USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Dünyaca Ünlü Markaların Maskotlarının İlk Halleri - Webtekno

Markaların sempatik yüzü maskotlar, zamandan nasibini almış. Birçoğu için "İyi ki değişmiş" diyeceğiniz ünlü maskotların öncesi ve sonrasını bir araya getirirken tasarım dünyasının nasıl değiştiğini de görebilirsiniz.

Dünyaca Ünlü Markaların Maskotlarının İlk Halleri - Webtekno
25-08-2023 20:17
Google News

Marka ÖZETİ| ismi kadar maskot da akılda kalıcılık konusunda oldukça önemli. Maskotlar, firmaya ve ürüne değer katarken aynı zamanda tüketici ile duygusal bir bağ da oluşturuyor. Markayı rakiplerinden ayıran sembolik karakterler, iyi tasarlanırsa da ürün ve tüketici arasında keyifli bir deneyim yaşatıyor.

Marka reklamının yapılabileceği her alanda var olabilecek maskotların, hedef kitleyle bulaşabilmesi için de güncel tutulması ve zamanın tasarım dünyasına uyum sağlaması gerekiyor.

Michelin'in maskotu "Bibendum", Cheetos'un maskotu "Chester" gibi marka karakteri denilince akla gelen birçok maskot, zaman içerisinde inanılmaz değişimler yaşamış. Günümüz çizgilerine ayak uyduran bu değişimlerden bazılarının ilk halleri sizi epey şaşırtacak.

İlginç değişimlerin başında kuşkusuz ki Bibendum gösterilebilir.

1894 yılında üst üste yığılmış lastiklerden fikirle ortaya çıkarılan Bibendum, 1899'da ünlü bir illüstatör tarafından çizilmiş. İlk halinde Bibendum'un yanındaki karakterler, rakip markaların havası inmiş lastiklerini temsil ediyor. Karakterin elindeki kadehte engeller yer alırken slogan olarak ise "Şimdi içme zamanı" tercih ediliyor.

Devam eden yıllarda Michelin, Bibendum karakterini sıklıkla değiştiriyor ve belirli bir yüz ifadesi ekleniyor. Bibendum, o kadar fazla beğeni topluyor ki 2000 yılında Financial Times ve Report On Business Dergisinin iletişim dünyasının ünlü isimlerinden oluşturduğu jüri, Bibendum'u "Dünyanın En İyi Logosu" seçiyor. Yılların Bibendum'u hem sempatik hem de unutulmaz hale getirdiği inkâr edilemez.

Çocukların arkadaşı Chester

İlk olarak 1986 yılında resmedilen Chester, çitada hayat bulmuş bir karakter. Tasarımda çitanın tercih edilmesi birçok reklam filminde yaratıcı fikirler ortaya çıkasılmasına vesile oluyor.Her zaman güneş gözlüğü takan ve turuncu tüyleriyle öne çıkan Chester, eğlenceli halleri ile de özellikle çocukların dikkatini çekmeyi başarıyor. Markanın piyasaya çıktığı ilk günden beri var olan Chester da değişime ortak oluyor ve yeni halini kendi de beğenmiş gibi duruyor.