USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Giyim Markalarından RodiMood Neden İflas Bayrağı Çekmişti? - Webtekno

Bir dönem mağazalarını neredeyse her yerde görmeye alıştığımız RodiMood, belki de o dönemlerde en sevilen kot markalarından biriydi ancak 2013 yılında resmî olarak iflas etti. Peki bu süreç tam olarak neden gerçekleşmişti?

Giyim Markalarından RodiMood Neden İflas Bayrağı Çekmişti? - Webtekno
14-01-2024 16:38
Google News

43 ÖZETİ| yıl önce İzmir’de küçük bir atölyede kurulan RodiMood, kot üretimiyle başladığı sektörde kısa sürede büyüyerek Türkiye’nin önde gelen giyim markalarından biri hâline gelmişti. 2012 yılında 400 milyon TL ciro elde eden şirket, bir yıl sonra iflas etti.

Bir zamanlar ürünlerini giymiş olabileceğiniz RodiMood markasını artık hiçbir yerde göremiyorsunuz. Peki, 130 mağazası ve 1800 çalışanı olan bu dev giyim şirketi nasıl battı?

RodiMood, kurduğu küçük bir atölyeyle kendini Türkiye’nin dört bir yanına yayılan bir marka hâline getirmeyi başarmıştı.

Rodi Mood giyim şirketi

RodiMood’un temelleri, Bitlisli Fetin Kazancı ve kardeşleri tarafından 1980 yılında İzmir’de atıldı. Küçük bir atölyede kot üretmeye başlayan Kazancı kardeşler, aynı yıl ilk mağazalarını da açtılar.

Rodi Jeans adıyla piyasaya giren marka, kaliteli ve uygun fiyatlı ürünleriyle kısa sürede müşterilerin beğenisini kazandı. 1996 yılında faaliyetlerini İstanbul’a taşıyan şirket, "Ramazanoğulları Dikim İşletmeciliği" anlamına gelen RodiMood ismini aldı ve ürün çeşitliliğini arttırdı. 

RodiMood, 2000’li yıllarda hızla büyüyerek Türkiye’nin dört bir yanında mağazalar açtı. Üstelik sadece Türkiye'de büyümeye devam etmediler, farklı ülkelere de açılan şirket; Ukrayna, Irak, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Ürdün ve Almanya gibi ülkelerde de mağazalar açtı.

Ancak bu başarı öyküsü, uzun ömürlü olamadı. Şirketin ana iflas nedenlerinden biri, nakit akışındaki sorunlardı.

rodi mood iflas, rodi jeans

2013 yılında şirket, 70 milyon TL’ye yakın borcu nedeniyle iflas erteleme başvurusunda bulundu. Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirketin iflas erteleme talebini reddederek iflasına karar verdi. Böylece 130 mağazası ve 1800 çalışanı olan RodiMood, tarihe karıştı.

Şirket avukatı Afşin Ersoy, iflas kararını şaşkınlıkla karşıladıklarını ve Yargıtay’a başvuracaklarını söyledi. Ancak bu başvuru, sonuçsuz kaldı ve şirket, iflasını resmen duyurdu. Günümüzde hâlâ Rodi Jeans adıyla satış yapılmasına rağmen, şirketin devredilip devredilmediğine dair bir bilgi bulunmuyor.

RodiMood’un iflası, giyim sektöründe bir dönüm noktası oldu.

Tekstil iflas, tekstil borç, finansal sıkıntı

Şirketin iflasından önce ve sonra birçok giyim markası da iflas etti ya da zor duruma düştü. Bunlardan bazıları şunlar:

Hey Tekstil: 2012 yılında 15 bin çalışanıyla,Wenice Kids: 2013 yılında 100 mağazasıyla,Abdullah Çınar: 2013 yılında 4 şirketiyle,Sevenhill: 2015 yılında 80 milyon liraya yakın borcuyla iflas etti.

Bu markaların iflasının arkasında da benzer nedenler yatıyordu. Giyim sektörü; hem iç hem de dış piyasada yaşanan ekonomik krizler, rekabet baskısı, tüketici alışkanlıklarının değişmesi, teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme gibi faktörlerden etkilendi.

İleride tekrardan RodiMood markasını görür müyüz muallak ancak bir dönem kendinden gerek reklamlarıyla gerek kampanyalarıyla adından söz ettirdiği kesin. Ortadan neden kaybolduğunu merak ettiğiniz diğer şirketler varsa yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

Kaynaklar: Hürriyet bigpara, HaberTürk

Sektöre dair diğer içeriklerimize aşağıdan göz atabilirsiniz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Samsung, Telefonların Bataryasına da Yapay Zekâ Getirecek
Samsung, Telefonların Bataryasına da Yapay Zekâ Getirecek

Samsung'un yeni amiral gemisi telefonlarına "Battery AI" isimli bir özellik ekleyeceği öne sürüldü. Bu özellik, yapay zekâ yoluyla cihazın pil ömrünün uzatılmasını sağlayacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu