USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Hindistan'ın Birlik Heykeli Nasıl İnşa Edildi?

Hindistan'ın Birlik Heykeli, âdeta göğe uzanan bir dev gibi. 60 katlı bu heykel, sadece yüksekliğiyle değil barındırdığı anlamla da tüm dünyanın ilgisini çekmiş durumda. Sahi 60 katlı demişken; böylesine büyük bir yapı, nasıl inşa edilmiş olabilir?

Hindistan'ın Birlik Heykeli Nasıl İnşa Edildi?
29-03-2024 18:27
Google News

Hindistan'ın ÖZETİ| Birlik Heykeli, sadece mimari bir başyapıt değil aynı zamanda ulusun birliğinin ve direncinin taşa işlenmiş hâli.

Peki Hindistan için büyük önem arz eden bu heykel tam olarak nasıl inşa edildi? Üstelik kendisi dünyanın en büyük heykeli!

Heykel 182 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en yüksek heykeli unvanını gururla taşıyor.

Birlik Heykeli Hindistan

Bu olağanüstü yapı, sadece 46 ayda inşa edilmiş. Onu daha da eşsiz kılan şey ise çiftçilerin kullanılmış tarım aletlerini bağışlayarak yapının inşasına katkıda bulunmuş olmaları.

Birlik Heykeli, 1947 yılında İngiliz yönetiminden bağımsızlığını kazandıktan sonra ulusun birleşmesinde önemli bir rol oynayan Hindistan'ın Demir Adamı, Sardar Vallabhbhai Patel'e devasa bir saygı duruşu olarak tasarlanmış.

Sardar Vallabhbhai Patel Birlik Heykeli

Daha sonra Sardar Vallabhai Patel; 562'den fazla prenslik devletinin, yeni bağımsız Hindistan'a entegre edilmesine yardımcı olarak birleşik ve uyumlu bir ulus yaratmış.

Bu heykel Hindistan'ın batı kesiminde, Gujarat eyaletinde yer almakta. Proje, ilk olarak 2010 yılında duyuruldu ve Ekim 2013'te Hintli bir şirket olan Larson & Turbo tarafından toplam 422 milyon dolar maliyetle inşa edildi.

Heykel, Hintli heykeltıraş Ram V. Sutar tarafından tasarlandı.

Ram V. Sutar Birlik Heykeli

İlk olarak sadece 0.91 metre yüksekliğinde olan ilk heykeli kilden yapan heykeltıraş, daha sonra 5.48 metre boyunda büyük bir versiyonu yaptı. Büyütmenin her aşamasında Ram V. Sutar, heykelin detaylarını daha da mükemmelleştirebiliyordu.

Tam boyutlu versiyon için heykelin, parçalar hâlinde inşa edilmesi gerekiyordu. 30 metrelik heykel, referans olarak kullanılarak 3D taramadan geçirildi. Uzman ustalar; dijital modelleri, alçı kullanarak panelleri oluşturmak için kılavuz olarak kullandı.

Birlik Heykeli inşa aşaması

Daha sonra bu alçı paneller döküm kumuyla dolu bir kabın içine yerleştirildi ve sıkıştırıldı. Sonrasında panel çıkarıldı ve hazırlanan kalıba, erimiş bronz döküldü.

Bronz soğuyup tamamen katılaştıktan sonra kalıp, dikkatlice çıkarılıyordu. Bronz parçalar Çin'de dökülüyor, deniz ve karayolunu aşarak inşaat alanının yakınındaki bir atölyeye ulaşıyordu.

Şimdi odağımızı inşaat alanına çevirelim.