USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Fitness Uygulamasıyla Askerî Üslerin İfşa Olduğu İlginç Olay - Webtekno

Birçok mobil uygulama, giriş yaptığımız anda konumlarımıza erişebilmek için iznimizi istiyor. Genellikle bu izni pek umursamadan kabul edebiliyoruz. Ancak gizli operasyonda yer alan bir asker olsaydınız, konumunuza erişim izni verir miydiniz?

Fitness Uygulamasıyla Askerî Üslerin İfşa Olduğu İlginç Olay - Webtekno
14-11-2023 23:28
Google News

Bir ÖZETİ| egzersiz takibi uygulaması olan Strava, kullanıcılarının koşarken veya bisiklet sürerken kat ettikleri yolları gösteren bir ısı haritası yayımlamıştı. Ancak bu ısı haritası, Suriye ve Afganistan dahil bazı ülkelerdeki yabancı askerî üslerin konumunu ortaya çıkarmıştı.

2018 yılında yaşanan bu olayın ardından uygulamaya olan güven azaldı ve ülkeler arasındaki gerginlik daha da arttı. Peki tüm bunlara tam olarak ne sebep oldu? 

San Francisco merkezli Strava, abonelerinin egzersiz aktivitelerini takip etmek için cep telefonlarından GPS takibi yapıyor. Böylelikle kullanıcılar, kendi performanslarını kontrol edebiliyor ve başka kullanıcıların çalışmalarıyla kendi haritalarını kıyaslayabiliyor.

strava

Dünya çapında 27 milyon kullanıcısı olduğu söylenen uygulama, 13 trilyondan fazla GPS noktasına sahip. 

Tüm bu askerî üsleri 20 yaşındaki bir genç fark etti.

Avustralya Ulusal Üniversitesinde uluslararası güvenlik okuyan öğrenci Nathan Ruser, ısı haritasını gözlemledi ve burada ilginç detaylar yakaladı. Özellikle ıssız alanların belirli noktalarında, düzenli zamanlarla ve rotalarla gerçekleşen egzersizler görünüyordu.

Bahsi geçen bölgelerde genelde çiftçiler oluyordu ancak bu kişiler, düzenli bir rotada uzun süreler boyunca egzersiz yapmazdı. Nathan, bu bulgulardan yola çıkarak dünyanın dört bir yanındaki ıssız noktaları taradı ve benzer ısı haritalarıyla karşılaştı. Ardından bulgularını X kullanıcılarına aktardı.

Askerî üsleri ortaya çıkaran Nathan, hangi ülkelerde hangi devletlerin konuşlandığını da öğrendi. Hatta bir aktivist, askerlerin isimlerini bile tespit etti.

Strava

Ruser, Strava kullanıcılarının Afganistan'daki ABD üsleri, Suriye'deki Türk askerî devriyeleri ve Rusya'nın Suriye operasyon bölgesindeki olası bir muhafız devriyesi ile ilgili faaliyetlerini tespit ettiğini bildirmişti. Görünen o ki bu üslerde yer alan askerlerin özel bilgileri, bir yazılım sayesinde öğrenilebiliyordu.

Araştırmacı ve aktivist Paul Dietrich, Strava'nın web sitesinden alınan kamuya açık verileri kullanarak yurt dışında görev yapan bir Fransız askerini eve dönene kadar takip ettiğini söylediğinde işler ciddiye bindi. Durum gerçekten sıkıntılıydı çünkü adı üstünde bu üslerin ''gizli'' olması gerekiyordu.

Peki bu konumların sızdırılması yasal mı?