USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Formula 1 Araçlarının Kokpitleri Neden Kapalı Yapılmıyor? - Webtekno

Formula 1 arabaları, açık tekerlekleri ve açık kokpitleriyle artık bir sembol hâline geldi. Ancak kokpitlerin açık olması, kazalarda çok ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Durum böyleyse neden kapalı kokpitler tercih edilmiyor?

Formula 1 Araçlarının Kokpitleri Neden Kapalı Yapılmıyor? - Webtekno
02-12-2023 17:10
Google News

Formula ÖZETİ| 1, geleneklerine sıkı sıkı bağlı kalan sporlardan biri. Ufak bir değişiklik bile büyük bir etki yaratabilir. Açık kokpitleri kapalı hâle getirmek büyük bir değişiklik olsa da güvenliğe katkısına değmez mi?

Sırf bu güvenlik açığı yüzünden birçok pilotun ciddi kazalar yapmasının yanı sıra aralarında hayatını kaybedenler bile oldu. Her kazadan sonra kapalı kokpit gündeme geldi ancak yapılmadı. İyi de neden?

Kokpit güvenliği sürekli artırılsa da hiçbir zaman kapalı kokpite geçilemedi.

formula 1 Bianchi

Dan Wheldon, Henry Surtees, Jules Bianchi, Maria De Villota ve Felipe Massa gibi yarış pilotları; Formula 1 tarihinde çok tehlikeli kazalar geçirdiler. Yukarıda görselini verdiğimiz Bianchi'nin kazasını linke tıklayarak YouTube üzerinden izleyebilirsiniz.

Fernando Alonso, ölümle sonuçlanan Bianchi’nin kazasından sonra yaptığı basın açıklamasında “En azından kapalı kokpit fikrini gözden geçirmeli, denemeli ya da test etmeliyiz. Teknolojimiz var, uçaklarımız var, neden düşünmeyelim? Son zamanlardaki motor sporlarında en büyük kazaların tümü kafa yaralanmaları.” demişti.

Kokpit güvenliği yıllar içinde sürekli artırıldı.

formula 1

Örneğin önceden sürücünün omuzlarının ve vücudunun üst kısmı aracın yanından görülebiliyordu, hatta emniyet kemerleri bile yoktu. Yukarıdaki görselde de göreceğiniz üzere, âdeta lunaparktaki çarpışan arabalar gibiydi.

Kazalar meydana geldikçe güvenlik önlemleri artırıldı. Kask vizörleri daha aşağı kaydırılarak küçültüldü. Ayrıca vizörün üzerine bir karbon fiber şerit eklenerek sürücünün gözlerini ve alnını korumaya çalıştılar.

Şimdi ise başının yalnızca bir kısmını görebiliyoruz ancak bu hâlâ kötü sonuçlar doğuran kazaların önüne geçmiş değil. Her bir kazanın ardından kapalı kokpitler tekrar gündeme gelse de hâlâ açık kokpitler tercih ediliyor. 

Açık kokpitlerin kullanılmaya devam etmesinin ardında birden fazla sebep yatıyor.