USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

IKEA'nın Elinde "Patlayan" Girişimi: Şişme Kanepe - Webtekno

Hemen hemen hepimizin evinde, bir tane bile olsa IKEA ürünü vardır muhtemelen. Nadiren memnuniyetsizlik duysak da tüm başarılarına bedel bir fiyaskosu olmuştu.

IKEA'nın Elinde
23-01-2024 18:38
Google News

Sadece İsveç ÖZETİ| köftesi yemeye bile olsa gittiğimiz IKEA’nın, hava kanepelerini hiç görmüş veya duymuş muydunuz? İlk bakışta işlevsel gibi gelebiliyor aslında ama ne gibi sorunlara yol açabileceğini tahmin bile edemezsiniz.

1980’lerde ortaya çıkan ve daha sonra ısrarla geliştirilmeye çalışılan hava kanepelerinin nasıl olduğuna ve ortaya çıkardığı felaketlere daha yakından bakalım.

IKEA’nın hava kanepesi tasarımı, başta ekibe çok mantıklı gelmişti.

ikea

1980’lerin ortasında ortaya çıkan hava kanepesi tasarımı, şirketin küresel tasarım başkanı Marcus Engman’ın önüne geldiğinde dâhiyane bir tasarım gibi duruyordu. Hatta şimdiye kadarki en iyi IKEA fikri olabilirdi. Ne de olsa doğru düzgün bir malzemeye bile ihtiyaç yoktu. Üstelik taşıması ve temizlik yaparken kaldırması da kolaydı.

Hava kanepelerini, şişme yatak gibi düşünebiliriz. Kanepeyi, sönük bir hâlde satın alan tüketiciler evlerinde şişirecekti. Yanına bir de kumaş kılıfı koydun mu, al sana bulutların üzerinde oturuyormuş hissi veren bir kanepe.

Henüz şişirme aşamasında “patlak vermeye” başlamıştı.

şişme koltuk

Kanepenin yanında ise herhangi bir şişirme aleti yoktu. Beklenen, insanların onları evlerindeki saç kurutma makineleriyle şişirmesiydi. Sonuç olarak hemen hemen herkesin evinde bir saç kurutma makinesi var değil mi?

Ancak bir noktayı atlamışlardı. Herkes, kanepelerini saç kurutma makinesinin soğuk ayarlıyla şişirmeyi düşünemeyebilirdi, ki öyle de oldu ve tahmin edebileceğiniz üzere ortaya korkunç sonuçlar çıktı. Koltuklar eridi!

Sorunlar burada da bitmiyordu.