USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Çöpe atmadan önce bir kez daha düşünün! Balın son kullanma tarihi geçer mi?

Balın uzun süre saklanması halinde renk değiştirme ya da kristalleşme gibi durumlarla karşılaşılabilir. Peki, bu durum balın bozulduğunu mu gösterir ya da balın son kullanma tarihi geçer mi? Gelin birlikte bal ile alakalı tüm detayları öğrenelim.

Çöpe atmadan önce bir kez daha düşünün! Balın son kullanma tarihi geçer mi?
21-03-2024 15:27
Google News

Arkeologlar ÖZETİ| tarafından Eski Mısırlılara ait mezarlara yapılan kazı çalışmalarında, mezarların içerisinde birçok eşyanın yanı sıra bal dolu kavanozlar ortaya çıkmış ve herkesi şaşırtmıştı. Eski Mısırlıların mezarlarından çıkan bu bal dolu kavanozlar 3000 yıl sonra bile kendini korumuş olması akıllarda “balın son kullanma tarihi geçer mi”, “bal bozulur mugibi soruların oluşmasına neden oldu.

Peki, "balın son kullanma tarihi geçer mi", "bal neden bozulmaz", "balın son kullanma tarihi neden var" ve "bal nasıl saklanır" sorularına gelin birlikte bakalım.

Ellerdeki sarımsak kokusu nasıl geçer? Eldeki sarımsak kokusu geçirecek birbirinden etkili 4 yöntemEllerdeki sarımsak kokusu nasıl geçer? Eldeki sarımsak kokusu geçirecek birbirinden etkili 4 yöntem

BALIN SON KULLANMA TARİHİ GEÇER Mİ?

Çöpe atmadan önce bir kez daha düşünün! Balın son kullanma tarihi geçer mi?

Eski Mısırlıların öbür dünyaya geçişlerini kolaylaştıracağına inandığı için mezarlarına sakladığı bal dolu kavanozlar binlerce yıl sonra bile hiç zarar görmeden çıkmasıyla gündeme gelen “balın son kullanma tarihi geçer mi” sorusu artık yanıt buldu.

Evet, balın son kullanma tarihi geçmez. Yani gerçek bal bozulmaz sadece zaman içerisinde renginde koyulaşmalar, bulutlu bir görüntü ya da kristalleşme gibi dokusunu kalınlaştıran değişimler gözlemlenebilir.

Kar gibi beyaz çamaşırlar! Beyaz çamaşırlar nasıl yıkanır?Kar gibi beyaz çamaşırlar! Beyaz çamaşırlar nasıl yıkanır?

Yanmış plastik kokusu nasıl geçer? Yanmış plastik kokusu evden nasıl çıkarılır?Yanmış plastik kokusu nasıl geçer? Yanmış plastik kokusu evden nasıl çıkarılır?

Ancak bal tek bir durumda bozulur. Bu da balın neme maruz kalması halinde gerçekleşir. Neme maruz kalan bal, fermente olarak bozulur ve bu durum kendini hemen koku, ekşi tat ve küf olarak belli eder.

Bal türleri farklılık gösterdiği gibi eskime şekilleri de farklılık gösterir. Bal işlendikçe içerisinde bulunan doğal antioksidanlar ve besin maddeleri yok olacağı için ham ve petek gibi daha az işlenmiş ballar kristalleşmeye ve koyulaşmaya daha yatkınken işlenmiş ballar daha uzun süreler berrak kalabilir.

BAL NEDEN BOZULMAZ?

Çöpe atmadan önce bir kez daha düşünün! Balın son kullanma tarihi geçer mi?

Doğal bir antiseptik olan ve Eski Mısır dahil binlerce yıldır tıbbi amaçla kullanılan bal, asidik pH’a ve çok düşük nem oranına sahip bir şekerdir. Bu yapısı gereği bünyesinde mikrop ve bakteri barındıramayacağı için dışarıdan herhangi bir müdahaleye maruz kalmadığı sürece bozulmaz.

Alüminyum folyo ile gümüş nasıl parlatılır? Alüminyum folyo ile gümüş nasıl parlatılır?

BALIN SON KULLANMA TARİHİ NEDEN VAR?

Çöpe atmadan önce bir kez daha düşünün! Balın son kullanma tarihi geçer mi?

Gerçek balın son kullanma tarifi geçmediği için aslında bir son kullanma tarihi etiketine ihtiyacı yoktur. Marketlerde satılan balların üzerindeki son kullanma tarihi etiketleri onların tazeliğini göstermek için koyulan bir ibaredir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bal açıkça fermente olmadığı durumlarda rahatlıkla tüketilebilir.

Kulaklık temizleme yöntemleri nelerdir? Kulak üstü kulaklık ve kulak içi kulaklık nasıl temizlenir?Kulaklık temizleme yöntemleri nelerdir? Kulak üstü kulaklık ve kulak içi kulaklık nasıl temizlenir?

BAL NASIL SAKLANIR?

Çöpe atmadan önce bir kez daha düşünün! Balın son kullanma tarihi geçer mi?

Bal, dışarıdan bir müdahale olmadığı takdir de bozulmadan saklanacağını öğrendik. Peki, balı nasıl saklamalıyız ki zarar görmesin?

Bal, cam bir kavanoz içerisinde hava ve nemden korunacak şekilde kapalı olarak saklanması gerekir. Balı saklarken doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamalı, serin ve kuru ortamda mümkünse karanlıkta saklayabilirsiniz.     

Saçların aşırı yağlanmasının sebepleri nelerdir? Saçların aşırı yağlanması nasıl önlenir?Saçların aşırı yağlanmasının sebepleri nelerdir? Saçların aşırı yağlanması nasıl önlenir?


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Türk yazılımcılar, NATO tatbikatına güç kattı!
Türk yazılımcılar, NATO tatbikatına güç kattı!

HAVELSAN siber güvenlik uzmanları, NATO'nun dünyanın en gelişmiş gerçek zamanlı siber savunma tatbikatına katıldı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu