USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İşlemciler Ufacıkken Ekran Kartları Neden Bu Kadar Büyük?

Bilgisayarlarımızın grafik işlem birimleri (GPU) yani ekran kartları, özellikle son zamanlarda devasa boyutlarda üretilmeye başlandı. Biz de ekran kartlarının boyutlarının bu kadar büyük olmasının sebebini merak etmişsinizdir diye açıklayalım dedik.

İşlemciler Ufacıkken Ekran Kartları Neden Bu Kadar Büyük?
11-11-2022 09:13
Google News

Ekran ÖZETİ| kartı piyasasında şu anda lider konumunda olan NVIDIA’nın donanımlarının her geçen gün büyüdüğünü fark etmişsinizdir. GTX serisinden RTX serisine geçtiğimizde ekran kartları kol kadar, en son çıkan 4000 serisi ile de tabiri caizse kafa kadar oldu.

Peki hiç düşündünüz mü bu ekran kartları neden bu kadar büyük ve her yeni seride daha da büyümeye devam ediyor? Hele de işlemciler bu kadar küçük bir boyuttayken? Hemen basit bir şekilde yanıtlayalım.

Aslına bakarsanız bir ‘ekran kartını’ (bakın grafik işlem birimi demiyoruz) bir merkezi işlem birimi (CPU) ile karşılaştırmak pek adil olmaz.

Adil olacak olan, ekran kartı ile anakartı karşılaştırmak olacaktır. Bunun sebebi ise aslında grafik işlem birimi dediğiniz şey, merkezi işlem birimi ile hemen hemen aynı boyutta, hatta bazen daha küçük oluyor. Ancak nasıl merkezi işlem birimi bir anakart üzerinde bulunuyorsa, grafik işlem birimi de bir ekran kartı üzerinde duruyor.