USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Geleceğin Meslekleri Nelerdir? Yapay Zekâya Sorduk - Webtekno

''Değişim istiyorsanız, sebeplerini yaratın'' demiş Dalai Lama. ''Geleceğin meslekleri neler olacak?'' diye düşündüğümüzde de değişmek için bazı sebepler aslında çoktan ortaya çıkmış bile.

Geleceğin Meslekleri Nelerdir? Yapay Zekâya Sorduk - Webtekno
19-01-2024 17:08
Google News

Teknolojinin ÖZETİ| ilerlemesi, yapay zekâ, uzay keşifleri, sürdürülebilirlik ve sağlık sektöründeki gelişmeler gibi faktörlerle şekillenen meslek tanımları görüyoruz artık. 

Geleneksel iş rollerinin önemli ölçüde değişeceği ve bunun sonucunda ortaya belki de bugüne kadar hiç duymadığımız mesleklerin çıkacağı da bilinen bir gerçek. Biz de yapay zekâya gelecekte hangi mesleklerin popüler olacağını sorduk. Verdiği yanıtlardan bazıları sizi gerçekten şaşırtabilir. Hâlihazırda hayatımızda olanlardan tutun, hiç duymadığınız mesleklerle de karşılaşacaksınız. 

Yapay zekâya göre geleceğin meslekleri nelerdir?

Yapay zekâ etik danışmanıUzay turizmi rehberiSürdürülebilir enerji teknisyeniGenetik danışmanlıkRobotik bakım teknikeriSanal gerçeklik deneyim tasarımcısıBiyomimetik mühendisVeri gizliliği uzmanıŞehir tarım uzmanı

Yapay zekâ da kendisinin denetlenmesi gerektiğinin farkında: yapay zekâ etik danışmanı

yapay zekâ etik danışmanı

''Geleceğin meslekleri nelerdir?'' sorusu sorulduğunda akla ilk gelenlerden biri yapay zekâ (AI) etik danışmanı oluyor. Aslında gidişatı düşündüğümüz zaman buna çok fazla şaşırmıyoruz. Yapay zekâ, kullanımı yaygınlaştıkça ileride kendisi için de bir denetim mekanizmasının gelişeceğinin farkında.

Ona göre bu meslek, yapay zekâ algoritmalarının adil, şeffaf ve ön yargısız olmasını denetlemek, AI’ın insanlar üzerinde olası potansiyel etkilerini değerlendirmek ve AI projelerinin insan haklarına ve toplumsal değerlere uygun bir şekilde entegre edilmesi gibi görevleri içeriyor.

Elon Musk bunu beğendi: uzay turizmi rehberi

uzay turizm rehberi

Günümüzün turizm şirketlerinin bile şimdiden yatırım yapmasını önerdiğimiz uzay turizmi sektörü, gelecekte oldukça önemli bir yere sahip olacak gibi duruyor. Bu muhteşem yolculuğa gitme şansını yakalayan yolculara uzay yolculukları sırasında eşlik eden ve onlara yolculuk boyunca tüm güvenlik prosedürleri hakkında bilgi veren bir meslek dalına da ihtiyaç duyulacağı çok açık. Bu meslek sahibi kişinin uzay tarihi ve astronomi hakkında geniş bilgilere sahip olmasını bekleniyor. 

Önemi gittikçe daha da artan: sürdürülebilir enerji teknisyeni

sürdürülebilir enerji teknisyeni

Yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ihtiyacımız ve bu alana yapılan yatırımlar giderek artıyor. Hâliyle gelecek yıllarda bir ''sürdürülebilir enerji teknisyeninine'' ihtiyacımız olacağı aşikâr. Yapay zekânın tahminine göre bu meslek, elektrik, mekanik ve enerji sistemleri üzerine uzmanlaşmayı gerektiriyor. Görev tanımları ise yüksek tepelere yerleştirilen rüzgar türbinlerinden bileceğiniz yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili tüm kurulum, bakım ve onarım gibi işleri üstlenmek.

Genetikle aktarılan hastalıkların azaltılmasını amaç edinen genetik danışmanlık

genetik danismanlik

Günümüzde de birçok çalışmaya konu olan genetik bilimle ilgili ilerleyen yıllarda da pek çok yenillik bizi bekliyor. ChatGPT’ye göre genetik danışmanlar, tıp alanındaki uzmanlarla birlikte çalışmalar yürüterek, genetik aracılığıyla aktarılan hastalıkların tanısı ve tedavisi noktasında rehberlik sağlayacak.

 ''Bu robotun motoru inecek, başka yolu yok.'': robotik bakım teknikeri

robot teknikeri

Gelecekte sanayideki ustaların işleri şekil değiştirebilir çünkü üretimde kullanılan robotlaşma arttıkça bunların bakım-onarım ihtiyaçları da sıklaşacak. Elektronik, mekatronik ve otomasyon sistemleri hakkında uzmanlaşması gereken robotik bakım teknikerleri, endüstriyel üretim tesislerinde, otomasyon sistemlerinde veya robotik teknolojilerinin kullanıldığı alanlarda görev alabilecek. 

Ayrıca robotların verimliliğini artırmak adına çeşitli yazılım güncellemelerini de takip etmeleri gerekecek. Kim bilir, belki o zaman da temiz bir format her şeyi çözer.

Sanal dünyamızı dizayn edecek bir mimar gibi düşünün: sanal gerçeklik deneyim tasarımcısı

sanal gerceklik

Hani şu AVM’lerde kurulan sanal gerçeklik istasyonları var ya, eminiz bu meslek onların çok hoşuna gidecek. ''Sanal gerçeklik deneyim tasarımcısı'', sanal gerçeklik teknolojisiyle günümüzde yavaş yavaş yapılmaya başlanan interaktif ve sürükleyici deneyimler oluşturmak için çalışacaklar. Yani özetle sanal dünyalarımızı dizayn edecek kişiler onlar olacak. Üstelik bunu internet ortamında verdiğimiz etkileşimlere ve ilgilendiğimiz konulara göre yapacaklar. Aslında bu durum çok alışık olmadığımız bir şey değil, Instagram keşfetinize göz atmanız yeterli.

Ya hayvanlar telif hakkı davaları açarsa?: biyomimetik mühendis

biyomimetik mühendis

Aslında son dönemde adından sıkça söz ettiren bir meslek biyomimetik mühendisliği. Temel amaçları doğaki sistemleri ve organizmaları inceleyerek elde ettikleri çıkarımları biyoloji, fizik, kimya ve mühendislik bilgileriyle birlikte hayatımıza entengre etmek. Örneğin, kuşların kanat yapılarını inceleyerek ve bundan ilham alarak daha verimli uçak kanatları tasarlamak veya oldukça hassas gözlere sahip olan böcekleri inceleyerek daha hassas kameralar geliştirmek.

Yapay zekânın bu mesleğin gelecekte de çok önemli olacağı tahmini bizi pek şaşırtmıyor. Doğaya ve canlılara zarar vermediğimiz sürece gerçekten heyecan verici gelişmeler.

Çağımızın göz ardı edilemez ihtiyacı: veri gizliliği uzmanı

mark zuckerberg

Twitch skandalı, Yemeksepepeti veri sızıntısı gibi konuları düşünün… Evet, teknolojinin sağladığı kolaylıklar, günlük hayatımızın vazgeçilmezlerinden. Kredi kartı bilgimizi sadece birkaç tuşlamayla girerek kilometrelerce uzaktaki bir yerden kapımıza sipariş verebiliyoruz mesela. Ancak gizli kalması gereken bu bilgiler de internet korsanları için bir ''siber saldırı hedefi'' hâline geliyor. Yani yine kilometrelerce uzaktaki ancak kötü niyetli bir kişi siz çayınızı yudumlarken bilgilerinizi ele geçirebiliyor. O nedenle önemi katlanarak artacak bir meslek dalı ''veri gizliliği uzmanı''. 

Yapay zekâya göre bu meslekle uğraşacak kişilerin sadece bilgi teknolojileri ve güvenlik politikaları hakkında bilgi sahibi olması yeterli değil, hukuk alanında da uzmanlaşmaları gerekiyor. 

Şehir tarım uzmanı: Geleceğe dair umutlarımızı biraz daha ''yeşerten'' bir tahmin

sehir tarim uzmanı

Çünkü yapılaşma arttıkça doğayı ve yeşili unutur hâle gelmiştik. Zamanla bizim yok ettiklerimiz yine bizim en büyük ihtiyacımız olacağı için şehir tarım uzmanına ihtiyaç duyuyoruz diye düşünmüş olabilir ChatGPT. 

Ona göre şehir tarım uzmanları, şehir içinde tarımı geliştirmek ve toplumu doğayla daha iç içe, tarıma odaklı yaşamaya teşvik etmek için çalışacak. Bu kişiler tarım, çevre bilimleri ve benzer alanlarda uzmanlaşmış olacak.

Yapay zekâyla geleceğin meslekleri hakkında yaptığımız sohbetin sonuna geldik. 

Kim bilir, ailelerimizin ''Benim çocuğum doktor/mühendis oldu.'' şeklindeki övünme cümleleri, belki de uzak olmayan bir gelecekte ''Benim çocuğum veri bilimci/şehir tarım uzmanı oldu.' şeklinde değişecek.

Dalia Lama’nın ''Değişim istiyorsanız, sebeplerini yaratın.'' sözünden bahsetmiştik girişte. Gelecekte veri gizliliği uzmanlarına, şehir tarım uzmanlarına ihtiyaç duyacağımızı konuşuyorsak tıpkı bu sözde de anlatıldığı gibi değişimlerin sebeplerini yine biz kendimiz yaratmadık mı? Fikirlerinizi yorumlarda bekliyoruz.

Yapay zekâyla başka konuları da konuştuk: 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
En İyi Termos Tavsiyeleri
En İyi Termos Tavsiyeleri

'En kaliteli termos hangi markadır?' ve 'En uzun süre sıcak tutan termos hangisi?'' gibi sorulara cevap bulacağınız içeriğimizde her zevke ve ihtiyaca göre termos önerilerine yer verdik.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu