USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Deniz Fenerlerinin Çoğunda Neden Kırmızı Şeritler Bulunur?

Deniz fenerleri, eski zamanlardan beri denizcilerin görüşünde büyük rol oynamış ve onları olası tehlikelerden korumak için âdeta denizin vazgeçilmez nöbetçileri olmuşlardır. Peki bu fenerlerin üzerindeki kırmızı şeritlerin sırrını hiç merak etmiş miydiniz?

Deniz Fenerlerinin Çoğunda Neden Kırmızı Şeritler Bulunur?
22-02-2024 09:12
Google News

Uzunlukları ÖZETİ| sayesinde kilometrelerce öteden fark edilebilmeleri ve özellikle gece görüşünde, denizcilerin işini kolaylaştırmalarına şüphe olmayan bu deniz fenerlerinde, ağırlık olarak kırmızı rengin tercih edilmesi kulağa ilk etapta manasız gelebilir.

Ancak işin içine girince, bu rengin tesadüfi bir seçim olmadığına net bir biçimde tanıklık edeceksiniz.

Öncelikle deniz fenerlerinin renklerinden ziyade kendi oluşum amaçlarına bakalım.

Deniz feneri

Deniz fenerleri, denizcileri potansiyel tehlikelere karşı uyarmak ve bir limana veya limana giden yolu belirtmek gibi amaçlara sahiptir. Deniz fenerleri, ilk etapta tepelerinin üzerinde yanan ateşlerden ibaretti ancak zaman içinde bu tasarım değişiklik gösterdi ve özel olarak tasarlanmış binalar hâline geldi.

Deniz fenerlerinin tasarımlarının yanında bulundukları konum da bir hayli önemlidir. Şöyle ki denizde, deniz fenerinin yüksekliği ayırt edici bir noktadır. Daha yüksek mesafelerden görülebilen daha yüksek bir deniz feneri de gemilerin tepki süresini arttırır ve olası bir felakete karşı uyarı görevi görür.

Fakat deniz feneri tasarımları gelişmeye devam ettikçe görünürlüğün tek belirleyicisinin, sadece yükseklik olmadığı ortaya çıktı.