USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Discord ve Türkiye Ayağı Hakkında Kan Donduran İddialar - Webtekno

Reddit'te bir kullanıcı, Discord'un gizli tutulan Türkiye ayağında çalıştığını öne sürerek burada yaşanan ikilemleri paylaştı. Paylaşılan iddiaların doğruluğu ise henüz teyit edilebilmiş değil.

Discord ve Türkiye Ayağı Hakkında Kan Donduran İddialar - Webtekno
15-06-2023 11:52
Google News

İnternetin ÖZETİ| her noktasında olduğu gibi topluluk platformu olan Discord’da da çeşitli kötü amaçlı grup ve kişiler varlığını sürdürüyor. Bunun son örneklerinden birisini de deprem zamanında depremzedelerle dalga geçmeyi amaçlayan kişilerle dolu bir gruptu. Söz konusu grubun tek eylemi bu da değildi.

Tabii bu işin sadece manevi zarara uğratan örneği. Discord’da illegal paylaşımlar, veri sızıntıları ve hatta insanlara maddi zarar vermek isteyen topluluklar da bulunuyor. Fakat bugün, Türkiye'de faaliyet gösterdiği iddia edilen Discord'un gizli ayağı ve burada görev alan kişiler hakkında çarpıcı iddialar öne sürüldü.

Discord ve Türkiye'deki "gizli ayağında" yaşanan olaylar:

discord

Reddit’te pek çok büyük toplulukta paylaşım yapan “naivelayou” adlı bir kullanıcı, Discord’un Türkiye’de paravan şirket üzerinden gizli bir ofisi olduğunu söyleyerek çarpıcı iddialar paylaştı.

NOT: Aşağıda yer alan açıklamalar, tamamen naivelayou adlı kullanıcının iddialarıdır. İddiaların doğrulu teyit edilmemiş ve henüz herhangi bir yetkili tarafından doğrulanmamış ya da yalanlanmamıştır.

"Discord’un Türkiye’de gizli bir ofisi var, ancak bu ofiste dönenler bir başka"

“Bir dönem mecburen içlerinde bulunduğum, işe başladıktan aylar sonra sahiplerinin Kafkas kökenli olduğunu öğrendiğim Levent'te bir plazada bulunan bir şirkette veri analisti olarak işe girdim. Bu işi bana, kendisini riske atmak istemediğim için ismini veremeyeceğim, Ankara'da Kale isimli bir istihbarat binasında çalışan bir yakınım bulmuştu. Tabii henüz binada işe başlayan herkesin birilerinin yakını veya akrabası olduğundan, hatta şirketin hiçbir yerde en ufak bir iş ilanı bile vermediğinden habersizdim. Henüz mülakat aşamasındayken anlamsız bir şekilde gizlilik hususunda fazla abartılı bir tavır takınmaları, tonla veri güvenliği ve gizlilik hakkında evrak imzalamak zorunda kalmış olmam beni başta biraz korkutmuş olsa da uzun süredir iş aradığım ve paraya ihtiyacım olduğu için bu detayları göz ardı etmeme sebep oldu.İşe kabulümün akabinde hepsi benimle aşağı yukarı aynı dönemde iş başı yaptırılan mesai arkadaşlarımla tanışma fırsatı buldum. ilk dikkatimi çeken, ben dahil içeride çalışan, hiçbir arkadaşım o güne kadar Discord kullanmamış insanlardık. Daha da enteresan olan noktası ise, işe giriş sırasında, sosyal medya uygulamalarını kullanım eğilimleriniz gibi bir başlık altında Discord kullanıp kullanmıyor olduğumuzun iş mülakatına giren her personel adayına açıkça sorulmuş olmasıydı.Bu olanların arkasında kim ya da kimler varsa, yaptığımız işe olan şahsi alakamızın en minimum düzeyde olmasını istedikleri aşikardı. Ailemiz dahil kimseye, çalıştığımız sektörün bilişim olduğunu bile söylemememizi tembihliyorlardı.Yetkililerimiz, işin gizliliği üzerine önceleri sadece üstü örtülü uyarılar yaparken, zaman ilerleyip biz daha çok soru sormaya başlayınca üstü kapalı verilen o gözdağları yerini doğrudan tehditlere bıraktı. En büyük kozları ise Discord’un Türkiye ofisinin yakında tüm dünyada aynı anda duyurulacağı, bunu da büyük bir reklam kampanyasının stratejisi gereği şimdilik gizlememiz gerektiği şayet bu konuda birimiz bile ağzından bir şey kaçırırsa tüm reklam zararlarının bizlerden tazminat yolu ile talep edilebileceğini söyleyerek gözümüzü korkutmalarıydı. Bu şekilde aylarca devam ettik...Garipsediğimiz pek çok durumu yönetim bize bir şekilde açıklıyor ve ikna ediyordu. Fakat asla net olarak anlayamadığımız şey ise, bir şekilde her nedense asıl ilgi alanımızın illegal yollara sapmış Discord kullanıcılarına yönelik olmasıydı. Ben de bu kadar fazla uğraşılmasını garipsiyor olsam da topluluğu iyileştirme kaygısına veriyor, genelde sadece işime bakıyor çok ilgilenmiyordum.”

Tüm kullanıcıların ses kayıtlarına ve ekran kayıtlarına bile ulaşılabiliyor, gizli kişiler ofise gelerek kimlik tespiti talebinde bulunmaya başlıyor:

“Fakat daha sonra bir gün, Discord Netherlands Bv. tarafından bizlere gönderilen Gizlilik & Güvenlik güncellemeleri bize asıl yolumuzu göstermiş oldu.İlk olarak ve sırasıyla kullanıcıların direkt mesaj kutularına, arkadaş listelerine girip veri paketlerinin kayıtlarına ulaşabiliyorken, sonrasında tüm kullanıcıların doğrudan ses kayıtlarına hatta ekran görüntülerine bile erişebilir olmuştum.İşimin bu yeni koşullarına adapte olmaya çalışırken, yetmezmiş gibi işyeri binamızda zamanla kimlikleri gizlenmiş bazı görevliler de peydah olmaya başladı. Bu görevliler, her hafta dosya dosya Discord üzerinde illegal etkinliklerinden şüphelendikleri kişilerin real ID numaralarını getiriyor ve gerçek kimliklerini öğrendikleri bu şahıslara ait verileri bizlerden teslim alıp dosyalıyorlardı. Genel profilde çok konuşmayan, soğuk ve ciddi olmalarının yanı sıra iyi eğitim almış oldukları açıkça belli olan kişilerdi.Bu gizemli adamlar, işlerini belli ID numaralarını resmi tutanak süsü vererek yapmaktaydılar. Getirdiği evraklar, işleyişte doğrudan bilgi işlem kısmına gittiği için nasıl bir formda hazırladıklarını bilmiyorum fakat savcılık tutanağı görüntüsünde hazırladıklarını duymuştum.”


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Android 15, Bekleme Süresini 3 Saat Arttıracak
Android 15, Bekleme Süresini 3 Saat Arttıracak

Google, Android 15 ile birlikte bazı modellerin bekleme süresini 3 saate kadar artırabilecek bir güncelleme getiriyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu