USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hukukçulardan 'sandık' uyarısı: Oyunuza sahip çıkın

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine 59 gün kaldı. Bu süreçte tartışılan konuların başında sandık güvenliği geliyor. Uzmanlar, “Yurttaşlardan siyasi partilere kadar herkes üzerine düşeni yapmalı” açıklamasında bulundu.

Hukukçulardan 'sandık' uyarısı: Oyunuza sahip çıkın
16-03-2023 04:33
Google News

SEÇİM ÖZETİ| GÜVENLİĞİ /SEÇMENLERİN SORUMLULUĞU

ErolTUNCER – TESAV1Başkanı

Seçimlerdemokratik rejimin temelini oluşturur. Ülkeyi kimlerin yöneteceğiseçimlerle belirlendiği gibi Anayasaları değiştirecekçoğunluklar da seçimler sonucunda oluşur.

Toplumyaşamında bu kadar önem taşıyan seçimler, seçmen iradesinidoğru ve eksiksiz olarak yansıtmalıdır. Bunun için seçimsürecinin çeşitli aşamalarında seçim güvenliğinin sağlanmasıgerekiyor. Seçimsathı mailine (eğik düzlemine) girdiğimiz şu günlerde ülkegündeminin baş konusu da, hiç kuşkusuz, seçim güvenliğiolmalıdır.

İktidaramuhalif olan kesimlerde, önümüzdeki seçimlerin güvenlikoşullarda geçmeyeceğine, her türlü hileye başvurulacağınadair kuşkular, kaygılar yaygın. Hatta kuşku ve kaygıların yeryer ümitsizliğe dönüştüğü görülüyor. Geçmiş seçimlerdeyaşananlara bakınca bu kaygılara hak vermemek elde değil. Ancakseçim güvenliği konusunda önde gelen engeli, seçmenlerdeki moralbozukluğunun oluşturacağı unutulmamalıdır.

Önümüzdekiseçimlere ilişkin kaygıları gidermek, olası usulsüzlükleriönlemek üzere alınacak önlemler, yapılacak işler yok mu?Elbette var. Kaygıları bir yana bırakıp bize düşensorumlulukların gereğini yerine getirmemiz gerekiyor. Kuşku vekaygıları gidermenin öncelikli gereği budur.

Seçimgüvenliği denilince öncelikle seçim günü oy verme ve oy sayımısırasındaki işlemlerin güvenilirliği akla gelir:

Oykullanma işlemlerinde usulsüzlük yapıldı mı?

Sandıktançıkan oylar doğru sayıldı mı? Tutanağa aslına uygun olarakgeçirildi mi?

İlve ilçe birleştirme tutanakları doğru tutuldu mu?

Elektroniksistem müdahaleye maruz kaldı mı?

Oysaseçim güvenliğini; seçmen kütüklerinin düzenlenmesindenoyların sayım, döküm ve birleştirilmesine kadar uzanan genişyelpazede ele almak gerekiyor:

Seçmenkütüklerinin düzenlenmesi,

Seçimkampanyası süreci,

Sandıkbaşı işlemleri,

Oylarınbirleştirilmesi işlemleri,

Elektroniksistemin işleyişi.

Seçimgüvenliğini zedeleyen en önemli usulsüzlüklerin kampanyasürecinde yaşandığı unutulmamalıdır. Günümüzde bununçeşitli örneklerini yaşamaktayız. Ancak bu süreç yazımızınkonusu dışındadır.

Seçimgüvenliğinin sağlanmasını öncelikle siyasi partilerden beklemekgibi bir alışkanlığımızın olduğu kabul edilmelidir. Oysa bukonuda siyasi partilerle birlikte seçmenlere ve örgütlü toplumkesimlerine düşen sorumluluklar ve görevler vardır. Bütünönlemlerin siyasi partiler tarafından alınmasını beklemek doğruolmaz. Bu yazımızda seçmenlere ve siyasi partilere düşensorumluluklara kısaca göz atmak istiyoruz.

Herseçmen öncelikle kendisinin seçmen listesinde olup olmadığınıkontrol etmeli ve isminin listelerde yer almaması halinde itirazyollarını mutlaka kullanmalıdır. Gerekli kontroller için YüksekSeçim Kurulu Seçmen Sorgu Sisteminden deyararlanılabilir. Şimdi bir de evimizde kayıtlı olan yabancılarsorunu gündeme geldi. Bunu belirleyip önleyebilmek de seçmenleringörevleri arasına girmiş bulunuyor.

Seçimlerin14 Mayısta yapılacağı kesinleşmiş gibidir. Seçmenlerin birbölümü bu tarihte henüz yazlıklarına gitmemiş olabilirler.Seçmen kayıtları yazlıklarında olan ve o tarihte kışlıklarındaolacak seçmenlerin bu kayıtları kışlık evlerine nakletmelerigerekmektedir.

Seçmenlersistemin işleyişini, itiraz ve şikâyet konularındaki haklarınıöğrenmeli ve yeri geldiğinde bu haklarını kullanabilmelidir.Sandıkların açılması esnasında oy sayım işlemlerini izlemelive gerektiğinde müdahale edebilmelidir.

Seçimgüvenliğinin sağlanması hususunda, kuşkusuz, siyasi partilerinde ağır sorumlulukları vardır. Muhalefet partilerinin bu konudaciddi çalışmalar içinde oldukları görülüyor.

Partilerdenbir beklentimiz de seçmenlerin çeşitli konularda aydınlatılmasınısağlamaları ve yereldeki parti örgütlerinin seçmenlere rehberlikedebilmeleridir. Bunu sağlamak için partilere önerimiz, sandıkya da sokak birimine göre örgütlenmeleri olacaktır. Bu ölçekteörgütlenme, seçmenlerle yakın ilişki kurarak, seçim süreciyleilgili bilgilerin seçmenlere ulaştırılmasınıkolaylaştıracaktır.

Sonuç

Herseçim elbette önemlidir. Ancak önümüzdeki “Cumhurbaşkanlığıve Milletvekili Genel Seçimleri”nin önemi her zamankinden fazladır. Bu seçimlerin sonuçları,rejimin ve ülkenin geleceğini derinden etkileyecektir.

Önümüzdekisüreçte seçmenlerin sorumlulukları, partilerden daha azdeğildir. Her seçmen, kaygılarını bir yana bırakıp, kendisinedüşen sorumlulukları yerine getirmeye çalışmalı ve mutlakasandık başına giderek oyunu kullanmalıdır.

Seçmenliğinomuzlarımıza yüklediği ağır sorumlulukları yerine getirmenin,ülkemize karşı kaçınılmaz bir borç olduğunu unutmayalım.

1Toplumsal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı

(Erol Tuncer)

***
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Kahramanmaraş Depremi, 19 Gün Önceden Belirti Göstermiş
Kahramanmaraş Depremi, 19 Gün Önceden Belirti Göstermiş

Geçtiğimiz yıl yaşanan Kahramanmaraş depremlerinin aslında günler öncesinden belirti verdiği tespit edildi. Peki bu nasıl mümkün oldu? İşte yapılan araştırmanın çarpıcı detayları...

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu