USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hatay'daki afet ders olmadı... 'Tabut evler' için kentsel dönüşüme fren!

Üçüncü derece riskli şehirler arasında yer alan Niğde’de yürütülen kentsel dönüşüm projesi yine yargı kararıyla frenlendi.

Hatay'daki afet ders olmadı... 'Tabut evler' için kentsel dönüşüme fren!
09-07-2023 18:03
Google News

HABER7

Daha ÖZETİ| önce Hatay’ın eski yapılarla dolu mahallelerinde başlatılan kentsel dönüşüm projelerinin iptal edilerek deprem afetinde yaşanan büyük yıkımda felakete kapı aralayan zihniyet yine devrede. Türkiye’nin birçok noktasında eski yapılara karşı düğmesine basılan kentsel dönüşüm projelerini durdurmak ve şehirleri çürük binalara mahkum etmek isteyen anlayış kendisini bu defa Niğde’de gösterdi.

AFAD’ın hazırladığı risk haritasına göre üçüncü derece riskli iller arasında bulunan Niğde’deki kentsel dönüşüm projesi büyük engellerle karşılaşıyor.

Kale Mahallesi ve Eskisaray Mahallesi’nde depreme dayanıksız riskli binaların yenilenmesine yönelik Cumhurbaşkanı kararının iptaline yönelik tam 12 dava açıldı. Acele kamulaştırma kararına yönelik açılan 12 davanın 5’inde yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Danıştay 6. Dairesi’nin, dava dosyalarının 5 tanesini parseller yönünden iptal ettiği öğrenildi. Oy çokluğuyla alınan kararla kentsel dönüşüm projesi frenlendi.

Danıştay’ın iptal kararı şu gerekçeye dayandırıldı:

“29 Ocak 2021 tarihinde tesis edilen dava konusu Cumhurbaşkanı kararının dayanağı onaylı proje ve kamu yararı kararı olmadığından, acele kamulaştırma işleminin dayanağı olarak sunulan imar planının ise dava konusu işlemin tesis edildiği tarihten sonra Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 29 Temmuz 2021 tarihinde uygun bulunduğundan, kamulaştırma kararından önce alınması zorunlu olan kamu yararı kararının acele kamulaştırma işleminin tesis edildiği tarihten sonra alınması hukuka aykırı olduğundan…”

HATAY’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPTIRMADIKLARI MAHALLELER HARAP OLDU

Hatay'da korkunç tahribata neden olan 6 Şubat'taki çifte depremler en çok Antakya ilçesini vururken, bölgedeki riskli yapıların yenilenmesi için başlatılan projenin CHP, TMMOB ve yargı eliyle frenlendiği ortaya çıkmıştı.

Hatay’ın merkez Antakya ilçesinin Emek Mahallesi ile Aksaray Mahallesi’ndeki riskli yapılara yönelik hazırlanan Kentsel Dönüşüm projesi, açılan davalarla durdurulmuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca oluşturulan “Aksaray ve Emek Mahalleleri Riskli Alan Öneri Nazım İmar Planı” ile 350 bin metrekare büyüklüğündeki saha “Riskli Alan” ilan edilmişti. Emek ve Aksaray Mahallelerinin riskli yönleri tek tek sıralanmıştı. Raporda, Hatay’ın 1. derecede deprem bölgesi içinde yer aldığı vurgulanırken, Doğu Anadolu ve Ölü Deniz Faylarının bölgede 7’den büyük deprem üretebileceği ifade edilmişti.

Bakanlığın riskli yapılarla ilgili yürüttüğü kentsel dönüşüm projesine CHP ve güdümündeki kuruluşlar büyük direnç göstermişti. CHP’li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Emek Mahallesi’ndeki Kentsel Dönüşüm projesine tepki göstermek için miting dahi düzenlemişti.

Açılan iptal davaları kapsamında Hatay 1. İdare Mahkemesi, 11 Nisan 2019 tarihli kararında Hatay’daki kentsel dönüşüm projesini iptal etmişti.

Kentsel dönüşüm yapılmayan Emek ve Aksaray mahalleleri, deprem sonrasında harabeye dönmüştü.

HEM DURDURDULAR HEM SUÇLADILAR

Aynı durum İskenderun'un eski yapılarla dolu mahalleleri için de yaşanmıştı.

Bakanlar Kurulu tarafından Hatay’ın İskenderun ilçesindeki 6 mahalleye yönelik alınan kentsel dönüşüm kararı, 2015 ve 2017 yıllarında iki kez yargıya taşındı ve iptal edildi. 11 yılı aşkın süre devam eden yargılama süreci sonrası mahkeme kararı kesinleşince Cumhurbaşkanlığı, bölgenin “riskli alan” kararını iptal etmek zorunda kalmıştı.