USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Harcanabilir Erkek Hipotezi: Erkekler Neden Feda Ediliyor?

Toplumsal cinsiyet rolleri ve evrimsel biyoloji arasındaki ilginç bir kesişimde, karşımıza “harcanabilir erkek hipotezi” kavramı çıkıyor. Erkeklerin toplumda ve evrimsel süreçte neden daha riskli davranışlara yönelik bir eğilim gösterdiğini ve genellikle neden “harcanabilir??

Harcanabilir Erkek Hipotezi: Erkekler Neden Feda Ediliyor?
14-03-2024 21:22
Google News

Bu ÖZETİ| hipotezin adını duyunca biz kadınların aklına çok eğlenceli şeyler gelebilirken erkekler, “Ne oluyor?” diyerek tepki gösterebilir ancak her ikisini de bir kenara bırakarak bizim değil araştırmacıların ne dediğine bakalım.

Her iki cinsin de merakla okuyacağını düşündüğümüz bu hipotezi inceledikten sonra yorumlarınızı merakla bekliyoruz. O zaman detaylara geçelim ve erkeklerden gerçekten harcanabiliyor mu görelim.

Harcanabilir erkek hipotezi neyi savunuyor?

avcı toplayıcı erkek

Temelde, harcanabilir erkek hipotezi, erkek bireylerin hayatta kalma ve üreme süreçlerindeki rollerinin, onları daha fazla riske atma eğiliminde olduğunu öne sürüyor. Evrimsel biyoloji ve sosyal yapılar açısından bakıldığında, erkeklerin daha riskli davranışlarda bulunmasının nedenleri arasında cinsel seçilim, sosyal statü kazanımı ve toplum içindeki rol dağılımı yer alıyor.

Kavram ise ilk kez 1975’te Antropoloji Profesörü Carol Mukhopadhyay tarafından tanımlanıyor. Buna özel bir isim vermese de kaleme aldığı bir kitapta, avcı toplayıcı ve savaş görevlerinin erkeğe verilmesinin yanı sıra kadınların ya az ya da hiç çalıştırılmamasına vurgu yapıyor. Erkeklerin uzun süreler evde olmaması ve kadınların da yoğun şekilde çocuklarla meşgul olması sırasında aslında daha az erkeğe ihtiyaç duyulduğu öne sürülüyor.

Evrimsel biyoloji ne diyor?