USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Çocuk Yapmak İstemeyenlerin Sayısı Neden Gitgide Artıyor? - Webtekno

Ülkemizde ve dünya genelinde çocuk istemeyenlerin sayısı hızla artıyor. Peki çocuk sahibi olmayı isteme ya da istememe kararını etkileyen sebepler neler? Neden artık insanların büyük çoğunluğu çocuk sahibi olma fikrine sıcak bakmıyor?

Çocuk Yapmak İstemeyenlerin Sayısı Neden Gitgide Artıyor? - Webtekno
20-08-2023 11:02
Google News

Çocuk ÖZETİ| sahibi olmak istemeyenler, günlük hayatlarında sık sık “yaşın geçecek; bir problem mi var; çocuk, evliliği kurtarır; yaşlanınca sana bakacak birini ararsın; çocuk, evin neşesidir; anne olunca keşke daha önce yapsaydım dersin; kucağına ilk aldığında anlıyorsun o hissi; çocuk yapın da biz de artık torun sevelim…” tarzında klişe sözlerle karşılaşır.

Çocuk sahibi olmaktan kaçınmanın sebepleri toplum tarafından en çok sorgulanan konulardan biridir. Günümüzde insanların geçmişe kıyasla neden dünyaya çocuk getirme düşüncesinden daha uzak durduğu konusunu uzmanların yardımıyla sizin için açıkladık.

Dünyaya çocuk getirmeye karşı gelen ideoloji: Antinatalizm

antinatalizm

Antinatalizm; çocukların rızası olmadan dünyaya getirmenin etik olmaması, nüfus artışı, iklim krizi ve küresel ısınmaya bağlı çevresel kaygılar, genetik miras kaygıları, ekonomik kaygılar, çocuk sahibi olanların ruh sağlığının bozulması, çocuğun dünyaya geldiğinde acı çekecek olması gibi sebeplere dayanarak çocuk sahibi olmaya karşı olan bir ideolojidir.

Antinatalistlerin savunduğu tüm bu sebepler, dünyaya çocuk getirmenin önüne geçer. Günümüzde “antinatalizm” görüşünün kelime anlamı pek bilinmese de bu ideolojiyi savunanların sayısı günden güne artıyor. 

Kadının toplumdaki konumunun değişmesi, çocuk sahibi olma fikrine olan yaklaşımı da değiştirdi.