmanı Dr. Süleyman Basa ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen Haber7’ye cevapladı.

Deprem Bilim Uzmanı Dr. Süleyman Basa

“TECRÜBELİ BİR İSİMLE İSTANBUL DEPREME DİRENÇLİ BİR KENT OLUR”

Beklenen Marmara depreminde İstanbul’un riskli iller arasında yer aldığını ifade eden Deprem Bilim Uzmanı Dr. Süleyman Basa, İstanbul’da 800 bine yakın binanın depremde ağır hasar alacağını açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verilerine göre yapı stokunun 255 bini 1980 öncesi, 1980 ve 2000 arasında yapılan bina sayısı 538 bin civarında olduğunu belirten Süleyman Basa, 2000 ve 2019 arasında da 376 bin bina mevcut olduğunu ve bu rakamların önemini vurguladı. Kentsel dönüşümün ekonomik boyutuna değinen Uzman Dr. Basa, deprem senaryolarında iki ayrı felaket senaryosu olduğunu ve başkan adaylarının bu çalışmalar doğrultusunda projelerini hayata geçirmeleri gerektiğini kaydetti.