USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Hafife Alınmaması Gereken En Yaygın Kedi Hastalıkları - Webtekno

Kediler aslında kolayca hasta olmayan, kendilerine bakabilen hayvanlar olsalar da hasta olduklarında onların hal ve hareketlerindeki değişimleri siz de rahatça fark edebilirsiniz. O zaman gelin, kedilerde en sık görülen hastalıkları tanıyalım.

Hafife Alınmaması Gereken En Yaygın Kedi Hastalıkları - Webtekno
03-09-2023 11:08
Google News

Bir ÖZETİ| kedinin hangi hastalığa yakalandığını erkenden fark etmek önemli. Çünkü ciddi bir rahatsızlığı olan kedi veterinere zamanında götürülmezse ne yazık ki ölebilir.   

Biz de bu yazıda kedi sahiplerine farkındalık kazandıralım diye kedilerde en sık rastlanan hastalıkları anlattık.

Adını duyunca irkilmemize neden olan hastalık: Kanser

Kedi

''Kediler de kanser olur mu?'' demeyin, olur. Kanser hastalığında hücreler, kontrolsüz biçimde büyüyerek vücudun diğer dokularını istila eder. Kanserin tam olarak nedenini anlamak güç olsa da bu hastalık, kedilerde hem kalıtsal hem de çevresel faktörlerden kaynaklanabilir. 

Kedilerde görülebilen kanser türlerine baktığımızda, cilt kanserine sıkça rastlayabiliriz. Özellikle kulakta, göz kapağında veya burunda skuamöz hücreli karsinomu denen Güneş'e çok maruz kalma nedeniyle meydana gelen bir kanser türü görülebilir. Daha açık renkte olan kediler, bu kansere karşı risk altındadır. 

Hasta kedi

Lenfosarkom veya lenfoma (LSA) da kedilerin sıkça yakalandığı bir kanser türü. Bu hastalıklar kedilerin mide veya bağırsaklarında bir yumru oluşmasıyla ortaya çıkar. Yani ''acaba kedim kanser olabilir mi?'' diye endişeleniyorsanız, kedinizin vücudunun herhangi bir yerinde yumru olup olmadığına bakmalısınız.

Bunun haricinde kediniz aniden çok kilo verdiyse veyahut kedinizin davranış değişikliği, ağız kokusu, geçmeyen yaraları, iştahsızlığı veya cilt enfeksiyonları olduysa, minik dostunuzu bir veterinere götürmenizde fayda var. 

Ne yazık ki kedilerde de diyabet görülüyor.

Diyabet

Kedilerde diyabet, insülin hormonu az salgılandığı için oluşur. Veyahut kedinin vücudu, insüline yetersiz miktarda cevap veriyorsa yine bu hastalık görülebilir. Diyelim kedi, bir şeyler yedi ve sonra kedinin sindirim sistemi glikozu eşit parçalara bölemedi. Bu durumda insülin yeterince salgılanmaz ve kandaki şeker miktarı iyice artar. İşte böylece hipoglisemi meydana gelir. 

Kedi hastalığı

Kedinizin diyabet olduğundan şüpheleniyorsanız, endişelenmeyin çünkü bu hastalık kolayca kontrol altına alınabilir. Üstelik kediniz diyabetse bunu çok rahat anlayabilirsiniz.

Mesela minik dostunuz alışılmışın dışında bir nefes kokusuna sahipse, çok fazla ya da çok az yemek yiyorsa, aşırı su tüketiyorsa, uyuşuksa, çok sık idrar yapıyorsa, idrarını kedi kumunun dışına yapıyorsa, onu bir veterinere götürmeniz iyi olacaktır. 

Kedilerin de korkulu rüyası olan idrar yolu enfeksiyonu:

kedilerde sistit

İdrar yolu enfeksiyonunun kediler için ölümcül olduğunu biliyor muydunuz? Genelde kedilere konan tanıların %3'ünü idrar yolu enfeksiyonu oluşturur. Bu hastalık çoğunlukla aşırı şişman, kuru mama tüketen ve stres altında olan kedilerde görülebiliyor. Bir evde çok fazla kedi varsa yine bu hastalığın görülme sıklığı artıyor. 

idrar yolu enfeksiyonu

Zaten böyle bir hastalık söz konusuysa kediniz çok su içme, kanlı idrar yapma, normalde yapmadığı yerlere idrarını yapma, çişini yaparken ağlama, çiş yaptığı yeri yalama, iştahsızlık ve kusma gibi semptomlar gösterir. Velhasıl kediniz, tuvaletini yapmakta zorlanıyorsa tehlike çanları çalıyor demektir. 

Adını duyunca genelde ürktüğümüz o hastalık: Kuduz

kedilerde kuduz

Kuduz, memeli canlıların korkulu rüyasıdır. Özellikle beyni ve omuriliği etkileyen viral bir hastalık olan kuduzdan bu kadar korkulmasının nedeni, %100 ölümcül olması. 

Kuduz hastalığının genelde köpeklerde görüldüğünü düşünürüz ancak kediler de en az köpekler kadar bu hastalıktan etkilenebilmektedir. Hastalık, çoğu zaman enfekte olmuş bir hayvanın ısırığı yoluyla bulaşır. Bazen nadir de olsa kuduz olan bir hayvanın salyasının, açık bir yaraya değmesi de bulaşıcılık riski yaratır.

Kedi

Kuduz olan kedinin hastalığını hemen anlamak ne yazık ki mümkün değildir çünkü bu hastalığın belirtilerinin ortaya çıkması aylar sürer. Kedinizin kuduz olup olmadığından şüpheleniyorsanız, hareketlerini mutlaka gözlemleyin. Kuduz olan bir kedi sinirli, iştahsız ve dengesiz bir yapıda olur.

Ayrıca bu hastalık, kedinizin aniden felç geçirip ölmesine de neden olacağı için kedinizi düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmenizde fayda var. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
BYD'nin ucuz elektriklisi Avrupa'da satışa çıkıyor! İşte fiyatı
BYD'nin ucuz elektriklisi Avrupa'da satışa çıkıyor! İşte fiyatı

ABD'den darbe yiyen BYD, Avrupa'ya hızla yayılmaya devam ediyor. İşte Avrupa’da satışa çıkan BYD Seagull fiyatı!

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu