USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhuriyet yazarı Miyase İlknur'dan İYİ Parti değerlendirmesi: Seçmenini tutamayacak

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in açıklamalarını değerlendiren Cumhuriyet yazarı Miyase İlknur, İYİ Parti seçmenini tutamayacak. İYİ Parti belki de AKP’nin partneri olacak değerlendirmesinde bulundu.

Cumhuriyet yazarı Miyase İlknur'dan İYİ Parti değerlendirmesi: Seçmenini tutamayacak
03-03-2023 19:33
Google News

İYİ ÖZETİ| Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına 'ret oyu' verdiklerini açıklayarak altılı masayı sarsmasına yönelik tepkiler ve değerlendirmeler sürüyor.

Cumhuriyet yazarı Miyase İlknur, "İYİ Parti seçmenini tutamayacak. İYİ Parti belki de AKP’nin partneri olacak" değerlendirmesinde bulundu.

"DAYATMANIN FERİŞTAHINI İYİ PARTİ YAPIYOR"

Miyase İlknur, Meral Akşener’in masadan kalkma kararı kendisi ve partisi için siyasi bir intihar ve daha önce attığı imzalar ile "Masadan en son kalkan biz olacağız" sözlerini inkar anlamına geldiğini belirterek, şunları söyledi: 

"İYİ Parti ve Akşener’in masadaki bir başka parti içinden aday göstermesi ne siyasi etiği ne de siyasi gerçekliğe uygundur. Buna siyasette adam ayartma denir. Kendisi CHP ve diğer dört partiyi dayatma yapmakla suçlarken asıl kendileri dayatmanın feriştahını yapıyor. Kendi partinden bir ismi aday gösterebilir ki, bu en doğal haklarıdır. Ancak başka partiye 'Sen olma şu olsun' demek Demirel’in deyimiyle başkasının tapulu arazisine gecekondu yapmaya benziyor."

"SEÇİM MUHTELEMEN İKİNCİ TURA KALACAK"

İYİ Parti'nin seçmenini tutamayacağını vurgulayan İlknur, seçim sürecine ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu: 

"Altılı Masa yoluna beşli parti ve dışarıda kalan irili ufaklı başka partilerle yürüyecektir. Seçim muhtemelen ikinci tura kalacaktır. Seçimlerde İYİ Parti seçmeninin ne kadarını tutabilecek, yaşayıp göreceğiz. Bence tutamayacak. Geçen Cumhurbaşkanlığı seçiminde bizzat İYİ Parti Genel Başkanı aday olmasına karşın partisinden daha az oy aldı. Partisinin seçmenlerinden iki puana yakın oran, CHP’nin adayı Muharrem İnce’ye oy verdi. Ayrıca İYİ Parti bu kararıyla milletvekili seçiminde de başarı kazanamayacaktır. Zira İYİ Parti ve CHP arasında ciddi bir oy geçişkenliği olduğu biliniyor. Batıdaki CHP seçmeni, partisinin aday listesini beğenmediğinde tepki olarak İYİ Parti’ye oy veriyordu. Bu kez o oylar gitmeyecek. İkinci turda İYİ Parti seçmeni Tayyip Erdoğan ve Kılıçdaroğlu ikileminde büyük oranda Kılıçdaroğlu lehine oy kullanacaktır."

"CUMHUR İTTİFAKI DAVETLERİNİ SIKLAŞTIRACAKTIR"

Cumhuriyet yazarı Miyase İlknur, Cumhur İttifakı'nın sürece nasıl dahil olabileceğini ve altılı masadaki uzlaşma ihtimaline dair de, şu ifadeleri kullandı:

"Cumhur İttifakı elbette masanın dağılmasından memnundur. Daha önce İYİ Parti’ye yaptığı davetleri bu kez daha sık yapacaktır. İYİ Parti belki MHP baraj altında kalacağı için AKP’nin partneri olmayı düşünüyordur. Bekleyip göreceğiz. Akşener, masadan ayrılırken bu kadar saldırgan bir üslup kullanmasaydı uzlaşma ihtimali olabilirdi. Şimdi o saldırgan dil nedeniyle biraz zor görünüyor. Ama daha önce attığı imzaları ve söylediği sözlerin tersini yapan bir partinin yarın yine aynısını yapabilme ihtimali de var. Ayrıca siyasette 24 saatte bile her şey değişebilir."

"ZAFER PARTİSİ, NİYE İYİ PARTİ İLE YAN YANA GELSİN?" 

Miyase İlknur, İYİ Parti'nin üçüncü bir ittifak kurma ihtimalini şu şekilde değerlendirdi:

"İYİ Parti’nin üçüncü bir ittifak kurma şansı var mı bilmiyorum. Beş partiye dayatmada bulunan İYİ Parti bu dayatmayı kuracağı ittifaka da yaparsa olmaz. Belki üçüncü ittifaka Kılıçdaroğlu bir davette bulunabilir. Bu da ihtimal dahilinde. Zafer Partisi, kendisiyle aynı tabana hitap eden İYİ Parti ile yan yana niye gelsin?"  

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Taşlar yerine oturacak” söylemine ilişkin şunları kaydetti:

"Bu söylemin açılımını bilmiyorum. Belki yeniden uzlaşma olabilir temennisidir, belki İYİ Parti seçmeninin altılı masaya destek verme umududur. Daha geniş açıklama yaparsa öğreniriz. 

Kılıçdaroğlu’nun sol partilerle görüşme hamlesi İYİ Parti’nin masadan ayrılmasıyla ilintili değil. İYİ Parti masada kalsa dahi bu partilerle görüşecekti zaten. Görüşmelidir de. Sol güç birliğinin aday çıkarmayıp kendisini desteklemesi için bu tür görüşmeleri yapmak zorundaydı."


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu