USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Eski yılın kararları

Yılbaşında kararları almak kolay, ya uygulamak!

Eski yılın kararları
08-01-2023 16:02
Google News

Geçenlerdesosyal ÖZETİ| medyada minik bir anket yaptım. Sorum; “Yeni yıl içinuyguladığınız kararlar oldu mu?” şeklindeydi.

Kimitakipçiler “Hiç karar almadım, yapamıyorum”, kimisi “Buekonomik krizde ne kararı uygulayacağız”, kimisi “Eskidenvardı artık yok” gibisinden yanıtlar verdi. Bir kısım takipçidaha çok kitap okuma, ülke siyasetinin iyileşmesi, Avrupa'yayolculuk etmek ya da ülkeden kaçmak gibi yeni yıl için umutlarınıpaylaştı.

Gelenonlarca yanıtın toplamında çekingen bir umut, ihtiyatlı biriyimserlik sezdim. Sanki bir şeylerin değişmeyeceğine sabitlenmişkanıyla, güzel şeylerin olacağına yönelik zayıf ihtimale burukbir inanış birbiriyle çatışıyordu.

İnsanlarınyılbaşı dilekleri ve yeni yıl kararlarında bu çatışmanınyansımaları seziliyor. Bir de “Hayallerimden vazgeçtim çünküben olayların edilgen bir izleyicisiyim, elimden ne gelebilir ki”koyvermişliği.

İnsanınkendisini her yılın sonunda değerlendirmesi, yaptıklarının veyapamadıklarının hesabını tutması, yeni dönem içinhedeflerini gözden geçirmesi beklentisi ne kadar gerçekçi? Birgecede sihirli bir değneğin temasıyla ışıltılı bir yaşama vedileklerimize kavuşamayacağımız gibi bir gecede başka bir insanada dönüşemiyoruz.

Oinsanı eski yılların kararları, tereddütleri, acıları,korkuları, başarısızlıkları ve ihtirasları tanımlıyor çünkü.Yapabildiklerimiz kadar yapamadıklarımız da kimliğimizişekillendiriyor. Başka yerde yaşama kararı alıp bir türlügidememek, bağları koparamamak, cesaret edememek, biletleri yakmakda bir parçamız.

Kendimiziçin koyduğumuz her hedef ilahi bir emir değil. Neden o hedefikoyduğumuzu, hangi arzuyla ona ulaşmak istediğimizi, o kararda netür etkenlerin rol oynadığını bilmek istemek ya da buna kulaktıkamak da bize ait. Fakat o kararı alan kişiyle, uygulayan kişiaynı olmuyor. Kafamızda hayal ettiğimiz, olduğumuzu sandığımızkişi eyleme geçtiğinde nasıl davranacak işte orası bir muamma.

İnsanıarzuları kadar deneyimleri de belirliyor. Biraz da kontrolettiğimizi sandığımız yaşamımızda büyük değişimler,beklenmedik acılar, felaketler ve kabahatlar şekil veriyorkararlarımıza. Ve tüm engellere karşın yaşamın durdurulamazakışında istediğimiz şeyleri yakalama, onları yüksek dalındankoparma ve dişleme tutkusu benliğimizi şekillendiriyor.

Heryıl başka biriyiz aslında. Her gün, her hafta ve her mevsimbedenimizde ve ruhumuzda bizi başka birine dönüştürüyor. Yılınbaşında kararı alan kişiyle onu uygulayacak kişi aynıolmayacak. Ölüm, hastalık, talih kaosunda o değişim sayesindeayakta kalıyoruz belki de. Sürekli uyum sağlayarak ve her yenideneyimde alışarak.

Benher yeni mevsimde o değişimin getireceği heyecanı yaşamayıseviyorum. Onu belli hedeflere, belli kararlara sokmadan yeni beninnasıl davranacağı az çok kestirerek ama çok da beklentiyegirmeyerek karşılıyorum. Kararsızlık da kendi içinde bir kararolabilir, emin değilim.

“Buyıl illa şunu yapmak istiyorum” diyenlere sorum şu: Nedenkendinizi bir sayıya sıkıştırıyorsunuz? Bu yıl değil, hergün, her mevsim gerçekleştirin hedefinizi. O hedef inadınızdankaçamayacağını, her aksiliğe karşın sizin onun peşindeolduğunuzu bilsin.

Buarada yaşamayı unutmayın, çünkü kararınız yaşamınızınsadece ufak bir parçası. Siz ayrıntılarda kaybolurken yanınızdanakıp giden yaşam nehrinin suları yeşilin en güzel ışıklarınıyansıtıyor olabilir.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Bu kulaklığın şarjı bitmiyor: Urbanista Los Angeles inceleme!
Bu kulaklığın şarjı bitmiyor: Urbanista Los Angeles inceleme!

Urbanista markasının güneş enerjisiyle şarj olan iki kulaklık modeli olan Urbanista Los Angeles ve Urbanista Phoenix'in inceleme sizlerle.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu