USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Emekli zamları nasıl eşitlenecek? Uzman isim Haber7'ye açıkladı

Ekonomi - Cumhurbaşkanı Erdoğan, SSK ve Bağ-Kur emeklisine ilave yüzde 5 artış yapılacağı müjdesini verdi, artış oranı yüzde 42,6'ya yükseldi. Erdoğan, emekli maaşı alt sınırını 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıldığını da açıkladı.

Emekli zamları nasıl eşitlenecek? Uzman isim Haber7'ye açıkladı
17-01-2024 18:43
Google News

Yılın ÖZETİ| ilk kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, SSK ve Bağkur emeklilerine ek yüzde 5 puan zam verildiğini duyurmuştu. Böylece en düşük emekli aylığı maaşı 7 bin 500 TL'den 10 bin TL'ye yükseltildi. Ayrıca memur, SSK, ve Bağkur ayrımı yapmadan tüm emeklilerin yıllık maaş artış oranları Temmuz'da eşitlenecek. Emekli maaşlarına ilişkin düzenlemeleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı "Tüm emeklilerimizin yıllık maaş artış oranları önümüzdeki temmuzda eşitlenecek" açıklamasını Ekonomist Muhammet Bayram, Haber7'ye değerlendirdi.

UZMAN İSİM AÇIKLADI: EMEKLİ ZAMLARI NASIL EŞİTLENECEK?

Hükümetin emeklilere verdiği sözü tuttuğunu ve enflasyona karşı emeklileri ezdirmeyecek bir zam oranının belirlendiğini belirten Bayram, "5 puanlık ilave farkla enflasyonun üzerinde bir artış yapıldı" dedi.

Temmuz ayında emekli zamlarının nasıl eşitleneceğini anlatan Bayram "Normalde SSK ve Bağkur emeklileri 6 aylık enflasyon farkını alıyor. 6 aylık bu rakam 37,57 seviyesindeydi. 5 puanlık ilave artışla birlikte bu  yüzde 42,60 oranında zam alacaklar.

TOPLU SÖZLEŞME FARKI VAR

Memur emeklisi ise yüzde 49,25 zam alacak. Memur emeklileri 6 aylık enflasyon farkına ek olarak toplu sözleşme zammı alıyorlar. 

Bu dönemde SSK ve Bağkur emeklileri, memur emeklilerine göre yaklaşık 5 puan düşük oluyor. Önümüzdeki temmuz ayında SSK ve Bağkur emeklileri enflasyon farkını tam olarak alacaklar. Memur emeklilerinden fazla almış olacaklar. Çünkü memur emeklisinde bu sefer işler tersine dönüyor. Ocak başında alınan yüzde 15 toplu sözleşme zammı temmuz başında yüzde 10'a düşüyor. Burada 5-6 puanlık bir azalış var. Böylelikle mevcut dengesizlik temmuz ayında giderilmiş olacak. 

En düşük emekli maaşının bir önceki seneye göre yüzde 280 artırıldığını vurgulayan Bayram, Nisan veya Temmuz ayında maaşlara bir zam daha gelebilme ihtimalinin de masada olacağını söyledi.