USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimiz işi zora sokmadan bitirecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimle ilgili 'Meydanların dilini en iyi ben anlarım. Meydanların dili bize 'Yürüyeceksin' diyor. Milletimin işi zora sokmadan bitireceği inancındayım.' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimiz işi zora sokmadan bitirecek!
13-04-2023 01:08
Google News

Cumhurbaşkanı ÖZETİ| Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D ve CNN Türk ortak yayınında Fulya Kalfa moderatörlüğünde Ahmet Hakan, Hande Fırat, Abdulkadir Selvi ve Zafer Şahin'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Deprem bölgesinde 650 bin konut ve köy evi inşa edeceğiz. Dikey mimariye her zaman karşıydım. Devlerimiz afet sonrası çalışmalarında kendini ispat etti. Vatandaşlarımız bize güvensin. Risk kalkanı modelimiz yeni yol haritamız. Deprem, sel, yangın, kuraklık bütün bunlar afetlerin çeşitleri olarak önümüzde ve her zaman hazırlıklı olmamız lazım. 99 öncesi yapılan binaların risk analizini yapmaya başladık ve kısa sürede bitireceğiz. İstanbul'un 39 ilçesinde tüm risk unsurlarını ortaya çıkaracak bir harita oluşturduk. İstanbul'da 220 bin bina risk altındadır, acil dönüşüm gerekiyor. Ben bir örnek vereceğim, İstanbul'da ben Üsküdar'da oturuyorum, orada süratle kentsel dönüşüme gittik. Bizim davetimize icabet edenler binalarını yıktırdılar, kiralarını verdik. Evlerini yaptıktan sonra döndüler. Bize evet diyenler hallerinden çok memnun, bire on fiyatları arttı. "Başkanım biz yanlış yaptık" dediler beni çevirdiler. Ben size bunu dediğimiz zaman siz de yapsaydınız, sizin de binalarınız bitmiş olacaktı. Belediye başkanıma gerekli talimatı verdim. Bay bay Kemal ne diyordu? "Boğaza nazır binalarımızı yıktı" Sorsan Küplüce neresidir? Bilmez. Oradaki binalarda herkes halinden memnun. Zemin artı 3 binalar yaptık. Hakikaten gören "Keşke ben de buradan bir yer alabilseydim" der. Şu anda orasının havası, ağaçlandırma derken daha da güzel bir hal oluyor. Bitince muhteşem olacak. Kadıköy-Üsküdar'ın ortak paydası olan yerde, Kadıköy kabul etmediği için başlamamıştı.

İSTANBUL İÇİN REZERV ŞEHİR PROJESİ

Kanal İstanbul ile birlikte rezerv kentler ortaya çıkacak. Kentsel dönüşümü kabul eden vatandaşlarımızı bu rezerv şehirlere taşıyacağız. İmar affı ile ilgili, katalog suçlar içinde yerini alacak. Köşeye sıkıştıracağız bu işin affı olmaz. Benim belediye başkanlığımda İstanbul'a giriş için vize demiştim. Dediler ki siz şehirden şehre girişi vizeye mi bağlayacaksınız? Bu Londra'da uygulanıyor. Bunlar dünyayı tanımıyor. İstanbul o zaman 8 milyondu. Şimdi yaklaşık olarak 16 milyon. O gün bunu söyleyenler şehircilik nedir göç nedir bunlardan haberleri yoktu. 

Vizeye tabi oldukları için İstanbul'a herkes giremeyecekti. Dolayısıyla bu rakamlara ulaştı. Kaçak yapılaşma çok ileri derecede ve yapılaşma tehdit ediyor. Zemin etütleri yapılmıyor, ya da yapanlar dikey mimariye vurgun vuruyorlar. Bunun adı rant ekonomisi.

Rezerv kentler şudur, bir yeri birden yere naklederek, zemin tahlili yapmak. Avcılar aslında sağlam bir zemin değildir. Avcılar'dan al Beylikdüzü'ne kadar sıkıntılı yerlerdir. Denize yakın yerler hep hep sıkıntılı bölgeler. Siz orada hakikaten tüm etütleri yapmak sureti ile sağlam zeminde bir yapılanmaya gider, kentsel dönüşümü orada yaparsınız. Seyreltme şart. Bunu yaparsak kendimizi sağlama alırız.