USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Gündem Olayım Derken Linç Edilen Reklamlar - Webtekno

Gündemi takip ederek zaman zaman yüzümüzü güldüren reklam çalışmaları yapan markalara aşinayız. Peki ya diğerleri? Hazırsanız başlıyoruz! Bu içerikte gündemdeki konuları reklama çevirirken bunu eline yüzüne bulaştıran markalara bir göz atacağız.

Gündem Olayım Derken Linç Edilen Reklamlar - Webtekno
19-10-2023 18:13
Google News

Biliyoruz ÖZETİ| ki markalar için en önemli şeylerden biri akılda kalmak. Bunu sağlamanın yoluysa temel olarak tüketicilerin dikkatini çekmekten geçiyor. Dikkatleri üzerine çekmek; tüketicilerin, söz konusu markanın yaratıcılığından ve kıvrak zekâsından bahsetmesini sağlamak amacıyla gündemi yakından takip eden markalar güncel olayları reklamlarında kullanabiliyor.

Bir markanın gündemden ve güncel durumlardan uzak kalmaması önemli tabii. Ama artık bilgi paylaşımının neredeyse sınırsız olduğu bir teknoloji çağında yaşadığımızı da göz önünde bulundurursak; markaların, attığı her adımda çok titiz davranması gerektiğini de söylememiz gerekir. İşte tam da bu sebeple, bazen bazı şeyleri gözden kaçıran markalar ne yazık ki hazin bir sonla karşılaşarak linç edilmeye kadar giden tepkiler toplayabiliyor.

Dardanel’in, İtalya-Türkiye maçına gönderme yaptığı reklamla başlayalım.

Italya türkiye

Türkiye-İtalya EURO 2020 maçından önce “bu akşam makarnaya koyuyoruz” mesajıyla bir paylaşım yapan Dardanel, aldığı tepkiler üzerine paylaşımı kaldırarak bu paylaşımın dikkatlerinden kaçtığını, paylaşımı hazırlayan ajansla da ilişkilerini kestiklerini açıklamıştı.

Ton balıklı makarnadan soğuyanınız olmuştur eminim.

Gündem sadece reklamlarla değil yeni ürünlerle de yakalanmaya çalışılıyor. McDonald's bu konuda büyük bir hüsran yaşamıştı.

MCDONALDS PATSO

Biliyoruz ki son zamanlarda Türkiye gündemindeki en önemli konu alım gücünün düşmesi.

McDonald's da bu konunun farkında olacak ki bir süre önce patsodan esinlendiği uygun fiyatlı bir patates dürüm menüsü çıkartmıştı.

Fakat bu yeni ürünün Türk tüketicilerde ne gibi duygular uyandırabileceğini düşünmeyen marka, bir süre sonra gelen tepkiler üzerine bu ürünü ve reklamlarını geri çekti.

Ramazan’a özel kampanyasının görselinde şaraplı sofra görüntüsü kullanan Teknosa da eleştirilerden nasibini almıştı.

teknosa

Ülker’in 1 Nisan için yaptığı reklam da çok büyük tepki toplamasının ardından yayından kaldırılmıştı.

Bir animasyon olarak yayınlanan reklam filminde, 1 Nisan şakası adı altında zorbalığa maruz kalan birinin görüntülerinin ardından "hesaplaşma zamanı yaklaşıyor", "sana sürprizlerim olacak", "acılar seni bulacak", “küçük kardeş olmak bunu gerektirir” gibi ifadeler yer alıyordu.

İnsanların zorbalığı andırdığı gerekçesiyle bu görüntülerden ve tarzdan rahatsız olması, reklam filminin eleştirilerek büyük tepkiler çekmesine sebep olmuştu.

Gelen tepkiler üzerine özür dileyen şirket yetkilileri, aslında reklamın 1 Nisan şakalarının gerçeğini yansıttığını fakat böyle bir algı yaratmayı amaçlamadıklarını söyleyerek reklamı yayından kaldırmışlardı. Yorum sizin…

Kutu oyunlarıyla tanıdığımız Hasbro, yapmış olduğu yılbaşı reklamıyla tecavüzü çağrıştırdığı gerekçesiyle tepki çekmişti.