USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

Fark etmeden üzerinizde taşıyor olabileceğiniz psikolojik rahatsızlıklardan birine daha yakından bakıyoruz. Bu sefer ki konumuz borderline kişilik bozukluğu.

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?
17-12-2022 15:21
Google News

Psikolojik ÖZETİ| problemler yaşayan kişilere baktığınızda durumları size oldukça yabancı geliyor olabilir. Fakat bu problemlerin büyük çoğunluğunun, kişinin haberi olmadan varlığını sürdürdüğü veya ortaya çıktığı da bir gerçek. Yani siz de bu duruma tamamen uzak sayılmazsınız. Kendi üzerinizde ufak çaplı bir kontrol yapmak adına tam 50 yanılgıyı listelediğimiz içeriğimize göz atabilirsiniz.

Biz şimdi borderline kişilik bozukluğuna odaklanıyor olacağız. Kişilerin hem kendi hayatlarını hem de iletişimde olduğu diğer kişilerin hayatını sürekli sarsan bu durum, ikili ilişkilerde hayatın neredeyse her alanında kendini gösteriyor. Lafı fazla uzatmadan gelin detaylarına birlikte bakalım.

Kısaca borderline kişilik bozukluğu nedir?

Iryna Danyliuk .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Buradan sonra kendisinden BKB şeklinde bahsedeceğimiz bu durum, kişilerin hayatın belirli alanlarında dalgalanmalar yaşamasını kapsıyor. Bu bağlamda ani duygu geçişleri, kendine bir gün çok değer verirken ertesi gün değersiz görme gibi dalgalanmalar yaşanabiliyor.

Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından hazırlanan Ruhsal Bozuklukların Teşhis ve İstatistik Rehberi (İngilizce kısaltması DSM), BKB tanısının koyulabilmesi için 9 belirtiden en az 5'inin gösterilmesi gerektiğini söylüyor. Bunları özet hâlinde aşağıdaki başlıklarda inceleyebilirsiniz.

Not: Bunlar BKB’nin kriterleri olarak gösteriliyor olsalar da unutmayın, sadece belirtilere bakarak hiçbir ruhsal sorunu üzerinizdeymiş gibi görmemelisiniz. Buna her zaman bir uzman karar vermeli.

İlk olarak duygusal kısımlara odaklanacağız.

Ruh hâli değişimleri

Bu alanda kişiler, başta bahsettiğimiz anlık duygu geçişlerini sık sık yaşıyor. Bazen çok öfkeli olabilirken kısa süre içinde neşeli bir hâle bürünebiliyorlar. Ya da bunun tam tersi de söz konusu olabiliyor.

Bazen çok kaygılı olup düşünmeden hareket edebiliyorlar. Bu da hemen ardından ani pişmanlığı getiriyor. Bu şekilde sürekli ve ani duygu geçişleri yaşanıyor ve kişiler yıpranıyor. Bazen de hiçbir şey hissetmeden kendilerini boşlukta bulabiliyorlar.

Davranışsal kısımda ise tehlikeli eylemler kendini gösteriyor.

Oturan adam

Bu noktada kişiler düşünmeden eylemlere atıldığı için onlara zarar verme potansiyeli olan çoğu şey kendini gösteriyor. Hızlı araba kullanma, alkol ve uyuşturucu gibi maddelere yönelme, (hiç tanımadıkları biriyle) tek gecelik ilişki ve hatta kendi bedenine zarar verme gibi sayısız durum, BKB’de söz konusu oluyor.

Bunların tek bir sebebi yok. Zira tek gecelik ilişki, biraz da olsa anlık sevgi ihtiyacından doğabilir. Ya da alkol kullanımı, yoğun kaygıdan uzaklaşmak için başvurulan bir yol olabilir. Fakat dediğimiz gibi, bunlar derinlemesine düşünmeden anlık yoğun hislerden kurtulmak veya ihtiyaçları gidermek için başvurulan şeyler.

Kişinin düşüncelerine girip adeta ortayı bulmasına engel oluyor.