USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Her yıl 300 bin kişi ölüyor! KOAH hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

KOAH hastalığı bilinenin aksine çok yaygın bir hastalık haline geldi. Sigara kullanımının artmasıyla beraber KOAH evrensel bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Peki KOAH nedir, KOAH hastası ömrü ne kadar, KOAH tedavisi var mıdır?

Her yıl 300 bin kişi ölüyor! KOAH hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
30-01-2024 15:03
Google News

Uzmanlar, ÖZETİ| gün geçtikçe sigaranın dünyaya ve insana verdiği zararların giderek arttığı uyarısında bulundu. Akciğerlerde oluşturduğu tahribatla bilinen KOAH hastalığı insan sağlığını tehdit ediyor. Sigara kullanmamak KOAH olmaya engel değil. Dumana maruz kalındığında bile kendini gösterebilen KOAH hastalığı belirtileri nelerdir, tedavisi var mı, nasıl geçer?

Kapalı oyun alanları tehlike saçıyor! Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı uyardı!Kapalı oyun alanları tehlike saçıyor! Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı uyardı!

KOAH'IN 1. NEDENİ SİGARA!

Uzmanlar, genetik yatkınlıklar, sosyoekonomik düzeyler, sigaraya ve dumanına maruz kalmak gibi bir sürü faktörün temelinde yatan KOAH hastalığına uyarıda bulundu. Elde edilen verilere göre yılda sadece 300 bin kişi sigaranın zararlı etkilerinden dolayı ölüyor. Sigaranın zararlı etkilerinin başında ise KOAH geliyor. Peki, nedir bu KOAH hastalığı?

KOAH HASTALIĞI

Kronik obstrüktif akciğer hastalığının kısaltması olarak bilinen KOAH, nefes almakta güçlük ile bağdaştırılan bir akciğer hastalığıdır. Tekrar etmesi ve kötüye gidebilmesinden dolayı “kronik”, hava yollarında daralma nedeniyle de “obstrüktif” olarak adlandırılan KOAH hastalığı tedavi edilmediği takdirde ölümcül hale gelir.

Belirtileri bir anda ortaya çıkmayan bu hastalığa neden olan en önemli sebep ise tütün ve tütün ürünleridir. Zararlı gaz ve partiküller yüzünden hava yolları daralır ve kalınlaşır. Oksijenli havanın akciğerlere rahatça girip çıkmasına engel olan bu durum bronşlarda da daralma oluşturur.  

ÜLKEMİZDE EN YAYGIN ÖLÜM SEBEPLERİNDE 3. SIRADA!

Ülkemizde yaklaşık 5 milyona yakın KOAH hastası olduğu tahmin edilirken en yaygın ölüm nedenleri arasında da 3. Sırada yer aldığı biliniyor. Tam olarak tedavisinin yok denecek kadar az olduğu bilinen KOAH hastalığı 40 yaş üstü her 5 yetişkinden birinde görülebilmekte.

KOAH HASTALIĞI BELİRTİLERİ VE EVRELERİ

Hafif Evre

Bu evrede çoğunlukla hastalığın tanısı konmakta zorlanılır. Belirtilerin daha hafif seyrettiği bu evrede hızlı yürüme, ağır iş yapma ya da merdiven çıkma sırasında nefes darlığı görülebilir.

Orta Evre

Hafif evrede görüldüğü gibi, orta evrede de kondisyon gerektiren bir eylem esnasında nefes darlığı görülebilir. Bazı hastalarda gündelik işlerinde dahi nefes darlığı yaşayabilir. Orta evredeki hasta, akciğer enfeksiyonu ya da soğuk algınlığı geçirmesi durumunda, iyileşmesi diğer kişilere göre daha uzun sürer. Balgam ve öksürük şiddeti artmıştır.

Ağır Evre

Gündelik işlerde nefes darlığı ile birlikte halsizlik hissedilir. Hafif ve orta evreden farklı olarak, nefes darlığı gece de devam eder ve uyku düzenini bozar.

Çok Ağır Evre

Gündelik hareketlerin yanı sıra, kişinin hareket etmediği, dinlenir halde olduğu durumlarda bile nefes darlığının olduğu bu evrede, hastalar işe gidemez hale gelir ve evin içinde normal hayatına devam etmekte güçlük çeker.

KOAH TEDAVİSİ

KOAH hastalığı tedavisi için öncelikle erken tanı çok kritik rol oynar. KOAH’ın erken evrede tedavi edilmesi, hastalığın getireceği diğer rahatsızlıkların önüne geçer. Ancak, KOAH hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Bu yüzden, belirlenen tedavi yöntemlerinin hastalığın ilerlemesini engellemek ve hastanın yaşam kalitesini yükseltmek amaçlı olduğu unutulmamalıdır.

KOAH hastalarının, tanı konulduktan sonra sigaraya devam etmesi tedaviye engeldir. Aynı zamanda, dumanlı ve tozlu ortamlardan uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak da belirtileri büyük oranda azaltacaktır.

Bunun dışında, nefes açıcı, balgam sökücü ve öksürük kesici ilaçlar da KOAH hastalığı tedavisinde reçete edilir. Hastanın daha rahat nefes alması için bazı ilaçların nefes yoluyla alınma ihtiyacı doğabilir. KOAH tedavisinde, alınan ilaçların etkisini göstermesi için doğru tekniklerin uygulanması şarttır.

Kandaki oksijen seviyesinde ciddi azalmaların görüldüğü çok ağır KOAH hastalarında ise oksijen tedavisi uygulanması gerekir. Solunum rehabilitasyonu, fizik tedavi, grip ve zatürre aşıları, solunum destek cihazları ve cerrahi müdahale ise KOAH tedavisinde başvurulan diğer yöntemler arasında görülür.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Tesla’nın Otonom Sürüş Teknolojisi, Yüzlerce Kazaya Neden Olmuş
Tesla’nın Otonom Sürüş Teknolojisi, Yüzlerce Kazaya Neden Olmuş

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), gerçekleştirdiği soruşturmada Tesla’nın otonom sürüş sistemlerinin yüzlerce kazayla bağlantılı olabileceğini buldu. Ayrıca bu kazalardaki 14 ölümle de ilişkili olabileceği ifade edildi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu