USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Cumhuriyet Bayramı kutlamaları iptal edildi' iddiasına İletişim Başkanlığı'ndan açık

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi bazı muhalif medya hesaplarının servis ettiği 'Cumhuriyet Bayramı kutlamaları iptal edildi' şeklindeki iddiaların doğru olmadığını bildirdi.

'Cumhuriyet Bayramı kutlamaları iptal edildi' iddiasına İletişim Başkanlığı'ndan açık
26-10-2023 16:02
Google News

Cumhuriyet ÖZETİ| 100'üncü yılına yakışır etkinliklerle kutlanacak

GALERİNİN DEVAMI <p><strong>İletişim Başkanlığı, Cumhuriyet'in 100'üncü yılının 'Türkiye Yüzyılı'na yaraşacak şekilde coşkuyla kutlanması amacıyla yurt genelinde ve yurt dışında çeşitli etkinlikler düzenledi ve düzenlemeye devam edecek. Ülkenin dört bir yanında yapılan proje ve etkinliklerin her birinin ana mesajı ise 'bağımsızlık, özgürlük ve yenilikçilik. <a href=İşte yapılan ve yapılması planlanan o etkinlikler...

"><p><strong>İstanbul Boğazı'nda havai fişek ve drone gösterisi</strong></p><p>Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutlamaları çerçevesinde <a href=2023 drone, ışık ve havai fişek gösterisi yapılması planlanıyor.

"><p><strong>“100. Yıl Seyir Alanları” Projesi</strong></p><p>İstanbul’un 10 Meydanı ve 7 Boğaz semtinde seyir alanları oluşturulacak.<br /> </p><p>Oluşturulan seyir alanları sayesinde halkgerçekleştirecek 29 Ekim<br />kutlamaları etkinliklerinin tamamını canlı bir şekilde izleyebilecek.</p><p><strong>Türkiye Yüzyılı Enstelasyonu</strong><br /> </p><p>Türkiye Yüzyılı logosundan esinlenerek oluşturulan “Türkiye Yüzyılı” enstalasyonu, özel<br />üretim çelik konstrüksiyon bir heykel <a href=yapısı led görüntü alanının birleşiminden oluşuyor.
Türkiye Yüzyılı’nın tüm mesajları ve görselleriyle kullanılacak olan enstalasyon ayrıca
29 Ekim tarihinde canlı yayın yapılması ile de kutlamaların bir parçasına dönüşecek.

"><p><strong>Mazi’den Ati’ye Türkiye 100 Yılı Gösterim Alanı</strong></p><p><br />Su perdesi, su şovu ve Kuka robotların bütünleşik bir tasarımda kurgulanmasıyla<br />oluşturulan proje, misafirlere hem interaktif hem de teknolojik bir deneyim alanı<br />sunuyor. Ziyaretçiler su <a href=perdesi yüzeyinden geçerken onları tanımlayan sistem ile su
perdesi açılıyor ve geniş bir iç alan karşılıyor. Bu alan görsel içeriklerin aktarımında led
enstalasyon yerleşimini kuka robotlarla birleştiriyor ve ön plana çıkarılmak istenen 100.
yıla ait unsurlar hareketli objelere dönüşüyor.

"><p><strong>Türkiye 100 Yılı <a href=Sayın Recep Tayyip Erdoğan Özel Sergisi

İletişim Başkanlığının bir videosundan esinlenerek hazırlanan bu özel sergi projesi Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bir söyleminin metafor bağlamı kurularak kurgulanmıştır. İlgili video Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın
“Hayallerim Vardı! Bu Hayalleri Tek Tek Gerçekleştirmenin Mutluluğunu yasıyorum!”
sözleri ile başlıyor.

Hayaller filmlerde, oyunlarda yani bağlam kurabildiğimiz görsel dünyada bulutların içinden geçerek ya da sislerin açılmasıyla görüntülenir. Buradan yola çıkarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önderliğinde gerçekleşmiş projeler, onun hayallerinden yola çıkışla canlandırılacak. “Türkiye Yüzyılı” iletişimi ile eşleştirilmiş olan çalışmalarda, projelerin animasyonları yer alacağı gibi aynı zamanda sergi niteliği taşıması için bilgi içeren detaylar, info-grafik tasarımlar geçmişten günümüze karşılaştırmalar da sergide yer alacak.

"><p><strong>Türkiye Yüzyılı Monolith Kuleleri</strong></p><p>Anıtsal görünümü olan bu monolitin, şehirlerin odak noktasında konumlanmasıyla etkinlik öncesi, etkinlik süresi ve etkinlik sonrası bir iletişim mecrası <a href=olarak kullanılması sağlanır. 100. yıl ile ilgili hazırlanan tüm içerikler bu monolitlerde kullanılacağı gibi, sosyal medyada belirlenen hashtag ile halkın paylaşımlarından seçilen içeriklere de yer verilecektir.

"><p><strong>Cumhuriyetin Sesi, Cumhuriyetin Rengi</strong></p><p>Cumhuriyetin 100. yılı için bestelenen şarkı ile Türkiye’nin tanıtımında ön plana çıkan tarihi ve unutulmaz yerleri, ışık ile kırmızıya dönüştürülecek bir içerik çalışması planlanmaktadır. Bestenin vurgu noktalarında kırmızıya dönüşecek olan bu tarihi yerler, <a href=yeni bir görünüme bürünecek ve hem drone çekimleri ile hazırlanmış video içerik hem de fotoğraflar ile etkileyici anlar yakalanacak.

"><p>Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıl kutlamaları için gerçekleştirilen iletişim çalışmaları kapsamında; kültürel, tarihsel ve sosyal bağları konu alan reklam filmleri tasarlandı.</p><p><br />Bu filmler milli birlik duygusunu pekiştiren ve geçmişten geleceğe Cumhuriyetin serencamını temalaştıran nitelikte olup, duygusal ve rasyonel verilerle beslenmektedir:</p><p>• “ŞİMDİ TÜRKİYE YÜZYILI OLACAK” REKLAM FİLMİ<br />• CUMHURİYETİN 100. YILI “EMANET” REKLAM FİLMİ<br />• “BENİM CUMHURİYETİM” KUTLAMA REKLAM FİLMİ<br />• “TÜRKİYE BURADA” REKLAM FİLMİ<br />• TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN 100. YIL MARŞI <a href=VİDEO KLİPLERİ - 2 AYRI REKLAM FİLMİ

"><p><strong>Yüzyılın Ses Tüneli</strong><br /><br />“100 Yılın Ses Tüneli Sergisi” 1923-2023 yılları <a href=arasında tarihe iz bırakmış önemli kişileri
ve gelişmeleri, toplum olarak birlikte hafızalarımıza kazınan gurur duyduğumuz, birlikte
mutlu olduğumuz anları sanat severlerle buluşturuyor.

"><p><strong>“Yüzyılık Emanet Sergisi”</strong></p><p>Savaş esirlerine yardım, aileleri ile irtibatın sağlanması ve gerektiğinde esir değişimine yardımcı olmak Cenevre Mukavelenamesi uyarınca tüm Kızılay ve Kızılhaçların savaş anındaki temel görevleri arasında olmuştur. Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti 1912’de Üsera Heyeti (Esirler Komisyonu) adı verilen özel bir <a href=komisyon kurmuştur. Bu komisyon Birinci Dünya Savaşı sırasında ve sonunda hem İtilaf Devletleri’nin elinde bulunan Türk esirlerin hem de Osmanlı Devleti topraklarında bulunan yabancı esirlerin aileleriyle olan haberleşmelerini sağlamıştır.
Balkan Savaşlarında 100.000 civarında esir veren Osmanlı Devleti hemen arkasından
girmek zorunda kaldığı Birinci Dünya Savaşı boyunca İngiltere, Rusya, Fransa ve İtalya’ya 200.000’den fazla esir verdiği tahmin edilmektedir. Balkan ve Birinci Dünya Savaşı esirlerine Kurtuluş Savaşı dâhil edildiğinde 300.000’den fazla esir verdiği bilinmektedir. Savaşlar boyunca Türk ve yabancı askerlerin esir kamplarından ailelerine yazdıkları mektuplar ile ailelerin esir askerlere gönderdikleri mektuplar, çeşitli sebeplerle adreslerine ulaşamamıştır. Bu sergi Kızılay’ın titiz çalışmaları ile günümüze ulaşan bu tarihi emanetleri, yüzyıl sonra esirlerin yaşayan ailelerine ve Türk halkına ulaştırmayı hedefler.

"><p><strong>Türkiye’nin 100 Yılına Uzanan<br />Toplumsal Bellek Portresi; Yüzyılın Yüzleri Kitabı</strong></p><p><br />Proje ile Türkiye’nin toplumsal bellek hafızasına destek verme doğrultusunda, ülkemizin<br />son 100 yılına iz bırakmış sanatçı, bilim insanı, siyasetçi, mekan, obje, nesne ve<br />fenomenlerin anlatıldığı bir eser <a href=ortaya koyma hedeflenmiştir.

"><p><strong>“Son Akşam Yemeği” Sinema Filmi</strong></p><p><br />2023 yılı, <a href=büyük bir milletin birlik, beraberlik ve bağımsızlık mücadelesinin 100. yılı anısına özel olarak hazırlanan “Son Akşam Yemeği” adlı film, sinema tarihimize damgasını vuracak bir yapım olma özelliği taşıyor. Bu büyük emeklerle gerçekleştirilen film, galasını 23 Ekim’de gerçekleştirdi ve 27 Ekim’de tüm Türkiye, Azerbaycan ve Avrupa’da seyircilerle buluşacak. Filmimiz “Son Akşam Yemeği”, cumhuriyetimizin kuruluş yıllarına ışık tutan, tarihi olayları yeniden canlandıran ve bu süreçte yaşanan insan hikayelerini derinlemesine işleyen çok katmanlı bir senaryoya sahip. Bu senaryo, o dönemin ruhunu yansıtan detaylı araştırmalar ve titiz çalışmalar sonucu, tarihimize ve kültürümüze olan saygı çerçevesinde hazırlandı. Filmde, ulusumuzun bağımsızlık mücadelesinin kritik dönemlerinde bir araya gelen çeşitli karakterlerin hikayeleri, onların gözünden anlatılıyor. Zengin karakter çeşitliliği, izleyicilere o dönemin toplumsal yapısını, kültürel zenginliklerini ve insanların karşılaştığı zorlukları daha yakından anlama fırsatı sunuyor.

"><p><strong>Boğazda 100.Yıl Etkinliği</strong></p><p><br />Yüzer İskele üzerine yerleşimi <a href=yapılacak olan led ekran görüntü alanının boğazda gün boyu hareketli bir biçimde farklı farklı içeriklerle kullanılması planlanmaktadır. Hem gündüz hem gece kullanıma uygun olan bu yerleşim, İstanbul Boğazı’nın üzerinde güçlü bir görünüme sahip olacak ve hem boğazı gören yerleşim yerlerinden izleme açısı bulunacak hem de boğaz trafiğinde rastlayan halkın ilgisini çekecektir.

"><p><strong>CUMHURİYETİN YÜZLERİ</strong><br /> </p><p>Cumhuriyetin 100. yılında, Cumhuriyete yön veren, kanat geren, ülkemizi başarıyla temsil eden ve <a href=Cumhuriyet tarihinin unutulmazları arasına giren sanatçı, kurum, edebî ve
mimarî eser, sinema eseri, bilim ve kültür insanı ile Cumhuriyetin kurucu kadrosunun ele
alınacağı; anılar, röportajlar ve arşiv kayıtları eşliğinde dinleyiciye aktarılacağı belgesel
bir programdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna, büyüyüp kök salmasına katkıda
bulunan, ilelebet yaşayacağına dair güven duymamızı sağlayan kişileri, sanat eserlerini
ve kurumları tanıtmak, hatırlamak ve hatırlatmak; Cumhuriyete emeği geçenleri arşiv
niteliğindeki belgesel bir programla tarihe not düşmek amaçlanıyor.
Tarih: 29.10.2022 - 29.10.2023 Yer: Ankara


“CUMHURİYET” KONULU TRT FİLMLERİNİN GÖSTERİMİ


Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlamaları çerçevesinde, Cumhuriyetimizin kuruluş sürecini anlatan “Cumhuriyet” isimli TRT yapımı filmin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı arifesinde Boşnakça altyazılı olarak Yunus Emre Enstitüsü salonunda gösterilmesi planlanmaktadır.
Tarih: 26.10.2023-27.10.2023 Yer: Bosna-Hersek/Saraybosna

“CUMHURİYETİN 100.YILI”NA İLİŞKİN HABER PAKETLERİ


İngilizce dilinde 24 saat uluslararası yayın yapan TRT World, 29 Ekim’de “Cumhuriyetin
100.yılı”na ilişkin özel bir yayın hazırlamaktadır. Bu kapsamda 29 Ekim öncesinde çeşitli
haber paketleri, video gösterimleri yapılacaktır. 29 Ekim’de ise 5 farklı noktadan canlı yayın, 2 videowall ve 12 haber paketi tüm dünyaya yönelik olarak yapılacaktır.
Tarih: 01.10.2023-29.10.2023 Yer: Tüm Türkiye, Tüm Dünya

"><p><strong>BAKANLIKLARIN PROGRAMLARI</strong></p><p>100.YIL ADALET SPOR OYUNLARI<br />Cumhuriyetimizin 100.Yılı kutlamaları kapsamında Adliye ve Ceza İnfaz Kurumlarında<br />görev yapan adalet personeliminin motivasyonunu ve etkileşimini artırmak amacıyla<br />Samsun İlinde 13-15 Ekim 2023 tarihleri arasında düzenlenecek olan “100.Yıl Adalet <a href=Spor Oyunları/Samsun 2023” temalı etkinliğe 42 İl Başsavcılığı bünyesinde çalışan toplam
75.000 Adliye ve Ceza İnfaz Kurumları Adalet Personeli arasından Okçuluk, Yüzme, Tenis, Masa Tenisi, Koşu, Satranç, Bowling branşlarından seçilecek her bir adliyeyi temsilen oluşturulacak Voleybol veya Basketbol alanında bir takım olmak üzere diğer bireysel
branşlardan ise seçilecek birer temsilcinin müsabakalara katılması öngörülmüştür.
Etkinlik kapsamında 450 personelin spor müsabakalarına katılması öngörülmekte olup,
bu etkinlikler sayesinde personelin moral motivasyonunun ve etkileşiminin artırılması
hedeflenmektedir.

"><p><strong>100’ÜNCÜ YILIN GENÇ 100’Ü İLE SİNEMADA CUMHURİYET<br />PROJESİ</strong></p><p><br />100. yıl kutlamaları kapsamında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda “100’üncü Yılın<br />Genç 100’ü ile Sinemada Cumhuriyet” projesi kapsamında şehit ve gazi çocuklarımız;<br />sinemanın eğitici ve yetiştirici gücü ile bir araya getirilecektir.</p><p><strong>15 TEMMUZ-TÜRKİYE YÜZYILININ KAHRAMANLARI</strong></p><p>Cumhuriyetimizin 100. Yılı olması vesilesiyle kuruluşlarımızda <a href=kalan kadınlar, gençler, yaşlılar ve Bakanlığımız personeli arasında düzenlenen 100. Yıl temalı “15 Temmuz-
Türkiye Yüzyılının Kahramanları” temalı mektup, şiir ve resim yarışmalarında sergiye değer görülen eserlerden oluşan, karma sergi 15 Temmuz şehit yakınlarının katılımı
gerçekleştirilmiştir. Toplumda var olan şehit ve şehit yakınlarına saygı ve sorumluluk
duygusunun pekiştirilmesi, mili ve manevi hasletlerimize dair sevgi ikliminin yaygınlaşması amaçlanmıştır.

"><p><strong>‘’TÜRKİYE YÜZYILINDA MESLEKLERDE YEŞİL DÖNÜŞÜM VE<br />DİJİTAL DÖNÜŞÜM PANELİ’’ DÜZENLENMESİ</strong></p><p><br />2024-2026 Orta Vadeli Program kapsamında İstihdam alanındaki politika ve tedbirler<br />arasında “Yeşil ve dijital <a href=dönüşüm alanlarında meslek standartları ve yeterlilikler
hazırlanacak, meslek standartlarında gerekli güncellemeler yapılacak, yeşil ve dijital yetkinlik açığı kapatılacaktır.” hedefi yer almaktadır. Söz konusu hedef ile uyumlu olacak şekilde, MYK bünyesinde yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm alanında yeni mesleklerin belirlenmesi, ulusal
meslek standartlarının ve ulusal yeterliliklerin hazırlanması, yürürlükte olan ulusal meslek
standardı ve ulusal yeterliliklerde gereken beceri değişikliklerinin belirlenmesi ve gerekli
güncellemelerin yapılmasına yönelik görüş ve önerilerin alınacağı MYK Dijital Dönüşüm
ve Yapay Zekâ Danışma Kurulu ile MYK Yeşil Dönüşüm ve Akıllı Tarım Danışma Kurulu
oluşturulmuştur.
Danışma Kurulları aracılığıyla, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm alanında yer alan yeni
mesleklerin belirlenmesi, yeni mesleklere yönelik ulusal meslek standardı ve ulusal
yeterliliklerin hazırlanması, dijital dönüşüm alanında yeni becerilerin belirlenerek mevcut
meslek standartları ve yeterliliklere yansıtılması çalışmalarının daha etkin ve verimli bir
şekilde yürütülmesi amaçlanmaktadır. Danışma Kurulları faaliyetlerine girdi teşkil etmek,
sektördeki tüm tarafların görüş ve önerilerinin alınmasını sağlamak ve bu alanda farkındalık
yaratmak amacıyla, mesleklerde yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm paneli yapılması
planlanmıştır.

">

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Başkanlığı tarafından kimi basın yayın organları ve sosyal medyada dolaşan "Cumhuriyet Bayramı kutlamaları iptal edildi" haberlerinin gerçeği yansıtmadığı kaydedilerek yapılacak geniş kapsamlı etkinlikler bir bir paylaşıldı.

Merkezin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında yer alan "Cumhuriyet Bayramı kutlamaları iptal edildi" şeklindeki iddiaların asılsız olduğu vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, Cumhuriyet'in 100. yılının, "Türkiye Yüzyılı"na yaraşacak şekilde coşkuyla kutlanması amacıyla yurt genelinde ve yurt dışında çeşitli etkinlikler düzenleneceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sosyal medyada paylaşılan ve basın yayın organlarında yer alan, "Cumhuriyet Bayramı kutlamaları iptal edildi" şeklindeki iddialar asılsızdır.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Cumhuriyet'in 100. yılının "Türkiye Yüzyılı"na yaraşacak şekilde coşkuyla kutlanması amacıyla yurt genelinde ve yurt dışında çeşitli etkinlikler düzenleyecektir.

Türkiye'nin sağlıktan eğitime, teknolojiden savunma sanayine, dış politikadan kültür ve sanata kadar birçok alanda ivmelenen başarısı duyurulacaktır.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki 29 Ekim resepsiyonunun "Filistin'deki olaylar gerekçesiyle" iptal edildiği iddiası doğru değildir.

Asılsız iddialara itibar etmeyiniz. pic.twitter.com/10DukonG1F

— Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (@dmmiletisim) October 26, 2023

Etkinlikler kapsamında, Türkiye'nin 100 yıldaki kazanımları teknolojinin son imkanlarının kullanıldığı çeşitli dijital sergiler ve üç boyutlu gösterilerle anlatılacaktır. İstanbul Boğazı'nda 2023 drone ve havai fişek gösterisi ile görsel şov gerçekleştirilecektir. Özel ışık gösterilerin yapılacağı tarihi mekanlarda 100. Yıl Marşı yankılanacaktır."


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Antik Yunan Heykelleri Neden Hep Çıplak ve Kaslı Olur?
Antik Yunan Heykelleri Neden Hep Çıplak ve Kaslı Olur?

Ören yeri ya da müzeleri ziyaret ettiğinizde Antik Yunan döneminden kalan heykellerin genellikle kaslı ve çıplak olduğunu görmüşsünüzdür. Peki bu heykeller, neden hep bu şekilde yapılmış?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu