USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İnsan Beyni Neden 4. Boyutu Anlamakta Güçlük Çekiyor?

3 boyutlu evrende yaşıyoruz, ancak konu 4. bir boyutun varlığına geldiğinde ise uzmanlar bile kavram kargaşalarıyla boğuşuyorlar. Ünlü astronom Carl Sagan, zamanında 4. boyuta ilişkin güzel bir anlatım sergilemişti.

İnsan Beyni Neden 4. Boyutu Anlamakta Güçlük Çekiyor?
21-03-2023 13:27
Google News

Bilim ÖZETİ| dünyasındaki gelişmeleri yakından takip ediyorsanız, dördüncü, hatta beşinci boyutlar ile ilgili yapılan tartışmalara denk gelmişsinizdir. Etmiyorsanız da konu ile ilgili dizilerden, filmlerden gelen bir kulak aşinalığınız olabilir.

İnsanların beyni üç boyutu anlama konusunda hiçbir sıkıntı çekmez, çünkü her gün deneyimlediğimiz sayısız değişken, hayatlarımızda 3 boyutlu olarak yer alır. Kısacası insanlar bir cismin, enini, boyunu ve yüksekliğini çok rahatlıkla anlayabilen varlıklardır. 

İnsanlar, en azından benzerini görebildikleri şeyleri hayal edebilirler fakat daha önce hiç deneyimlemedikleri bir kavram hakkında beyinlerinde bir resim oluşturamazlar. Bir örnek vererek bu konuyu daha anlaşılabilir bir hale getirelim.

Size bir renk hayal etmeniz söylense, aklınızda hemen bir tane belirir öyle değil mi? Peki var olmayan bir renk hayal etmeniz istense?  

boyut

İnsan beyni, var olmayan bir rengi hayal edemez. Tıpkı dördüncü ve beşinci boyutları hayal edemediği gibi... Dünya üzerinde yaşamış en ünlü gökbilimcilerden biri olan Carl Sagan, zamanında hazırladığı bir video ile bu durumu oldukça basite indirgeyerek izah ediyor.

Açıklamalar belki dördüncü boyutu anlamanızı sağlamıyor fakat neden anlamadığınız konusunda aydınlatıcı bir yol çiziyor: