USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Hangi Yöne Doğru Uyumalıyız: Sağ mı Yoksa Sol mu? - Webtekno

Her birimiz uyku sırasında ortalama 20 kez pozisyon değiştirsek de şüphesiz hangi tarafa doğru uyumanın daha sağlıklı olduğu noktasında soru işaretlerine sahibiz. Peki siz hangi tarafı tercih edenlerdensiniz? Sağ mı yoksa sol mu?

Hangi Yöne Doğru Uyumalıyız: Sağ mı Yoksa Sol mu? - Webtekno
19-07-2023 22:58
Google News

Elbette ÖZETİ| uykuya dalarken hepimizin alışmış olduğu bir yön var ve genellikle o pozisyonda uyumayı tercih ediyoruz. Ancak uykuya hangi yönde daldığınızın, tahmin ettiğinizden çok daha fazla önemi var.

Bu doğrultuda konunun uzmanları ne tür görüşlere sahip ve aslında hangi taraf daha doğru gelin ayrıntılı bir inceleme yapalım.

2017 yılında yapılan bilimsel bir araştırma göre, yetişkinlerin yaklaşık %54’ü yan taraflarına dönerek uyumakta.

Uyku yönü

ABD'de bulunan bir üniversitede uyuma şekli üzerine bir araştırma gerçekleştirdi ve yana yatarak uyumanın, beynin temizlenmesinde çok daha etkili olduğunu ortaya çıkardı. Genel anlamda sağ ya da sol olduğu fark etmeksizin yan tarafa yatma, sırt üstü veya yüz üstü uyuma şekillerine oranla lenf sistemlerinin çalışmasında çok daha etkilidir. 

Lenf sistemlerinin çalışma performansı da beyinde istenmeyen kimyasalların birikip birikmemesi noktasında bir hayli rol oynar. Yani yan yatma pozisyonu, hem lenf sistemlerini hem de beyindeki kimyasalların atılmasını olumlu etkiler. 

Ayrıca bu esnada beyindeki sinir hücreleri ve kılcal damarlar arasındaki boşluk genişler ve atık temizliği hızlanmaya başlar. Böylelikle Alzheimer ve Parkinson gibi rahatsızlıklara yakalanma riski de bir hayli azalır. Peki sağ ve sol tarafın uyku kalitemiz üzerinde bir ayırt ediciliği var mı?

Aslında sağ tarafın mı yoksa sol tarafın mı daha sağlıklı olduğu noktasında net bir fikir birliğine varmak mümkün değil. Her iki tarafın da çeşitli rahatsızlıklar açısından bazı artıları bulunmakta.