USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hz. Meryem sahtekarlığı! İşte öne çıkan detaylar!

Sosyal medya haftalardır ‘Ben Hz. Meryem’ notuyla paylaşılan umre videosu ile yankılanırken gerçek ortaya çıktı.

Hz. Meryem sahtekarlığı! İşte öne çıkan detaylar!
29-03-2024 17:32
Google News

Haber7 ÖZETİ| - ÖZEL

Geçtiğimiz günlerde hem sosyal medyada hem de haber sitelerinde ‘Ben Hz. Meryem’ notuyla paylaşılan video kısa bir sürede viral olarak Türkiye’nin adeta gündemine oturdu. Neredeyse her gün en az birkaç kişinin viral olarak adeta kendini kurban ettiği sosyal medyada bu kez kadın üzerinden dini değerler hedef alındı.

Kübra Acar isimli genç bir kadının umre ziyareti sırasında paylaştığı video başka bir kullanıcının videoya ‘Ben Hz. Meryem’ notu eklemesi ve o şekilde videoyu servis etmesi ile kısa süre sonra video Türkiye’nin gündemine oturdu. Sözde Kemalist ideolojide olduklarını savunan medya kuruluşları tarafından da yayılan videonun gerçeği ise ortaya çıktı.

SERVİS EDEN KİM?

Dini değerleri kadın üzerinden hedef alan paylaşımı, sözde Kemalist ideolojiyi savunan medya kurumlarının ve sosyal medya platformlarının hazırlayıp kullanıcılara servis ettiği tespit edildi. Kübra Acar’ın umre ziyareti esnasında ilk paylaşan hesabın Mega Mag (@megamagc) isimli x hesabı olduğu ancak hesabın Kübra Acar’ın videosunun üstüne ‘Ben Hz. Meryem’ notu ekleyerek arkasına müzik koyduğu ortaya çıktı.

Mega Mag hesabının biyografisinde bulunan ‘Atatürk'ün izinde’ sloganı ise algının adeta odak noktası oldu. 8 bin civarı takipçili Mega Mag isimli sosyal medya hesabının videoyu hazırlayıp sunması üzerine, yine sözde Kemalist görüşe sahip etkileşimleri yüksek olarak bilinen Aykırı Gazetesi sosyal medya hesabından videoyu milyonlarca kişiye ‘afiyetle’ servis etti. Aykırı hesabının kapak fotoğrafında bulunan Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafı ile ‘Atatürk’ün açtığı yolda’ notu dikkat çekti.

DİKKAT ÇEKEN ODA TV DETAYI

Üzerinde oynanmış videoya en çok yer veren medya kurumlarından biri de çalışanlarının FETÖ iltisaklı isimleriyle anılan ODA TV oldu. ODA TV, Kübra Acar’ın umre ziyareti videosunu, “Hz. Meryem olduğunu iddia eden kadın mürit topladı” yorumu ile paylaştı. Kübra Acar’ın beyanı olmamasına rağmen Acar’ın çeşitli platformlarda şeyhlik unvanını taşıdığını ilan ederek mürit toplamaya ve toplantılar düzenlemeye başladığını iddia eden ODA TV gerçek ortaya çıkınca haberi yayınlama tarzı ile dikkat çekti.

Kübra Acar’a ‘Feminist Mehdi’ takma adı takarak adeta alay eden ODA TV, videonun gerçeği yansıtmadığına ilişkin yayınladığı habere ‘Mürit toplama’ haberini de ilişkilendirmesi algı operasyonu olarak yorumlandı. 

GERÇEK, ‘YALAN’ KADAR İZLENMEDİ!

Görüntünün sosyal medyada hızla yayılmasının ardından Instagram hesabından açıklama yapan Kübra Acar, tur firması ile katıldığı umre ziyareti esnasında çekilen görüntülerin üzerine tanımadığı kişiler tarafından videonun üzerine ‘Ben Hz. Meryem’ yazılarak paylaşıldığını ve haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Acar’ın avukatı ise olayın yargıya taşındığını ifade ederek haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Ancak Aydınlık Gazetesi yazarı Gaffar Yakınca’nın kaleme aldığı ‘Atatürkçülerin’ Meryem Ana ile imtihanı başlıklı yazısında gerçeğe ilişkin dikkat çekici bir detay yer aldı. Üzerinde oynanarak yayılan videonun milyonlarca kişi tarafından izlenirken, avukatın yaptığı açıklamanın ancak 10 bin kişi tarafından görüntülendiğini vurguladı. 

İşte Gaffar Yakınca'nın yazısında öne çıkan detaylar...

"Kübra Acar. Kendi halinde bir genç kadın. Umreye gitmeye karar vermiş. Normalde başı açık biri ama, Mekke’yi ziyaretinde -herkes gibi- o da örtünmüş. Çok önemsediği bu ana dair bir videoyu “Rabbim herkese nasip etsin” diyerek sosyal medya hesabından paylaşmış.

Asıl hikaye, Kübra Hanım bu videoyu paylaştıktan sonra başlıyor. Videoyu alan birileri, üzerine acayip bir dini müzik döşeyerek “ben Hz. Meryem” yazıyor ve “Bir kadın Hz. Meryem olduğunu iddia ederek şeyhliğini ilan etti” diye servis ediyor. Türkiye bir anda “kim bu kendini Meryem Ana ilan eden manyak” sorusunu sormaya başlıyor. Kimi dalgasını geçiyor, kimi “tövbe Estağfirullah” diyor ama, en çok “işte AKP’nin Türkiye’yi getirdiği nokta, gericilik dincilik hortladı” sesleri duyuluyor.

Hem de ne zaman? Bingo! Seçimlere üç gün kala….

Video çok hızlı yayılıyor, milyonlarca kişi tarafından izleniyor. Tabii görüntünün sahibi Kübra Acar’a da ulaşıyor. Kübra Hanım, sadece kendi çevresi ile paylaştığı masum bir görüntü yüzünden bir anda insanların nefret ve alay objesi haline geldiğini görünce neye uğradığını şaşırıyor. Avukatı aracılığı ile bir açıklama yayınlıyor, bunu yapanlardan hesap soracağım diyor ama nafile… Üzerine atılan bu çirkin iftira ile kalakalıyor!

KİM BU SAZANLAR ACABA?

Azıcık inceleyeyim dedim… Bakın karşıma ne çıktı… Videoyu hazırlayan ve piyasaya süren X hesabının adı Mega Mag (@megamagc). Sloganları ne biliyor musunuz? “Atatürk’ün izinde”. Bolca bel altı magazin, bolca uydurma haber, bolca provokasyon… Atatürk’ün izine bak sen!

Durun daha bitmedi… Bu Mega Mag’ın öyle milyonlara ulaşabilecek bir büyüklüğü yok. 8 bin takipçili çok küçük bir hesap. Ama Kübra Hanım’a yönelik iftira videosu tam 1,7 milyon izlenmiş. Nasıl olmuş dersiniz? Çünkü nerdeyse çok büyük bir hesap, bu Mega Mag’dan alıntı yapmış, hem de referans göstererek!

Neredeyse bir milyon takipçisi olan bu hesap, adını sık sık provokasyonlarla duyduğumuz Aykırı adlı yayın. Arkasında bir zamanlar Meral Akşener’in prensi olan, sonra partiden kovduğu Batuhan isimli biri var. Şimdi Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş, ırkçı Zafer partisi ve NATO/ABD yanlısı yayınlar yapıyor. Logosunda Atatürk’ün kalpaklı bir fotoğrafı var. Sloganları ise bakın nasıl başlıyor: “Mustafa Kemal’in açtığı yolda…”

Sırf siyasi provokasyon yapmak için Kübra Hanım’a iftira attıkları video 930 bin kişi tarafından izlenmiş. Kadıncağızın avukatı bu yalandır diye açıklama yapınca onu da yayınlamışlar ama ilk gönderiyi silmemişler. Avukatın yalanlama mesajı sadece 10 bin kişiye ulaşabilmiş. Ne kurnazlık ne yüzsüzlük ama değil mi? Mahkemeye çağırıldıklarında da biz falanca hesaptan almıştık bizimle bir ilgisi yok diyecekler. O falanca hesabın sahipleri de zaten bilinmiyor olacak!"

 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Manor Lords Satış Rakamları Açıklandı
Manor Lords Satış Rakamları Açıklandı

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan şehir kurma oyunu Manor Lords, ilk gününde 1 milyonu aşkın satış gerçekleştirdi. Oyun, kendi alanında da bir rekora imza attı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu