USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Eris varyantıyla ilgili Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan uyarı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de de vakalarına rastlanan Eris varyantı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Eris varyantıyla ilgili Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan uyarı
15-09-2023 15:18
Google News

Türkiye'ye ÖZETİ| de ulaştı! İşte 'Eris' varyantının belirtileri

GALERİNİN DEVAMI <p>Son dakika haberine göre; Koronavirüsün alt varyantlarından olan Eris varyantı, Türkiye'de ve dünyada <a href=sosyal medyada birçok kişinin gündemindeki merak ettiği konular arasında ilk sıralarda yer almaya başladı.

"><p> Sağlık <a href=Bakanı Fahrettin Koca yapmış olduğu son dakika açıklamasında Türkiye'de Eris varyantının 9 kişide görüldüğünü açıkladı. Peki, Eris varyantı nedir, Eris'in belirtileri nelerdir? İşte ayrıntılar...

"><p>Eris varyantı, COVID-19'un Omicron varyantının bir alt türü <a href=olarak tanılanmıştır.

"><p>İlk olarak Şubat 2023'te Güney Afrika'da tespit edilen Eris virüsünün, <a href=hızlı bir yayılımla dünyanın diğer bölgelerine de yayıldığı verisine ulaşılmıştır.

"><p>DSÖ’ün son verilerine göre, Eris varyantının diğer COVID-19’un varyantlarına benzer belirtilere <a href=neden olabilir. Eris varyantı, diğer varyantlardan daha bulaşıcı olup olmadığı veya daha COVİD-19’un bilinen ciddi semptomlarından daha ciddi semptomlara neden olup olmadığı da henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak, bazı araştırmalar da Eris varyantının önceki varyantlardan daha bulaşıcı olabileceğini göstermektedir.

"><p>Dünya Sağlık Örgütü tarafından Eris varyantının belirtilerinin, diğer COVID-19 varyantlarının belirtilerine benzer olduğu tespiti yapılmıştır.<br /><br /><br /><span data-style=EN YAYGIN GÖRÜLEN BELİRTİLER ŞUNLARDIR;

"><p>Ateş, Öksürük, Boğaz ağrısı, Nefes darlığı veya solunum güçlüğü,</p><p> </p><p>Tat veya koku kaybı, İshal veya mide rahatsızlığı.<br /><br /><br /><span data-style=PEKİ ERİS VARYANTI BULAŞICI MI?

"><p>Eris varyantı, öksürme, hapşırma, konuşma veya nefes alma sırasında enfekte bir kişi tarafından havada bulunan küçük damlacıklar aracılığıyla yayılır ve sağlıklı bir kişi tarafından solunum yoluyla alınabilir. Ayrıca, enfekte yüzeylere dokunduktan <a href=sonra ellerinizi ağza, buruna veya göze temas etmek virüsün bulaşmasına yol açabilir.

"><p>Bu nedenle, sosyal mesafe kurmak, maske takmak, el hijyeni sağlamak ve sağlık otoritelerinin önerilerini takip etmek enfeksiyon riskini azaltmak için önemlidir.</p><p><span data-style=ERİS VARYANTI TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?

"><p>Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantının Türkiye'de 9 kişide görüldüğünü belirtti. <a href=Bakan Koca'nın açıklamasında "Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü.

"><p><strong>Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, <a href=bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız." dedi

">

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantının Türkiye'de 9 kişide görüldüğünü açıkladı.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, haftalardır Eris varyantının Türkiye’de olduğunu söylediğini belirterek, "Bu varyantın Türkiye’de bulunmaması mümkün değildi. Bütün dünyada 50’nin üzerinde ülke rapor etmiş, diğer ülkeler de kontrol etmediği için görmüyordu. Türkiye’de de tanı kriterleri salgının başında Covid-19'un ağır seyrettiği dönemde belirlendiği için kriterlere uyan vaka çok azdı. O yüzden de az örnek bakılıyordu. Siz virüsü az bulunca varyant analizini de az yapabiliyorsunuz. Yoksa 9 kişide değil, çok daha yüksektir. Bütün dünyada artıyor. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde bütün Covid-19 vakalarının yüzde 17’si, İngiltere’de yüzde 20’si Eris varyantına bağlı. Türkiye’de de onlara yakın oranda bu son vakaların arttığı dönemde bir oran olduğunu tahmin etmek zor değil" diye konuştu.

Eris varyantı nedeniyle telaşlanmaya gerek olmadığını ifade eden Ceyhan, "Eris varyantının bir özelliği yok. Daha ağır bir hastalık yapmıyor. Ancak daha hızlı bulaşıyor. Daha önceki varyantlardan daha bulaşıcı. Buna yönelik önlemler alınması lazım. Özellikle risk grubundaki insanlar, yani 65 yaşın üzerindeki insanlar, kronik organ rahatsızlığı olan ve bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullananlarda ağır seyredebilir. Ölümlere de yol açabiliyor. Özellikle o grupları koruyucu önlemler alınması lazım" dedi.

Türkiye'ye de ulaştı! İşte 'Eris' varyantının belirtileriTürkiye'ye de ulaştı! İşte 'Eris' varyantının belirtileri

Bakan Koca duyurdu: Türkiye'de 9 kişide Eris varyantı görüldüBakan Koca duyurdu: Türkiye'de 9 kişide Eris varyantı görüldü

'HASTALIK BELİRTİSİ OLAN TURİSTLERE TEST YAPILMALI'

Hastalığın artış nedenlerine de vurgu yapan Ceyhan, "Okullar açılıyor. İnsanlar aynı anda tatilden dönüp iş yerlerinde kapalı ortamlarda kalabalıklar oluşturuyor. Birbirine daha çok bulaştırıyor. Ona bağlı bir artış daha önceki yıllarda da gördük. Şimdi de görüyoruz. Devletin risk grubunda olan insanlar için aşısı eksikse aşı temin etmesi gerekmektedir. RNA aşılarının etkin olduğunu biliyoruz. Eris varyantının çok yoğun görüldüğü ve giderek arttığı ülkelere baktığınız zaman İngiltere 1’inci sırada, onu Amerika ve bütün Batı Avrupa ülkeleri takip ediyor. Bu ülkeler Türkiye’ye yoğun turist gönderiyor. Geldiklerinde hastalık belirtisi olanlara test yapıp, test pozitif çıkarsa varyant analizi yapmak durumundasınız. Okullarda da önlemlerin alınması gerekmektedir. Örneğin, çantada dezenfektan taşıma, çocukların ortak el temasında bulunduğu merdiven trabzanları, kapı kolları gibi yerlerin günlük olarak temizlenmesi gerekir" diye konuştu.

'BULAŞI KESMEK ZORUNDASINIZ'

Ceyhan, en önemli önlemin bireysel önlemler olduğuna dikkat çekerek, "Riskli grup önemlidir. Onlarda ağır seyredip, ölüme yol açabiliyor. Eskisi gibi okulların kapatılması gibi durumlar şu anda söz konusu değil. Bu bulaşı bir şekilde kesmek durumundayız. Her gelişen varyant hafif seyretmeyebilir. Birdenbire karşımıza daha ağır seyreden ve daha çok bulaşan bir varyant çıkabilir. O zaman çok zor durumda kalırız. Bizim korktuğumuz daha ağır seyreden bir varyantın gelişmesi. Bu da tamamen tesadüf ile olan bir şey. Her an olabilir. Bunu önlemenin en etkili yolu, aşı yaparak, hasta olan insanları izole ederek virüsün etrafa bulaşmasını kesmek durumundayız. Eğer varyantın bulaşmasını engellemezsek, uzun süre yeni varyantlarla pandemi devam edebilir" dedi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Alzheimer’ın Semptomlardan Bile Önce Tespit Edilmesini Sağlayacak Yöntem
Alzheimer’ın Semptomlardan Bile Önce Tespit Edilmesini Sağlayacak Yöntem

Bilim insanları, bir mikroRNA molekülü yoluyla Alzheimer’ın erkenden tespit edilebileceğini ortaya çıkardı. Yöntem, daha hastalığın semptomları ortaya çıkmadan önce bile tanımlanmasını sağlıyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu