USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

'Intel Arc Pro' Ekran Kartları Tanıtıldı: İşte Özellikleri

Ekran kartı sektörüne giriş yapan Intel, bugün Arc Pro serisinde yer alacak yeni ekran kartlarını tanıttı. Ekran kartları, özellikle profesyonellerin ilgisini çekecek bir özelliğe yer veriyor.

'Intel Arc Pro' Ekran Kartları Tanıtıldı: İşte Özellikleri
09-08-2022 13:10
Google News

NVIDIA ÖZETİ| ve AMD gibi devler birbiriyle rekabet halindeyken bu rekabete dünyanın en büyük çip üreticilerinden Intel de katılmaya karar vermişti. Şirketin üst düzey ekranlarının piyasaya çıkması halen beklenirken, bugün bu ekran kartları arasında yer alacak yeni bir seri duyuruldu.

Intel, özellikle profesyonelleri hedef tahtasına aldığı Intel Arc Pro grafik kartı serisini duyurdu. Intel Arc Pro A40, A50 ve laptop grafik kartı A30M’den oluşan yeni seri, özellikle Blender, HandBrake, Premiere Pro ve daha pek çok profesyonel uygulamada maksimum optimizasyonu sağlamayı hedefliyor. Gelin, kartların detaylarına bakalım.

Ekran kartlarının en ön plana çıkan özelliği: AV1 encode desteği!

intel arc pro

Sol: H.264, Sağ: AV1

Intel, yeni ekran kartlarının tüm özelliklerini ve performans sonuçlarını henüz paylaşmadı. Fakat ekran kartları hakkında paylaşılan detaylara göre, özellikle profesyonellere hitap ettiğini göz önüne alırsak bulunacak en önemli özelliği tam kapsamlı AV1 donanım hızlandırması olduğunu söyleyebiliriz.

Intel’e göre sektörde bir ilk olan bu özellik sayesinde kullanıcılar, günümüzün standartdı H.264’ten uzaklaşarak ‘gelecek’ olarak nitelendirilen AV1’e geçiş yapabilecekler. AV1 sayesinde daha yüksek çözünürlüklü videolar üretmek mümkün oluyor. AV1’i çözümleyebilmek, 1080p çözünürlüğe kadar yalnızca işlemci gücüyle gerçekleşiyor. Daha yüksek çözünürlüklerde ise RTX 30 veya Radeon RX 6000 serisi gibi üst düzey ekran kartları gerekiyor. Bu çözümleme ise sadece yazılım ile yapılıyor.

Intel’in yeni ekran kartlarıyla çözümleme sürecine doğrudan bir donanım bileşenini dahil ediyor. Bu sayede AV1 çözümlemesi ve encode işlemi, çok daha enerji tasarruflu ve çok daha çabuk sürede yapılabilen işlemlere dönüşüyor.

Grafik performansları ne durumda?