USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Evrenin bugüne kadarki en detaylı haritası çıkarıldı! Sonuçlar şaşırtıcı...

Bilim adamları tarafından yapılan araştırmada çığır açıcı yeni verilerin, gizemli gücün (Evrenin) zaman içinde değiştiğini işaret ediyor...

Evrenin bugüne kadarki en detaylı haritası çıkarıldı! Sonuçlar şaşırtıcı...
06-04-2024 09:38
Google News

Evrenimizin ÖZETİ| en detaylı 3 boyutlu haritasını çıkaran bilim insanları, karanlık enerjinin "evrim geçiriyor" olabileceğini söylüyor.

Bilim insanları yeni verilerin, evrenin giderek artan bir ivmeyle hızlandığını doğruladığını belirtiyor. Fakat bu durum kozmos hakkındaki mevcut anlayışımızla çelişerek bu süreci tetikleyen karanlık enerjinin zaman içinde değiştiğine işaret ediyor. 

Harita, 11 milyar yıl önce Dünya'ya doğru yolculuğuna başlayan ışığı görebilen ve bilim insanlarının 6 milyondan fazla galaksiyi içeren bir harita oluşturmasına olanak tanıyan Karanlık Enerji Spektroskopik Enstrümanı'nın (DESI) çalışmalarının sonucu. Bu da bilim insanlarının evreni nispeten genç olduğu zamanlardaki haliyle görmesini sağlıyor.

EVRENDEKİ KARANLIK MADDENİN SIRRI ÇÖZÜLEBİLECEK Mİ?

Bilim insanları bu muazzam büyüklükteki veriyi kullanarak karanlık enerjinin etkilerini haritalandırmayı ve böylece evrenin daha hızlı genişlemesine yol açtığı düşünülen gizemli gücü daha iyi anlamayı umuyor.

Araştırmacılar ilk kez evrenin erken dönemlerini yüzde 1'den daha iyi bir hassasiyetle inceleyerek kozmosun evrimine ilişkin bugüne kadarki en iyi resmi elde etti.

Bu veriler kozmosa dair en iyi modelimizle büyük ölçüde uyuşuyor. Ancak araştırmacılar "karanlık enerjinin zaman içinde evrim geçirdiğini gösterebilecek, ilginç olması muhtemel farklılıklar" olduğunu ve daha fazla çalışmanın kozmos hakkında daha fazla şey ortaya çıkarabileceğini söylüyor.

Araştırma, uzayın uzak kısımlarına bakan 5 bin küçük robotun meydana getirdiği bir teleskop olan Karanlık Enerji Spektroskopik Enstrümanı tarafından üretildi.

Evrene dair en iyi modelimiz Lambda CDM diye biliniyor; CDSM diye bilinen soğuk karanlık maddeyle Lambda diye bilinen karanlık enerjiyi birleştirdiği için bu isimle anılıyor. Bu ikisi birlikte evrenin nasıl genişlediğini şekillendiriyor: Madde evreni yavaşlatırken karanlık enerji hızlandırıyor.

DESI evrenimizin bugüne kadarki en büyük 3 boyutlu haritasını çıkardı. Dünya, bütün haritanın bu ince diliminin merkezinde yer alıyor. Büyütülmüş kesitte, evrenimizin altında yatan maddenin yapısı kolayca görülebiliyor (Claire Lamman/DESI işbirliği; cmastro'nun özel renk haritası paketi)

EVREN SÜREKLİ BİR DEĞİŞİM İÇİNDE

Araştırmacılar bu ikisinin tam olarak nasıl etkileşime girdiği ve evrenimizin evrimini nasıl değiştirdiğinden hâlâ emin değil. Ancak DESI projesinin ilk yılından elde edilen bulgular, bazı ilgi çekici farklılıklarla birlikte bunun çoğunlukla doğru olduğunu gösteriyor.

DESI'ın araştırması 5 yıl sürecek ve araştırmacılar bunun sonunda, farklılıkların aslında göründüğü kadar önemli olmadığının ortaya çıkabileceğini ifade ediyor. Ancak araştırmacılar bunun evren modelimizi güncellememiz gerektiğini de gösterebileceğini söylüyor.

Dallas'taki Teksas Üniversitesi'nde fizik profesörü ve bu işbirliğinin üyesi olan Mustapha Ishak-Boushaki, "Standart evren modelinden bazı ilginç sapmalar gösteren sonuçlarımız, karanlık enerjinin zaman içinde evrim geçirdiğine işaret ediyor olabilir" diyor.

ÇALIŞMALAR EVRENİ ANLAMAMIZA YARDIMCI OLACAK

Ne kadar çok veri toplarsak, bu bulgunun geçerli olup olmadığını belirlemek için o kadar iyi bir donanıma sahip oluruz.

Daha fazla veriyle, gözlemlediğimiz sonucun farklı açıklamalarını tespit edebilir veya bunu doğrulayabiliriz.

Eğer geçerliliğini sürdürürse böyle bir sonuç, kozmik hızlanmaya neyin yol açtığına biraz ışık tutarak evrenimizin evrimini anlamada muazzam bir adım atılmasını sağlayacak.

Bilim insanları DESI verilerinin ilk yılına ilişkin bir dizi makaleyi açık erişimli araştırma sitesi arXiv'de yayımladı. Ayrıca çalışmalarını ABD'deki Amerikan Fizik Topluluğu toplantısında ve İtalya'daki Rencontres de Moriond'da sundular.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
iOS 18'le Safari'ye Gelecek Yapay Zekâ Özellikleri
iOS 18'le Safari'ye Gelecek Yapay Zekâ Özellikleri

Apple'ın iOS 18'le Safari'ye getirmeyi planladığı bazı yapay zekâ özellikleri sızdırıldı. Tarayıcı, sayfaları özetlemeyi sağlayan bir "Akıllı Arama" isimli bir araca ve oldukça kullanışlı olabilecek bir "Web Silgisi"ne sahip olacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu