USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bitcoin almak için çok mu geç?

Bitcoin’in soluksuz yükselişi, olası bir soluklanmanın işareti olabilir.

Bitcoin almak için çok mu geç?
20-02-2024 12:13
Google News

ÖZETİ| BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasasının en hacimli parası Bitcoin’in geçen yılın ortalarından bu yana giderek artan bir ivmeyle yükselmesi yatırımcılarının yüzünü güldürüyor. Ancak bir süredir 52 bin dolar civarında yatay seyreden Bitcoin’de bir düzeltme yaşanmasından da endişe ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kripto para piyasanın en hacimli parasının yürüyüşünün dijital davul ritmi devam ederken birçok potansiyel yatırımcı Bitcoin partisinin zaten zirveye ulaşıp ulaşmadığını merak ediyor. Öncü kripto para birimi, yalnızca dört aydaki yüzde 82'lik artış da dahil olmak üzere, geçen yıl yüzde 118 oranında değer kazandı.

Halving öncesi trende hala yer var mı?

The Motley Fool’dan Anders Bylund’un haberine göre, Bitcoin'in dramatik fiyat zirveleri geçmişi ve yaklaşmakta olan ‘halving' yani 'yarılanma’ hakkındaki son söylentiler göz önüne alındığında, en bariz soruyu sormak adil duruyor: “Bitcoin treni yatırımcıları geride mi bıraktı yoksa hala bilet almak için zaman var mı?”

Bitcoin yatırımlarının cazibesi her zaman iki yönlü olmuştur: Önemli getiri potansiyeli ve dijital altın olarak önerilen rolü. Tarihsel olarak ise Bitcoin’in, cesurları ve sabırlıları yaklaşık dört yılda bir ödüllendirdiği bilinir.

Her 201.000 Bitcoin veri işleme bloğu başına madencilere verilen ödüller yarı yarıya azalır. Buradaki fikir, yüksek hızlı madeni para üretiminin getirdiği enflasyonu sınırlamak ve aynı zamanda daha yüksek madeni para fiyatları için teşvik sağlamaktır. Sonuçta yeni bir veri bloğu oluşturmak için gereken iş aynı kalmaktadır ve madenciler Bitcoin işlemlerinin doğrulanmasında çok önemli bir rol oynar. Pahalı madencilik donanımı ve elektrik faturalarından ekonomik anlamda bir kazanç elde etmek için, temelde daha yüksek madeni para fiyatları veya bir fiyasko gereklidir.

Şu ana kadar bu fiyatlandırma modeli oldukça güvenilir seyretti. Fiyatlar, hem meraklıların hem de şüphecilerin belirttiği gibi, her ‘yarılanma' olayından sonra yükselme eğiliminde seyretti. Bu etki elbette hemen görülmedi; her halving etkinliğinden bir sonraki fiyat zirvesine kadar yaklaşık 18 aylık bir gecikme yaşandı ancak uzun vadeli yükseliş eğilimi şu ana kadar durdurulamadı.

Bir sonraki halving 29 Nisan'da gerçekleşecek ve başka bir boğa koşusu oldukça muhtemel görünüyor. Son zamanlardaki fiyat artışlarına rağmen, bu potansiyel artış Bitcoin'i, Mayıs 2020, Temmuz 2016 ve Kasım 2012'deki yarılanmalardan sonra olduğu gibi tamamen farklı bir seviyeye taşıyacak gibi görünüyor.

Piyasa olgunluğu ve benimseme

Dijital para birimi, küresel altın üretiminin büyüme oranının altında kalması gereken bir arz büyüme oranına yaklaştıkça, Bitcoin'in bir değer deposu rolü de daha güçleniyor. Bitcoin nihayet uzun vadeli yatırımlar için fiziksel altının dijital versiyonuna dönüşüyor.

Bitcoin, 2008'deki icadından bu yana ‘dijital altın’ benzetmesine maruz kalıyor. Bitcoin'in teknik işlevini ve uzun vadeli hedefini açıklayan orijinal tanıtım belgesi, Bitcoin madenciliğinin elektriğini ve bilgi işlem gücünü topraktan fiziksel altın çıkarmaya benzetiyor.

Halving sonrası Bitcoin'in enflasyon oranındaki değişimi, altınla karşılaştırmayı doğruluyor. Kripto para biriminin bu olaya tepkisi, altının değişen kıtlık seviyelerine tepkisini yansıtıyorsa, bu etkinin sistemik olması da giderek daha muhtemel gözüküyor.

Ancak Bitcoin aynı zamanda henüz olgunlaşma seviyesinde ve gelişiyor; yani mesele sadece rakamlarla ilgili değil; sistemin gerçek dünyada dayanıklılığına ve kullanılabilirliğine olan inançla da ilgili.

2024 yılının Bitcoin manzarası, ilk günlerine kıyasla oldukça farklı. Ana akım benimsemenin artması ve kurumsal yatırımcıların portföylerinde Bitcoin’e yer verme oranının artmasıyla, Bitcoin'in piyasa olgunluğu da büyüyor. Artık Bitcoin tabanlı borsada işlem gören fonlar var ve bu kullanıcı dostu yatırım yöntemine kolay erişim, uzun vadede oyunu değiştirme potansiyeli taşıyor. Hiçbir zaman bir kripto ticaret hizmetiyle hesap açmayı düşünmeyen birçok yatırımcı, artık mevcut hisse senedi alım satım hesapları aracılığıyla Bitcoin fiyatına doğrudan yatırım yapabiliyor.

Risk toleransı ve içgüdüler

Ancak benimsenme hızı önceden tahmin edilebilir bir olgu değil ve daha geniş bir kabul için zemin hazırlanırken, Bitcoin'in değerinin geleceği hararetli bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Her yatırımda olduğu gibi altın kural ‘çeşitlendirme’dir. Bitcoin yüksek getiri potansiyeli sunabilir ancak kendi risklerini da beraberinde getirir. Bilinçli yatırımcı, bu riskleri volatiliteye olan iştahları ve kripto para biriminin uzun vadeli geleceğine olan inançları ile karşılaştırmalıdır.

Peki Bitcoin satın almak için çok mu geç? Cevap basit bir evet ya da hayır değil; risk toleransına, piyasa anlayışına ve biraz da eski moda içgüdüsel hislere dayanan kişisel bir soru bu.

Geçmiş performans gelecekteki sonuçların göstergesi olmasa da, Bitcoin'in halving sonrası performansı göz ardı edilemez. Kripto devi, hem dramatik kazanımlar hem de ciddi düşüşler potansiyeli taşıyan spekülatif bir varlık olmaya devam ediyor. Yine de sistemin, her yarılanmanın ardından gelen bir buçuk yılda kripto para fiyatlarını daha da yükseltmede etkili olduğu kanıtlanmış durumda ve bir sonraki yarılanmanın farklı olması için henüz yeterli veri yok. Herhangi bir ulusal para biriminin enflasyonuna karşı umut verici bir koruma olduğundan ve doğası gereği dijital bir bankacılık sistemi kaçınılmaz olabileceğinden, Bitcoin her zamankinden daha fazla sistemin bir parçası gibi davranıyor.

Bitcoin’de mükemmel zamanlama söz konusu değil

Artık Bitcoin kervanına katılmayı düşünen yatırımcılar, şifreli para biriminin kaprisli doğasına ve önlerinde uzanan heyecan verici ama belirsiz geleceğe gözlerini sonuna kadar açarak bunu yapmalı. Yarılanma sonrası fiyat eğilimlerinin tarihsel seyri göz önüne alındığında, henüz trenin kaçmadığını söylemek de yanlış olmaz.

Bitcoin'e yatırım yapmak, mükemmel zamanlanmış zirveye çıkmak için dalgayı mümkün olan en düşük fiyata yakalamak anlamına gelmiyor. Bunun yerine, fiziksel altının dijital versiyonu gibi güvenilir bir değer rezervi oluşturmuş oluyorsunuz. Aralık 2013'teki 1.152 dolarlık zirve veya dört yıl sonra 17.760 dolarlık yükseliş gibi mümkün olan en kötü zamanlarda bir miktar Bitcoin satın aldığınızı hayal ettiğinizde, bu giriş fiyatlarının size Bitcoin başına 51.800 dolar civarındaki bugünkü seviyede kolayca piyasanın üzerinde getiriler sağlayacağını görebilirsiniz. Kısacası Bitcoin yatırımında konu mükemmel zamanlamayla ilgili değildir.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Tüm Zamanların En Çok İndirilen PlayStation Oyunları Sızdırıldı
Tüm Zamanların En Çok İndirilen PlayStation Oyunları Sızdırıldı

Yeni bir sızıntı, PlayStation ağındaki büyük oyunların 2023 ortasına kadarki indirme sayılarını ve finansal gelirlerini ortaya koydu. Verilerde toplam 4 milyar dolar gelir elde edildiği ve 171 milyon indirmenin gerçekleştiği görüldü. Peki en çok hangi PlayStation oyunları indiri

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu