USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Dinozorlar Neden İnsanlar Gibi Zeki Varlıklara Evrilemedi?

Gezegenimizin eski sahipleri dinozorlar, arkeolojik kazılardan yola çıkarak tahmin edilene göre hemen hemen 165 milyon yıl boyunca hayatta kaldılar. Koskoca 165 milyon yıl! Peki evrim varsa bunca yıl boyunca neden zekâ geliştiremediler?

Dinozorlar Neden İnsanlar Gibi Zeki Varlıklara Evrilemedi?
03-03-2024 15:32
Google News

“Madem ÖZETİ| evrim var, o zaman maymunlar neden insan olmuyor?” tadında bir soru daha var: “Madem evrim var, dinozorlar neden yüz milyonlarca yıl yaşamalarına rağmen zeki yaratıklara dönüşmedi?”

Aslında bu sorunun birkaç mantıklı cevabı var. Bakalım bir zamanlar gezegenimizin sahibi olan dinozorların insanlar gibi zekâlarını geliştirerek modern uygarlıklar kuramamasının sebebi ne?

Dinozorların beyinleri, vücutlarına oranla çok küçük.

dinozor

Brontosaurus, Triceratops ya da Tyrannosaurus gibi “klasik” ya da bir diğer tabirle "kuş olmayan" dinozorlar; yılan, timsah ve kertenkele gibi sürüngenlere çok benziyor. Bu modern sürüngenler, vücut büyüklüğüne göre her zaman çok küçük beyne sahip. 

Bu yüzden bir yılanı, bir köpeği eğittiğiniz gibi hiçbir zaman eğitemezsiniz. E tamam, beyinleri küçüktü ama zekâlarını geliştirebilselerdi beyinleri de büyümez miydi? O niye olmadı? Çünkü ihtiyaçları yoktu.

Dinozorların, zekâlarını geliştirmek için bir sebebi yoktu.