USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bitcoin'de 'yarılanma' yeni bir yükseliş döngüsü başlatabilir mi?

Spot Bitcoin ETF’lerinin SEC tarafından onaylanması, Bitcoin yatırımcılarını fiyat anlamında hayal kırıklığına uğratmış gözüküyor.

Bitcoin'de 'yarılanma' yeni bir yükseliş döngüsü başlatabilir mi?
16-01-2024 14:42
Google News

ÖZETİ| BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasası yatırımcıları uzun süredir bekledikleri spot Bitcoin ETF’lerinin onaylanmasıyla bir engeli daha aştıklarını düşünüyor. Ancak onay öncesinde yaşanan heyecanın kısa sürmesi ve gelişmenin Bitcoin’in fiyatında bir gerilemeye neden olması, yatırımcıları düşündürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, özellikle de Bitcoin’i uzun vadeli bir yatırım aracı olarak gören yatırımcılar, spot Bitcoin ETF onayından umduklarını bulamayınca, şimdi gözlerini ‘halving’ yani ‘yarılanma’ya çevirmiş durumda.

Başka bir heyecan döngüsü mü?

Coindesk’ten Daniel Kuhn’un haberine göre, artık spot Bitcoin borsa yatırım fonları (ETF'ler) ABD'de onaylandığından, piyasa gözlemcileri kripto para birimi kazanımlarını artıracak bir sonraki potansiyel yükseliş gelişmesini arıyor. Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) bu finansal ürünleri onaylamaya yönelik uzun zamandır beklenen kararının ardından, Bitcoin ETF'leri eş zamanlı olarak hem aşırı performans gösterdi hem de beklentilerin altında kaldı. Bu da asıl olarak ‘heyecan’ın yönlendirdiği bir piyasanın artılarını ve eksilerini bir kez daha göstermiş oldu.

İlk üç Bitcoin ETF'i, mevcut GBTC tröstünden dönüştürülen ve büyük miktarda çıkışlar olduğu gözlenen Grayscale'in 22 milyar dolarlık fonu sayılmazsa, yarım milyar dolardan fazla bir değerde sermaye girişi gördü. Bu da geleneksel Bitcoin ETF'leri için önemli bir müşteri talebine işaret ediyor. Bitcoin’e yönelik talep artmasıyla, onaylanma tarihi olan 10 Ocak Çarşamba'ya kadar geçen haftalarda Bitcoin, yakın zamandaki en yüksek seviyesi olan 48.000 dolara kadar yükseldi.

Yeni gelişme: Halving yani yarılanma

Pek çok analist ve yatırımcı artık, ağ doğrulayıcılara, diğer adıyla madencilere verilen yeni Bitcoin oranının düşürülmesi anlamına da gelen Bitcoin yarılanmasının (halving), kripto fiyatları için benzer bir katalizör olabileceğini umuyor. Her dört yılda bir gerçekleşen ve programlı olarak tetiklenen bu etkinliklerin ‘fiyatlandırılıp fiyatlandırılmadığı' konusunda ise uzun süredir devam eden bir tartışma yaşanıyor.

Bitcoin ETF'inin geçen hafta onaylanması, bir sonraki Bitcoin heyecan döngüsünde neler olacağına dair bazı ipuçları veriyor olabilir. 11 yeni Bitcoin fonunun listelenmesi, en azından geriye dönüp bakıldığında, satış için oldukça net bir bahane oldu ve Bitcoin bugün yüzde 12’ye yakın düşüşle 42.850 dolara kadar geriledi. Bitcoin ETF'lerinin milyarlarca yeni dolar ve yatırımcı çekip çekmeyeceğini söylemek için henüz çok erken çünkü bu, Bitcoin'e olan gerçek talebe bağlı bir tahmin niteliği taşıyor.

Arz yönlü bir hikaye

Bitcoin yarılanma ya da yarıya indirme anlatısı, arz yönlü bir hikaye olarak biliniyor. Bu gelişmeyle, Bitcoin ağının kullanımının sabit kalacağı veya artacağı varsayılarak piyasaya giren yeni Bitcoin’lerin arzı kısıtlandıktan sonra Bitcoin fiyatının yükselebileceği öngörülüyor.

Bir dereceye kadar, Bitcoin yarılanması anlatısı, Bitcoin'in şimdiye kadarki her yarılanmadan sonraki aylarda aslında bir kırılma yaşadığı gerçeğine yönelik geçici bir rasyonelleştirmeye karşılık geliyor. Örneğin, ağın 2016'daki ikinci yarılanmasından altı ay sonra, yani blok başına yeni kripto para emisyonu 25'ten 12,5 Bitcoin’e düştüğünde, Bitcoin ilk kez 1.000 dolar eşiğini geçmişti. Benzer bir ralli, 2020 yılında Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasıyla tekrar etti.

Ancak bu fiyat artışlarının, genellikle olaydan önce artan yükseliş eğilimi ve medyada yer alan haberler dışında, yarılanma ile doğrudan ilişkili olduğunu gösteren çok az kanıt bulunuyor.

CoinShares, en son ‘Madencilik Raporu’nda ‘hash oranı' (hash rate) büyümesinde zirvenin genellikle yarılanmadan yaklaşık dört ay önce gerçekleştiğini, bunun muhtemelen ‘Bitcoin’e yönelik yoğun talepten kaynaklandığını’ ve bunun olumlu bir duyguyu temsil edebileceğini belirtiyor.

Bitcoin arz şokunun ekonomik mantığının biraz zayıf olması dışında, Bitcoin arzı aslında gelecek yüzyıl boyunca artmaya devam edecek ve bu noktada 21 milyon Bitcoin'in tamamı çıkarılacak. Satoshi Nakamoto, zaman içinde işlem ücretlerinin ağ güvenliğini ve doğrulamayı sürdürecek kadar artacağını umarak Bitcoin ağını, benimsemeyi teşvik etmek amacıyla madencilere bu ödüller aracılığıyla mali destek sağlayacak şekilde tasarladı.

CoinShares raporunda bir fiyat tahmini sunmuyor, bu da Bitcoin madenciliğinin yarılanmadan sonra daha rekabetçi hale geleceğini ve en az verimli madencileri devre dışı bırakacağını gösteriyor. Bitcoin son yarılanmadan bu yana yüzde 90 daha verimli hale gelirken hashrate, yani ağ güvenliğine yönelik bilgi işlem gücü miktarının ve maliyet yapılarının da arttığı gözleniyor.

Madenci göçü

Aslına bakılırsa, mevcut Bitcoin madenciliği zorluk derecesi, 2023 yılında bilgi işlem gücünün yüzde 100'ün üzerine çıkmasıyla birlikte tarihin en yüksek seviyelerinde seyrediyor. CoinShares, yarılanma sonrasında bu durumun ‘madenci göçü' ile düşeceğini tahmin ediyor. Şirket ayrıca, donanım ve elektrik maliyetleri, zorluk seviyeleri ve ağda kaç madencinin bulunduğundan belirli madencilerin para kazanıp kazanmadığına kadar birçok faktörü belirleyen maliyet yapıları arasındaki karmaşık ilişki göz önüne alındığında, ‘Bitcoin başına ortalama üretim maliyeti’nin halving sonrasında 38.000 doların biraz altında dengeleneceğini öne sürüyor.

Peki bu, Bitcoin fiyat tahmini açısından tam olarak ne anlama geliyor? Biraz çelişkili bir şekilde, eğer Bitcoin fiyatı 40.000 doların üzerinde kalırsa, bunun aslında madenci getirilerinin daha düşük olmasına neden olabileceği düşünülüyor. CoinShares bu tahmini bu şekilde sunmuyor ancak madencilerin genellikle en büyük Bitcoin satıcıları olduğu göz önüne alındığında, azalan kârlılığın da bu grupta satış baskısı yaratabileceğini öngörüyor.

Buna katılmayan ve yarılanmayı Bitcoin fiyatı için başka bir potansiyel olumlu katalizör olarak gören de pek çok kişi bulunuyor. Tüm bu veriler göz önüne alındığında ise, yarılanma söz konusu olduğunda neredeyse garanti olan tek şeyin ‘heyecan’ için başka bir anın gelmesi olduğu görülüyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Bilincin Bağlı Olduğu Beyin Hücrelerinin Detaylı Haritası
Bilincin Bağlı Olduğu Beyin Hücrelerinin Detaylı Haritası

İnsan beyninin uyanık kalmasını sağlayan hücreler ağının aşırı detaylı bir haritası çıkarıldı. Bu kısmın çalışma prensiplerini anlamak, bilincin ne olduğunu anlamak için de büyük avantaj sağlayacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu