USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Hâkimlerin Öğle Yemeği, Verilecek Kararları Nasıl Etkiliyor? - Webtekno

Geçtiğimiz yıllarda, mahkemelerdeki öğle yemeğinin kararlarda etkili olduğu çünkü yemek yiyen hâkimlerin kan şekerinin yükselerek sanığın lehine daha olumlu sonuçlar verdiğiyle ilgili bir araştırma yapılmıştı. Biz de bu konuyu bir hâkime sorarak onun yorumlarını aldık.

Hâkimlerin Öğle Yemeği, Verilecek Kararları Nasıl Etkiliyor? - Webtekno
14-08-2023 20:17
Google News
İsrail'de ÖZETİ| 6 hâkimle yapılan bir araştırmada, sabah verilen kararların %65'inin sanık lehine olumlu sonuçlandığı tespit edilmiş. Mahkûmun şartlı tahliyesi gibi talepler hemen kabul ediliyordu. Ancak öğlen saatleri yaklaştıkça ve mahkeme oturumu uzadıkça, hem jüri hem de hâkim olumlu kararlardan gittikçe uzaklaşıyordu. Yemek molasından hemen önce, olumlu kararların yüzdesi neredeyse sıfıra düşüyordu. Yargıçlar ve jüri, ara verip bir şeyler yedikten sonra ise sanığın lehine olumlu sonuç istatistiği tekrardan %65 civarına yükseliyordu.

Türkiye'de henüz bu konuya dair bir araştırma yapılmadı ancak ülkelerin hukuk sistemlerinin birbirinden çok farklı olduğunu unutmamak gerek. Biz de bu içeriğimizde; Türk bir hâkimin deneyimlerinin ve bilgilerinin ışığında konuyla ilgili yorumlarını kendisinin ağzından dinleyeceğiz.

Verilecek kararın sanık açısından “iyi” veya kötü” bir şekilde sonuçlanması, hâkimin inisiyatifine mi bağlı?