USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Dünyada Yalnızca İki Ailede Bulunan Kan Grubu: Sara

Kime kan grubunu sorsak, herkesten A, B, AB veya 0 isimlerini ve bu grupların negatif veya pozitif oluşunu duymaya oldukça aşinayız. Ancak bunlar yalnızca en yaygın kategoriler. Peki ya diğerleri?

Dünyada Yalnızca İki Ailede Bulunan Kan Grubu: Sara
15-05-2023 20:14
Google News

Kan ÖZETİ| grubumuzdaki çeşitli antijenlerin varlığıyla ya da eksikliğiyle belirlenen kan türleri, aslında oldukça karmaşık ve gizemli bir konu. Yaklaşık 30 yıl önce beklenenin dışında keşfedilen bir kan grubu, adını daha önce hiç duymadığımız kan çeşitlerinin de var olabileceğini gözler önüne seriyor.

Sara” ismi verilen bu kan grubunun ortaya çıkış hikayesini öğrenince oldukça şaşıracaksınız. 

Kan gruplarında, kırmızı kan hücrelerimizde bulunabilecek yüzlerce farklı antijen vardır ve grupların isimlerinin belirlenmesinde bu antijenler rol oynar.

kan grupları

Ancak bilinen bu kan grubu sistemlerinin dışında kanımızda, çoğu insanda ortak olan bir antijen yoksa ya da aksine çoğu insanda bulunmayan bir antijen varsa “nadir” adı altında geçen, adını daha önce duymadığımız bir kan grubuna sahip olmamız mümkün.

Eğer vücudumuzdaki kan nadir bir antijene sahipse ve bu antijenin olmadığı herhangi bir gruba ait kan hastanın vücuduna nakledilirse, bu aktarılan kan da doğal olarak vücutta yabancı bir madde olarak algılanacak ve çeşitli tepkimelere yol açacaktır. 

Bu duruma örnek olarak 1990’larda araştırmacılar, tesadüf eseri Sarah isimli bir genç kızın kanını analiz etti ve kanda farklı tepkimelerle karşılaştı.