USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İnsanlığın Yaşamını Kökünden Değiştiren ABD İcatları

Tarih boyunca ve dünya çapında bilim ile teknolojiye yön veren birçok önemli buluşa imza atmış ABD’nin, zamanın ötesindeki icatlarını bir araya getirdik. Bakalım hangileri sizi şaşırtacak?

İnsanlığın Yaşamını Kökünden Değiştiren ABD İcatları
04-04-2024 12:33
Google News

Amerikalı ÖZETİ| mucitlerin icatları; yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’ni değil, tüm dünyayı etkiledi. Basit bir etkilemeyle de kalmadı. İnsanlığın yaşamının kökenini değiştirdi, iletişimi hızlandırdı, tıp alanında devrim yarattı ve toplumları dönüştürdü.

İmalat sektöründen tutun, uzay araştırmalarına kadar pek çok alanda gelişimi hızlandıran Amerika Birleşik Devletleri’nin icatlarına daha yakından bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri’nin zamanın ötesinde icatları:

3D baskı teknolojisiEndüstriyel robotlarHareketli montaj hattıDeğiştirilebilir parçalarCADSpace ShuttleHubble Uzay TeleskobuİnternetUçakMRIBilgisayar

3D baskı teknolojisi patenti, ABD'li bir mühendise ait.

3d yazıcı

3D baskı, ilk olarak Japon bir mucit tarafından geliştirilmiş olsa da Amerikalı mühendis Charles Hull, stereolitografi (SLA) adını verdiği ilk 3D yazıcının patentini almayı başardı. O zamandan bu yana 3D baskı, büyük oranda gelişti ve imalat endüstrisinin de dönüşmesine yardımcı oldu.

Günümüzde, üretim tesislerinde yaygın olan bir teknoloji: Endüstriyel robotlar

endüstriyel robot

2 yıllık geliştirme sürecinin ardından 1959'da Amerikalı mucit George Devol, ilk endüstriyel robotu tanıttı. Robotun başlangıçta insanlar için tehlikeli olan işleri yapması amaçlanmıştı. 

Fikir hemen tutuldu ve ilk “Unimate robot” prototipi "Trenton", New Jersey'deki montaj hattına yerleştirildi. 2 yıl sonra; yeni ve gelişmiş Unimate, fabrika otomasyonu için seri üretilen ilk robotik kol oldu.

Hareketli montaj hattı, Henry Ford’a kâr ettirdi.

fabrika

Henry Ford, üretimi daha verimli hâle getirmek için temel bir montaj hattı oluşturdu. Montaj hattı, parçaları hat boyunca taşımak için konveyör bantları kullanıyordu. Bir arabanın üretilmesi için gereken süre 12 saatten 3 saatin altına düştü ve bunun sonucunda Ford, arabanın fiyatını 300 dolar düşürmeyi başarmıştı.

Montaj hattının yaratılması Amerikan imalat endüstrisini önemli ölçüde değiştirdi ve aynı zamanda modern otomotiv endüstrisinin de ortaya çıkmasına neden oldu.

Seri üretim için bir diğer öncülük, değiştirilebilir parçalar.

tüfek

1798'de Eli Whitney, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu için 2 yıllık bir süre içinde, 10.000 tüfek yapmak üzere görevlendirildi. Whitney; tüfekleri sıfırdan yapmak yerine standartlaştırılmış, değiştirilebilir parçalar fikrini ortaya attı. 

Sonuç olarak işçiler; çok daha fazla sayıda makineyi, daha düşük maliyetlerle ve kısa zamanda üretebildiler. Başka şeyleri beklemek yerine parçaları değiştirerek makineleri onarmak ve değiştirmek çok daha verimli hâle geldi.

Mühendislik tasarımlarının temelini oluşturan "CAD" da Amerikalı bir mucidin ürünü.

CAD

1950'lerde, bilgisayar bilimci Patrick Hanratty; “PRONTO” adı verilen ilk ticari CNC programlama sistemini geliştirdi. 1963 yılında, MIT'ten Ivan Sutherland adlı bir doktora adayı, tez makalesi için ilk bilgisayar destekli tasarım (CAD) programlarından biri olarak kabul edilen Sketchpad'i yarattı. 

CAD, modern mühendislik tasarımlarının temelini oluşturdu ve günümüzde hâlâ mühendislerin projelerini nasıl modelleyeceğini belirliyor.

Dünya yörüngesine fırlatılan ve tekrar kullanılabilen ilk uzay aracı: Space Shuttle (Uzay Mekiği)

nasa

NASA'nın bir projesi olarak tasarlanan ve geliştirilen Space Shuttle, uzay araştırmaları tarihinde önemli bir dönüm noktası oldu ve insanlı uzay uçuşlarını daha erişilebilir hâle getirdi. Uzay mekiği; kargo ve mürettebatı Dünya yörüngesine taşıyabiliyor, ardından atmosfere yeniden giriş yaparak iniş yapabiliyordu.

Üstelik Space Shuttle ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) malzeme ve ekipman taşıma, uyduların konumlandırılması, bilimsel araştırmalar yapma gibi önemli ilerlemeler kaydedildi.

Uzayda bulunan en ünlü ve etkili teleskoplardan biri: Hubble Uzay Teleskobu

Hubble uzay teleskobu

Güneş enerjisi ile çalışan ve 1990 yılında uzaya fırlatılan Hubble; uzak galaksilerin ve gökadaların incelenmesi, yıldız oluşumu ve gezegenlerin doğuşu gibi temel astrofizik fenomenlerin anlaşılması gibi birçok önemli keşifte bulundu.

Kısacası Hubble; bilim insanlarına ve uzay meraklılarına, uzayın derinliklerindeki sırları keşfetme ve anlama fırsatı sunmasının yanı sıra modern astronomiye büyük katkılarda bulunarak evrenin muazzam çeşitliliğini daha iyi anlamamıza yardımcı oldu.

Muhtemelen birçoğunuz bunu biliyordunuz: İnternet

internetin mucidi

Amerikalı bilim insanları ve mühendisler tarafından geliştirilen internet, ilk olarak "ARPANET" projesi olarak ortaya çıktı ve daha sonra geliştirilerek günümüzdeki hâlini aldı. Tim Berners-Lee tarafından geliştirilen World Wide Web (WWW), internetin popülerleşmesinde büyük rol oynadı ve internet üzerinde belge paylaşımını, bağlantıları ve gezinme deneyimini kolaylaştırdı.

Uçağın mucitleri “Wright Kardeşler”in Amerikalı olduğunu söylememize gerek yok herhalde…

uçağın icadı

1903 yılında, Orville ve Wilbur Wright tarafından, Kitty Hawk Kuzey Carolina'da gerçekleştirilen ilk kontrollü uçuş; modern havacılığın temelini attı. Wright Kardeşler'in tasarladığı ve ürettiği uçaklar; kanat profili, pervane düzeni ve kontrol sistemleri gibi temel özelliklerin yanı sıra aerodinamik prensiplere dayanan bir yapıya sahipti. 

Bu başarı, havacılık teknolojisinin ilerlemesine öncülük ederek insanlığın hava yolculuğunu mümkün kıldı ve modern uçuş endüstrisinin gelişmesine yol açtı.

Tıbbi tanı ve tedavinin olmazsa olmazı: MRI

abd icatları

İlk olarak 1971 yılında ortaya çıkan Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI), Amerikalı fizikçi Paul Lauterbur ve İngiliz fizikçi Peter Mansfield tarafından geliştirilmişti.

Güçlü manyetik alanlar ve radyo dalgaları kullanarak vücudun iç yapısını detaylı olarak görüntülemek için kullanılan MRI; dokular arasındaki farklılıkları ayırt etme, hastalıkların teşhisi, tedavi planlaması ve hastalığın ilerleyişini izlemede önemli bir rol oynadı.

Bilgisayarın da kökenleri Amerikalı mühendislere dayanıyor.

bilgisayarın icadı

Amerikalı mühendisler ve bilim insanları tarafından geliştirilen bir dizi teknolojiye dayanan bilgisayar; 1940’larda ve 1950’lerde geliştirildi. Başlangıçta sayısal hesaplamaları hızlı bir şekilde yapmak için elektronik devreler kullanıyordu. Sonrasında bilgi işlem teknolojisinin gelişmesine öncülük etmiş oldu.

Özetleyecek olursak ABD tarafından yapılan icatlar, gerek endüstri gerek uzay alanında birçok ilke imza attı ve insanlığın gelişiminde önemli rol oynadı. Sizi bu icatlardan en çok şaşırtan hangisi oldu? Yorumlara yazın!

Kaynaklar: NASA, Ezra, Flex Trades, Drupa, Space

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Su Renksiz Olsa da Döküldüğü Yeri Nasıl Koyu Renkte Yapıyor?
Su Renksiz Olsa da Döküldüğü Yeri Nasıl Koyu Renkte Yapıyor?

Üstünüze su döktüğünüzde ya da koltuk altınız terlediğinde kıyafetinizin rengi koyulaşır. Suyun bir rengi olmamasına rağmen nasıl böyle bir şey ortaya çıkabiliyor ki?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu