USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

eBay'in Rengi, Tepki Verilmesin Diye Nasıl İnce İnce Değişti

Birçoğumuz ani ve radikal değişimleri sevmeyiz. Bu, internet sitesi arayüzü olsa bile. X’in (Twitter) “favori” butonu değiştiğinde nasıl üzülmüştük mesela. eBay’in eski, sarı rengine de kullanıcıları alışmıştı ve şirket bu rengi değiştirdiğinde şikâyet yağmurun

eBay'in Rengi, Tepki Verilmesin Diye Nasıl İnce İnce Değişti
19-02-2024 09:13
Google News

Davranışlarımızı ÖZETİ| değiştirmek kolay değil. Her sene, her ay, hatta her gün yeni kararlar alabiliyoruz fakat kaçını uygulayabiliyoruz? Kısacası, değişikliği pek de sevmiyoruz ve konfor alanımıza, alışkanlıklarımıza bağlı kalmak daha güvenli geliyor.

Bunu ister bir sevgili üzerinden düşünün, ister bir internet sitesi. Biz az sonra internet sitesi olanından bahsedeceğiz tabii ki. Bakalım eBay’in, kullanıcı davranışlarını yönlendirmek için uyguladığı strateji ne gibi ilginç sonuçlara yol açtı?

eBay, kullanıcıların ani ve büyük değişimlerden hoşlanmadığını deneyerek öğrendi.

ebay

eBay’in internet sitesinin rengi sapsarıydı. Kulağa tuhaf geliyor ama kullanıcılar alışmıştı ve garipsemiyordu. Diğer siteler beyazken eBay’in sarı renkte takılıp kalması eBay ekibini rahatsız etmişti.

Bir gün, arka planlarını beyaz yaptılar. Tahmin edin ne oldu? Kullanıcılardan, sitenin rengini sevmediklerine dair şikâyet e-postaları aldılar! Eski rengin geri gelmesini talep ediyorlardı.

eBay, farklı bir strateji denemeye karar verdi.

site

Kullanıcıların yakınmalarından sonra siteyi eski rengine geri döndüren eBay, birkaç ay boyunca kademeli olarak arka plan rengini az az beyazlaştırdılar. Ta ki tüm sarı renk kaybolana kadar. Ve bu sefer tahmin edin ne oldu? Neredeyse hiçbir kullanıcı değişimi fark etmedi bile!

Reddit’in doğması da aynı sebepten kaynaklıydı.

reddit

“Digg” adlı platformu hiç duymuş muydunuz? Yukarıda gördüğünüz logo, reddit’in önceki hâliydi. 2012 senesinde yeniden kurulan Digg, reddit’e rakip bile değildi çünkü insanlar açık ara Digg’i tercih ediyordu. Ancak sonrasında yaptıkları bir değişiklik, platformun sonunu getirdi.

Digg, 3.0 sürümüyle kullanıcı arayüzü tek seferde değiştirildi. Kullanıcıları ise yeni güncellemenin getirdiği tasarım değişikliklerini hiç sevmedi ve reddit’e yönlenmeye başladılar. İşte o süreç, reddit’i doğurdu. Hatırlarsanız geçtiğimiz aylarda bir benzeri, X’ten Threads’e geçişte de olmuştu fakat X’in tahtı devrilmedi ve tekrar ona döndük.

Yahoo ve Amazon gibi platformlar, benzer stratejiler uyguladı.

yahoo

Amazon’un internet sitesine baktığınızda 2000’lerin başından beri hiç değişmemiş gibi göründüğünü düşünebilirsiniz ancak her ay eklenen birçok yeni özellik var. Değişimleri kademeli olarak yaptıkları için neredeyse hiç fark edilmiyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Instagram'a Yapay Zekâyla Sohbet Teması Oluşturma Geliyor
Instagram'a Yapay Zekâyla Sohbet Teması Oluşturma Geliyor

Instagram, kullanıcıların yapay zekâyla sohbet teması oluşturmasını sağlayacak bir özellik üzerinde çalışıyor. Ayrıca yeni gelecek özelliklere erkenden erişmenize olanak tanıyacak bir yenilik de yolda.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu