USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Depresyondaki Bir Ergenin Zihninden Çıktı: Spotify'ın Öyküsü - Webtekno

Eskiden müzik dinlemek; kasetler, CD'ler aracılığıyla çok meşakkatli bir şeydi. Ancak Spotify, bu geleneksel anlayışı bir kenara bırakarak her an her yerden müzik dinleme deneyimini hayatımıza soktu.

Depresyondaki Bir Ergenin Zihninden Çıktı: Spotify'ın Öyküsü - Webtekno
06-01-2024 18:22
Google News

Bugün ÖZETİ| milyonlarca kullanıcının eriştiği, dilediği müziği elinin altında bulabildiği sınırsız bir müzik kütüphanesine erişim sağlayan bu platform; kullanıcılarına özgürlük ve çeşitlilik sunmanın yanı sıra sanatçılara da daha geniş bir kitleye ulaşma fırsatı tanıyarak devrim yarattı.

Günümüzde birçok platformu geride bırakarak zirvelere oynayan Spotify, kolay kolay yerini bir başkasına bırakacağa da benzemiyor!

Peki kimdir Spotify'ın kurucusu?

daniel ek

1983 yılında İsveç'in başkenti Stokholm'de doğan Daniel Ek, çocukluğundan beri müziğin eksik olmadığı bir atmosferde büyüdü. Opera sanatçısı büyükannesi ve caz piyanisti büyükbabası sayesinde müziğe olan ilgisi çok genç yaşlarda şekillenmeye başladı. Henüz 4 yaşındayken basit gitar melodilerini çalmaya başlaması, müziğe olan yeteneğinin de ilk işaretleriydi.

İlkokul yıllarında müzik öğretmeni, Daniel'in bu yeteneğini keşfetmesiyle müziğe olan yeteneği iyice belli olmuştu. Müzikle iç içe geçmiş çocukluğu, Spotify'ın kuruluşu ve müzik dünyasına yaptığı devrim için bir hazırlık gibiydi. Fakat bu devrim biraz gecikecekti.

14 yaşında yazılımla tanışan Ek, kendine bu alanda bir kariyer inşa etmeye başladı.

daniel ek

Hâliyle müzik hayatına bir süre de ara verdi. Fakat günümüzde kullanmayanına neredeyse rastlamadığımız Spotify'ı geliştirmesi de bu kariyerinin bir parçası oldu. Zamanla web tasarımıyla geçirdiği yılların ardından 15 yaşında aylık ortalama 50.000 dolar kazanmaya başlayan Daniel Ek, girişimcilik dünyasında hızla yükseliyordu. Bu sürede Google'a da bir başvuru girişimi oldu fakat aldığı "üniversiteyi bitirince tekrar başvur" cevabı, onu kariyerinin biraz daha demlenmesini gerekli kıldı.

Bir dönem maddi zorluklarla karşılaşan Ek, genç yaşta elde ettiği lüks yaşamının ardından derin bir depresyonla baş ediyordu.

Kendisinde bir değişiklik yapma kararı alıp her şeyi geride bırakarak şehir dışında mütevazı bir evde yaşamaya başladı.

Martin Lorentzon .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Bu dönemde içsel huzur bulma ve toparlanma çabalarıyla Spotify'ın diğer kurucusu Martin Lorentzon ile de tanıştı. İşte bu ikili, orman yürüyüşleri sırasında hayatımızın vazgeçilmezi Spotify fikrini şekillendirdiler. O dönemler popüler bir müzik hizmeti veren Napster'dan ilham aldığı da söyleniyor.

Hatta gariptir ki Spotify'ın ilk yatırımcılarından biri de dijital ses dosyalarının dağıtımına odaklanmış bir peer-to-peer dosya paylaşım uygulaması olan Napster kurucusu Sean Parker olmuştu. Kendisi, Ek'in sabırlı ve dirençli bir kişilik olduğunu vurgulayarak ona olan güvenini dile getirdi. Uygulama için yatırımcı bulmak belki de işin en zor kısmıydı, fakat bunun da üstesinden geldiler.

Ek'in azmi ve mücadelesi, dünya çapında bir müzik devine dönüşen Spotify'ın temellerini attı.

Uygulama, 2008 yılında İsveç'te ortaya çıktı ve kısa sürede dünya çapında bir fenomen hâline geldi. Başlangıçta sadece İsveç'te hizmet veren platform, hızla küresel bir etki yaratmaya başladı. Hatta bu dönemde, Spotify'ın ilk hayranları arasında Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg de yer alıyordu.

mark zuckerberg

Zuckerberg, 2009 yılında Facebook sayfasında, "Spotify gerçekten iyi!" şeklinde bir paylaşımda bulunarak platforma olan beğenisini dile getirdi.

2006'da kuruluş aşamasına geçti ancak hizmetini 2008'de piyasaya sürdü.