USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Felaketin 1. yılı! Asrın depreminde Haber7 neler yaptı?

11 ilimizde 50 bin canımızı elimizden alan asrın felaketi 6 Şubat depremlerinin üzerinden bugün tam 1 yıl geçti. 6 Şubat'ta da iş başında olan Haber7, büyük felaketteki tüm gelişmeleri okuyucularına anbean aktardı.

Felaketin 1. yılı! Asrın depreminde Haber7 neler yaptı?
06-02-2024 13:57
Google News

  ÖZETİ|   Haber7-ÖZEL

Toplumu etkileyen her gelişme medya kuruluşlarında derinden hissedilir. Çünkü medya, toplumun aynasıdır. Milletimizin ve haliyle basın camiasının son yüzyılda yaşadığı en sarsıcı olaylardan biri hiç şüphesiz 6 Şubat depremleriydi.

Kanal7 Medya Grubu’nun dijital dünyaya açılan medya kapısı Haber7 için de 6 Şubat 2023 gecesi, gazetecilik serüvenimizin en kritik saatleriydi. Bütün kadromuzla derin endişe ve paniği iliklerimize kadar hissettiğimiz deprem gecesinde mesai mefhumunu bir kenara bıraktık.

İLK HABERİMİZ DEPREMİN 7’İNCİ DAKİKASINDA

Bütün ülkeden gelen soğuk hava ve kar yağışı haberlerine odaklanılan saatlerde deprem ölçüm merkezlerine düşen ürkütücü rakamlar, ekibimizi anında alarma geçirdi. Deneyimli kadromuz; 15 Temmuz darbe girişimi, orman yangınları, sel felaketleri gibi büyük olaylara karşı edindiği anlık reaksiyon tecrübesini anında yansıttı. Gece ekibimiz, bölgeden gelen ilk haberleri anlık olarak bütün Türkiye’ye servis etti.

Saat 04.17’de meydana gelen asrın depremiyle ilgili ilk haberi saat 04.24’te “Son dakika: Kahramanmaraş, Diyarbakır, Kayseri, Malatya, Ankara, Gaziantep'te deprem!” başlığıyla yayınladık.

Son dakika: Kahramanmaraş, Diyarbakır, Kayseri, Malatya, Ankara, Gaziantep'te deprem!Son dakika: Kahramanmaraş, Diyarbakır, Kayseri, Malatya, Ankara, Gaziantep'te deprem!

Bilgilerin doğruluğu kılı kırk yararcasına teyit edilirken, yayınlanacak görüntüler büyük bir hassasiyetle vicdan terazisinden geçirilerek sayfalarımıza eklendi. Emektar kadromuz, bir yandan deprem bölgesindeki yakınlarından haber almaya çalışırken, diğer yandan insanlara en hızlı ve en doğru haberleri ulaştırma gayretiyle sabahladı.

İLK GÜN İLK EKİP

Günün ilk ışıklarıyla birlikte Haber7’de oluşturulan kriz masasının ardından hemen bölgeye gönderilecek ilk ekip belirlendi.

Muhabir, editör ve kameramanlarımız 6 Şubat’ta havayoluyla deprem bölgesine intikal etti. Akabinde bölgeye haftalık periyotlarla haber kadromuzdan ekip arkadaşlarını yönlendirdik. İnsana dokunan haberciliği benimseyen Haber7, bu süreçte en yoğun mesai harcayan kuruluşların hiç şüphesiz önünde yer aldı.

Deprem bölgesine ulaşan kadrolarımız, hem haber hem de insani yardım için koşturdu. Gecesini gündüzüne katan ekiplerimiz kimi zaman kamera ve mikrofonunu bırakarak enkaz kaldırma çalışmalarına koştu, kimi zaman enkaz başında yakınına kavuşabilmek için bekleyen hüzünlü insanların derdini dinleyip gözyaşını sildi. Hatay’da beton yığınlarının altından canlı kurtarıldıktan sonra “Çikolata var mı?” diye soran Ali için dondurucu soğukta bekleyenler arasında da Haber7 ekibi vardı, Kahramanmaraş’ta gece saatlerinde ısıtıcı ve gıda ihtiyacı olduğunu bildiren köylüler için otomobile atlayıp zifiri karanlıkta insani yardım kuruluşları ile birlikte yollara düşen ekipte de…

Depremin acısını yaşayan mağdurlarla hüzünlendik, onlarla aynı koşturmacanın içinde bulunduk, aynı yemeğe kaşık salladık, onlarla komşu çadırlarda uyuyup uyandık.

Afetin yaşandığı bölgede termometrelerin -25’i gösterdiği anlara şahitlik eden Haber7 ekibi, dondurucu soğuğa rağmen bir cana daha şefkat, merhamet ve hayat elini uzatan gönüllüler ordusunun cansiperane mücadelesini yerinde görüntüledi.

ACIYI HEM YAŞADIK, HEM YANSITTIK

Deprem bölgesinde ailesi bulunan ekip arkadaşlarımız adeta bir eli telefonda, bir eli klavyede çalıştı. Ailesinin yanına giden bazı editörlerimiz, yine bölgedeki afetin boyutunu gözler önüne seren haberlere imza atarak mesai dışında olmalarına rağmen insan odaklı habercilik örneği sergiledi.

Deprem bölgesinden dönen çalışma arkadaşlarımız hemen ertesi gün mesai için merkez ofisimizde hazır bulunuyordu. Anormal derecede bir deprem, anormal derecede bir soğuk, insanüstü gayretle süren arama kurtarma ve insani yardım çalışmaları arasında rutin performansla habercilik yapmak elbette ki düşünülemezdi.

YAYINDA DA HIZLI, DEZENFORMASYONU İFŞA ETMEDE DE…

Haber7 merkez ofisinde yerel ve uluslararası ajanslar taranıp okurlara hızlı haber ve görüntü akışını sağlayan ekibimiz, bölgeden gelen kritik ayrıntıları da anbean servis etti. Haber7 ayrıca, deprem bölgesinden canlı yayın yapan ilk haber siteleri arasında yer aldı.

İl il hangi şehirde hangi gelişmelerin olduğunu yalın bir anlatımla sayfalarımıza aktardık. “Deprem özel” sayfası hazırlayarak dakika dakika yaşanan bütün gelişmeleri tek bir sayfada okurlarımızın erişimine açtık.

Bölgedeki mülki idare amirleri, belediye yetkilileri gibi kurmay isimlerle anlık görüşmeler sağlayarak teyitli bilgiler ışığında özel içerikler ürettik.

Haber7.com internet portalının yanı sıra sosyal medya hesaplarımızdan da çok sayıda görüntü paylaşımı yaptık.

Depremi fırsata çevirmek isteyen karanlık odakların manipülasyonlarına karşı titiz bir habercilik sergileyen editörlerimiz, yalan haberlere karşı da teyakkuza geçti.

UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ

6 Şubat depremlerini anlık olarak haberleştirdiğimiz gibi, 16 Mart’ta deprem bölgesinde meydana gelen sel felaketini de yine merkez ofisimiz ve bölgedeki mesai arkadaşlarımızla kamuoyuna anlık olarak servis ettik.

Aradan geçen 6 aylık süreç içerisinde depremzedeleri hiç unutmadık. Hemen her yayın toplantımızda “Deprem bölgesi için hangi haberleri yapacağız?” sorusu etrafında fikir yürütüldü. Deprem sonrasında buruk şekilde idrak ettiğimiz Ramazan ve Kurban Bayramlarında da bölgeyi unutmadık. Haber7 ekibi her iki bayram öncesinde bölgeye intikal ederek yürütülen çalışmaları yerinde gözlemledi, afetzedelerin sorun ve beklentilerini ülke kamuoyuna taşıdı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Bir Bitcoin Madencisi Kod Bloğunu Tek Başına Çözmeyi Başardı
Bir Bitcoin Madencisi Kod Bloğunu Tek Başına Çözmeyi Başardı

Bir bitcoin madencisi, 841.286 sayılı bloğu tek başına çözmeyi başardı. Hâl böyle olunca 3,125 BTC'lik ödül kazandı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu