USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bitcoin dominansı rekor düzeyde

Bitcoin dominansı iki yıl sonra ilk kez yüzde 50’yi aştı.

Bitcoin dominansı rekor düzeyde
20-06-2023 10:37
Google News

ÖZETİ| BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasaları ama özellikle Bitcoin, yılın en yüksek performans gösteren yatırım araçları arasında yer alıyor. 27 bin dolar civarında seyreden Bitcoin’de yükseliş beklentisi sürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcıların Bitcoin’e yönelişi artarak sürüyor. Bunun sonucunda Bitcoin dominansı, son iki yıldan bu yana yeniden yüzde 50’nin üzerine çıkmış durumda.

Yüzde 50’yi aştı

Cointelegraph’tan Tom Mitchelhill’ın haberine göre, Bitcoin, 2 yıl sonra ilk kez yüzde 50 piyasa dominansına ulaştı. BlackRock’ın spot Bitcoin ETF’si başvurusu ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) kripto üzerindeki baskısı, yatırımcıları Bitcoin'e yönlendiriyor.

Bitcoin'in toplam kripto piyasası değerinin ne kadarını oluşturduğunun ölçüsü olan Bitcoin dominansı ya da hakimiyeti, yeniden yüzde 50 sınırını aştı. TradingView'den alınan verilere göre, 19 Haziran saat 18:00 UTC'de Bitcoin hakimiyeti yüzde 50'nin biraz üzerine çıktı. Bitcoin dominansı şu an için ise yüzde 49,9 seviyesinde dolaşıyor.

Bu, tek başına Bitcoin'in, kriptonun toplam 1,1 trilyon dolarlık piyasa değerinin yarısını oluşturduğu anlamına geliyor. Coingecko'nun verilerine göre, Bitcoin'in mevcut piyasa değeri 519 milyar dolar civarında seyrediyor.

Kasım 2022’den beri artıyor

Bitcoin'in piyasa dominansının 27 Kasım 2022'den bu yana yüzde 10,5'ten fazla arttığı görülüyor. Bu artışın büyük ölçüde FTX krizinin ardından ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kripto varlıklara ve borsalara yönelik yükselen düzenleyici denetimin ortasında, amiral gemisi kripto parayı güvenli bir sığınak olarak gören yatırımcılar tarafından yönlendirildiği tahmin ediliyor.

Bitcoin dominansı son sekiz ayda önemli ölçüde artarken Ethereum’un piyasa dominansının ise yılın büyük bölümünde yüzde 20 civarında sabit kaldığı görülüyor. Şu anda, Bitcoin ve Ethereum’un birleşik değeri tüm kripto pazarının kabaca yüzde 70'ini oluşturuyor.

Bitcoin dominansı yüzde 80’in üzerine çıkabilir

MicroStrategy'nin kurucu ortağı ve koyu bir Bitcoin boğası olan Michael Saylor, SEC’ten gelen artan düzenleyici baskının stablecoin'lerin ve diğer kripto varlıkların çoğunun ‘ortadan kaybolmasına’ neden olmasından dolayı, Bitcoin'in dominansının önümüzdeki yıllarda yüzde 80'in üzerine çıkacağına inanıyor.

Ek olarak Saylor, kripto alanına herhangi bir ‘mega kurumsal paranın’ girmemesini, kendilerini Bitcoin'e alternatif olarak konumlandıran 25.000 diğer kripto para biriminin getirdiği ‘karışıklık ve endişe’ye bağlıyor. Saylor, “Bitcoin, bu sektörde evrensel, küresel olarak kabul edilen dijital emtiadır” diye ekliyor ve SEC Başkanı Gary Gensler'in bir emtia olarak etiketlediği tek kripto para biriminin Bitcoin olduğu gerçeğine de vurgu yapıyor. SEC toplam 68 kripto para birimini menkul kıymet olarak ilan etmiş durumda.

Korkuya rağmen yükseliyor

Cointelegraph Fiyat Endeksi'nden alınan verilere göre, Bitcoin şu anda son 24 saat içinde yüzde 1,5 artışla 26.800 dolar civarında işlem görüyor. Bitcoin'in değerinin, kripto piyasasında son üç ay içinde en yüksek noktasına ulaşan ‘korku'ya rağmen geçen hafta boyunca yüzde 3'ten fazla arttığı görülüyor.

Kripto araştırma firması Santiment ayrıca, dev varlık yönetim şirketi BlackRock'ın Bitcoin spot ETF'si için yaptığı başvurunun, Bitcoin'in son birkaç gündeki yukarı yönlü fiyat hareketinin ana itici güçlerinden biri olduğuna işaret ediyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Kadim
Kadim "Hayat Ağacı"nın Sırrı Çözüldü

Binlerce yaşayabilen kadim baobab ağaçlarının kökenlerine dair gizem sonunda çözüldü.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu