USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Half-Life'ın Bu Kadar Çok Sevilmesini Sağlayan Şey Neydi?

Dünyada FPS oyunların ya da oyun modlarının efsaneleşmesini sağlayan Half Life neden efsaneydi? Half-Life, Valve’ı nasıl bugün olduğu noktaya getirdi? Bu yazımızda inceleyeceğiz.

Half-Life'ın Bu Kadar Çok Sevilmesini Sağlayan Şey Neydi?
26-03-2023 21:22
Google News

1998 ÖZETİ| yılında ortaya çıkan ve PC ortamında oynanabilecek en efsane oyunlar arasında geçen Half-Life oyun dünyasını kökünden değiştirmesiyle biliniyor. FPS oyun dünyasında radikal değişikliklere sebep olmasının yanında birçok oyuna da ilham vermiştir. Bildiğiniz üzere benzer dönemlerde bu oyun Delta-Force, SWAT ve Quake gibi oyunları tek kelimeyle yedi bitirdi.

Gordon Freeman isimli bir karakteri hayatımıza kazıyıp, ardından başkalaşım geçiren bir dünyaya adım attıran ve aslında gerçek bir korku oyunu olan Half-Life nedeniyle bilgisayar başında ne kadar zaman geçiriyorduk sizce? Bu arada Gabe Newell, Half-Life’ı yaparken sizce dünyanın en zengin adamları içinde yer alacağını biliyor muydu? İşte Half-Life…

Karmaşık bir yapım sürecine merhaba!

Gabe Newell

Hikaye ve konulara girmeden önce çok çılgın birkaç bilgi verelim. Gabe Newell Windows 95 ve 98’de gerçekten ciddi katkılar sağlayan bir yazılım mühendisidir. Microsoft’un 271. çalışanı olan Newell gerçekten zeki ve yetenekli bir geliştiricidir. 1995 yılında Michael Abrash Microsoft’tan ayrılarak id Software’da çalışmaya başlamış, yine John Carmack’la beraber oyun geliştirmişlerdir. Quake’i yapan ekip, 1996’da Gabe’e; “Babuş bir gel de şu Quake motoruyla neler yapıyorsun göster” dedi.

Bu gazlamanın ardından, Mike Harrington’la beraber Microsoft’tan istifa eden Gabe Newell, gidip Valve Corporation’ı kurdu. Quake oyun motorunun lisanslarını alan iki Half-Life’ı geliştirmeye başladı. Quake motoru üzerinde geliştirdikleri Half-Life FPS tarihinin ilk hikaye tabanlı oyunu olma özelliği taşıyor. Aslında Half-Life’ın en net özelliği de budur. Çatara patara adam vurduğunuz oyunlardan bir amaç uğruna ateş ettiğiniz oyunlara geçiş yapıyorsunuz.

Kasvet içinde kasvet, sanki kasvetception...