USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bitcoin rallisine katılanlar nasıl haklı çıktı?

Uzun bir süredir dolandırıcılık ya da balon benzetmesi yapılan Bitcoin yeniden zirve yaptı. Rockefeller International Başkanı Ruchir Sharma rallinin Bitcoin destekçilerini haklı çıkardığını belirtiyor

Bitcoin rallisine katılanlar nasıl haklı çıktı?
12-03-2024 15:02
Google News

BORSAGUNDEM.COM ÖZETİ| – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasaları yaşanan son çöküşün ardından yeniden zirveye ulaştı. Rockefeller International Başkanı Ruchir Sharma Financial Times’taki yazısında bir dönem fanatik olarak addedilen Bitcoin boğalarının kendilerini yeniden haklı hissediyor olabileceğini söyledi. Zira gerçekten de Bitcoin’in yeniden yükseleceği konusunda doğru bir çağrıda bulunan yatırımcılar şaşırtıcı bir ralliye tanık oldular. Sharma bu boğaların kısmen de olsa doğru nedenlerle haklı çıktığını belirtiyor.

Bitcoin bu on yılın başlarında popüler hale geldiğinde birçok ciddi yatırımcı ve geleneksel ekonomist kripto paraların işe yaramaz bir heves veya bir dolandırıcılık olarak görüyordu. 2022’deki sırasında bu düşünceler önemli ölçüde doğrulanmıştı. Ancak Bitcoin kendisini sürüden ayırarak rallisine bugün de devam ediyor.

2021'de Bitcoin, genellikle kârsız teknoloji şirketleri ve spekülatif hisse senetleri gibi gündelik ticaretin kalabalığı içerisinde gruplandırılıyordu. Bugünse diğer baloncuklar ortalama olarak zirvelerinin yarısında işlem görürken, Bitcoin yeniden tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Rockefeller International Başkanı bir balonun patlamasının ve sonrasında bu kadar hızlı bir şekilde yeni zirvelere ulaşmasının son derece sıra dışı bir gelişme olduğunu belirtiyor. Sharma söz konusu rallinin gerçek ve sürdürülebilir bir şeylerin devam ettiğini gösterdiğini söyledi.

Bitcoin'in geri dönüşü, ağırlıklı olarak büyük teknoloji hisselerinde yoğunlaşan mevcut boğa piyasasının gidişatına meydan okuması açısından da dikkat çekicidir. Yatırımcılar, teknolojinin ağır toplarını baştan sona ciddiye aldılar. Bunda yapay zeka teknolojilerinin geleceğin hakimi olacağı düşünceleri de etkiliydi. Bitcoin ise yapay zeka çılgınlığından destek almıyor.

Bitcoin boğaları, uzun vadeli bir yatırım olarak beklentileri konusunda çoğunlukla haklı çıktı ve bu bağlamda kripto para piyasalarının kralı oldukları kanıtlandı. 2022'nin sonlarındaki en düşük noktadan bu yana, Bitcoin’in fiyatı yaklaşık yüzde 300 arttı. Bu artış diğer ilk 10 kriptodan biri (Solana) hariç hepsinden daha fazla. Dahası, çok daha büyük bir tabandan hızla büyüyor: 1,3 trilyon dolardan fazla piyasa değeri ile Bitcoin şu anda en yakın rakibinden (Ethereum) üç kat daha büyük. En büyük 100 kripto para biriminden sadece beşi tüm zamanların en yüksek seviyelerinde veya yakınında işlem görüyor.

Kripto konusunda şüpheci olan yatırımcılar fiyatları bu kadar çılgınca sallanan bir varlığın ciddiye alınabileceğinden şüphe ediyordu. Ancak Bloomberg verilerine göre Bitcoin’deki volatilite de keskin bir şekilde düşüyor ve tarihin en düşük seviyelerine ulaştı. Bitcoin son on yılın baş döndürücü yüksek volatilite seviyelerine göre neredeyse beş kat daha az oynak. Bununla birlikte bir para birimi olarak dolardan (yedi kat) veya altından (yaklaşık dört kat) daha az güvenilir olmaya devam ediyor.

Bitcoin boğalarının temel düşüncesi ise doğrulanabilmiş değil. Zira Bitcoin’in gençler arasında popülaritesinin artmasıyla ‘dijital altın’ haline gelmesi bekleniyordu. Bu hala bir hayal. Altın tüm zamanların en yüksek seviyesinde işlem görüyor ve enflasyon beklentilerine göre adil değerinin üzerinde fiyatlanıyor. Dolardan ayrı çeşitlenmeye çalışan küresel merkez bankaları Bitcoin değil altın satın alıyor.

Daha da önemlisi, bitcoin bir değişim aracı olarak ortaya çıkacağı vizyonu doğrulanmaktan çok uzakta. Küresel bir "taban" kripto kullanımı endeksi, genel olarak benimseme oranının 2021'deki son zirveden yaklaşık yüzde 60 düştüğünü gösteriyor. Kripto para birimlerini hâlâ hızla benimseyen ülkeler, Ukrayna ve El Salvador gibi kuşatılmış veya ulusal para birimleriyle sorunlu olan ülkeler olma eğiliminde.

Bitcoin, dünya çapında kripto para birimlerindeki işlemlerin yüzde 10'undan daha azını oluşturuyor. Bitcoin hesaplarının yaklaşık %70'i bir yıldır uykuda, bu da insanların para birimini Starbucks'ta alışveriş yapmak için değil, yatırım olarak tutmak için satın aldıklarını gösteriyor. İnsanların ticari işlemler için kripto para birimleri kullandığı birkaç yerde ise, sabit para birimlerini takip etmek ve sabit bir fiyattan ticaret yapmak için tasarlanmış stable-coinler kullanılıyor.

Tüm bunlara rağmen, trendler boğaların lehine. Boğalar Bitcoin'in arzındaki doğal sınırlar tarafından destekleneceğini söylemişlerdi. Bitcoin "madenlerinin" üretimi her dört yılda bir yarıya iniyor ve bir sonraki kesinti nisan ayında geliyor. Bu yarılama faaliyeti mevcut rallinin büyük bir itici gücü konumunda.

Birçok büyük kurum artık kripto para birimini meşru bir yatırım olarak görüyor. Son yıllarda, önemli finans kurumları varlıklarını çift haneli oranda artırıyorlar. Ocak ayında, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun onayını takiben, 11 yeni halka açık Bitcoin ETF'si satışa sunuldu. Bu pazar şu anda 50 milyar dolardan 2025'te 300 milyar dolara çıkma yolunda.

Sharma Bitcoin’in giderek geçici bir hevesten ziyade kalıcı güce sahip bir varlık gibi göründüğünü belirtiyor. Balon, herhangi bir ani boğa piyasasının bir özelliğidir. Ancak şimdilik kutlamak için iyi nedenleri olanlar Bitcoin’in karşısında değil yanında duranlar. Sharma konuyla ilgili son sözünde şu ifadelere yer verdi:

“Böyle anlar için eski bir Wall Street deyişi vardır: Sadece aptallar dans eder, ama daha büyük aptallar onları izler.”
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Hindistan ve Çin'deki Nüfus Neden Bu Kadar Fazla?
Hindistan ve Çin'deki Nüfus Neden Bu Kadar Fazla?

Dünya çapında 206 ülke olmasına rağmen dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun, neden yalnızca Hindistan ve Çin’de yoğunlaşmış olduğu büyük bir merak konusudur. Hâlihazırda çok az bir farkla başı Hindistan çeker ancak Çin’de bu anlamda hemen arkasındadır.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu