USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Forma Çıkarmaya Sarı Kart Gösterilmeye Başlanmasının Nedeni - Webtekno

Futbolcular sevinçlerini bazen klasik hareketlerle bazen de kendilerine has kutlama şekilleriyle gösterir. Ancak bazı sevinç kutlamaları, sarı kart görmelerine sebep olabiliyor. Bunlardan biri de geçmişi 1999 yılındaki ilginç bir olaya dayanan forma çıkarma hareketi.

Forma Çıkarmaya Sarı Kart Gösterilmeye Başlanmasının Nedeni - Webtekno
29-07-2023 19:02
Google News

Ronaldinho’nun ÖZETİ| ‘swag’ hareketi, Gomis’in aslan yürüyüşü, Alex'in yengeç dansı, Drogba’nın kol sallaması, Guiza’nın okçu hareketi… Bunların hepsi artık oyuncularla özdeşleşmiş, ekranlarda görmeye alışık olduğumuz kutlamalar.

Fakat bir hareket var ki eğer gol sevincini kutlarken yaparsan anında sarı kart görebilirsin. Bahsettiğimiz forma çıkarma hareketinin neden yasak olduğunu bilmiyorsanız sizi aşağı doğru alalım.

Abartılı gol kutlamaları genellikle sarı kartla sonuçlanır. 

sarı kart

Robert Firmino, 2012’den 2017’ye kadar, formasını çıkartarak kutlama yaptığı için tam 7 defa sarı kart alarak rekor kırmıştı. Elbette tişörtünü çıkaran tek oyuncu Firmino değil, sevinç anında coşkuyla bu hareketi yapıp cezalandırılan başka pek çok oyuncu var.

Makul seviyelerdeki gol sevinçlerine izin verilse de FIFA tarafından 2004 yılından itibaren yasaklanan forma çıkarma hareketi, ‘sportmenlik dışı' davranışların arasında yer alıyor. Peki neden?

Yasağın geçmişi, 1999 senesindeki bir olaya dayanıyor.

kadın futbolu

ABD ve Çin arasında gerçekleşen Kadınlar Dünya Kupası Finali’nde, Brandi Chastain adlı oyuncu, onları şampiyonluğa taşıyan golünü attı ve formasını çıkarttı. Tişörtünün altında sporcu atleti olmasına rağmen bazı muhafazakâr gruplar tarafından tepki gördü.

kadın futbolcu

Daha sonra, Uluslararası Futbol Birliği Kurulu, kadınların kutlama yaparken formalarını çıkartmasını yasakladı. Erkekler formalarını özgürce çıkartabilirken kadınlar yaptığında sarı kart görüyorlardı.

Tabii ki bu noktada feminist gruplar devreye girdi ve erkeklerle eşit muamele görmek istediler. 2004 senesinde FIFA, bu talebi kabul etti ve kadınların forma çıkarmasına izin vermek yerine erkekler için de yasakladı.

Yasak bu olayla başladı fakat başka sebepleri de bulunuyor.