USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

BMC'nin Açılımı Neden British Motor Company? - Webtekno

Hepiniz onu yakından tanıyorsunuz, tamamen yerli bir otomotiv firması olarak hayatımıza giren BMC’nin açılımının neden “British Motor Company” olduğunu düşündünüz mü? “Madem yerli, o zaman İngiltere’nin adı ne geziyor?” diye düşünüyorsanız hikâyenin devamını ok

BMC'nin Açılımı Neden British Motor Company? - Webtekno
21-09-2023 09:12
Google News

Orijinal ÖZETİ| adı British Motor Company olan marka kurulduğunda yurt dışında çoktan BMC vardı. İngiliz kökenli olan BMC, 1952’de; Türkiye’deki ise 1964 yılında kuruldu. Peki ikisinin birbirinden farkı ne?

1964 yılında Türkiye'de kurulan ve o zamandan beri çeşitli ticari araçlar, kamyonlar, otobüsler, askeri araçlar ve savunma sanayi ürünleri gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren BMC’nin tarihine yakından bir göz atalım.

İngiltere’de 1966’ya kadar faaliyetini sürdüren marka, ülkemizde ortak bir sermaye ile kuruldu.

1964'te Kraliçe Elizabeth İzmir'de BMC fabrikasının açılışında. .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

O yıllardaki ortak bir sermaye diyoruz ama büyük bir çoğunluğunun Türk sermayesine bağlı olduğu söyleniyor. İngiltere'deki British Motor Corporation (BMC) veya British Leyland olarak bilinen otomotiv şirketi, çatısı altında bir dizi önemli marka bulundurdu. Bu markalar arasında Morris, Austin, Austin-Healey, Leyland, Riley, Nuffield, Wolseley, MG, Jaguar, Princess, Vanden Plas, Land Rover, Range Rover ve Rover gibi tanınmış markalar yer alıyordu.

1980’de British Motor güç kaybederek kapandı, birçok markası satılırken bunlardan Land Rover/Range Rover ve Jaguar daha önce bir İngiliz sömürgesi olan Tata’ya satıldı. Daha önce Austin Mini, Morris Mini, Leyland Mini ve Rover Mini olarak satılan model BMW markasına dahil olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kurucu aile ise Özakat ailesi, Fevzi Özakat ve oğulları Melih ve Ergun Özakat.