USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bir Gök Taşında, RNA Yapı Taşı Keşfedildi

Japonya'nın Hayabusa2 uzay aracı, büyük bir keşfin yapılmasına aracı oldu. Milyonlarca kilometre uzağımızdaki asteroidde RNA'yı oluşturan yapı taşlarına rastlandı. Keşif, yaşam hakkındaki büyük bir teoriyi destekler nitelikte.

Bir Gök Taşında, RNA Yapı Taşı Keşfedildi
22-03-2023 12:44
Google News

Japonya ÖZETİ| Uzay Araştırma Ajansı’nın 2014’de asteroitlerden örnek almak için uzaya fırlattığı Hayabusa2 uzay aracı, yalnızca ‘büyük’ demekle yetmeyecek bir keşfe imza attı. Uzay aracının Ryugu adlı asteroitten Dünya’ya gönderdiği örnekte yaşamın en temel yapı taşlarından birisi olan nükleobazlara rastlandı.

336 milyon kilometre uzağımızdaki asteroitten alınan toprak örneğinde RNA yapısındaki dört bazdan biri olan urasil bulundu. Urasilin yanı sıra, B3 vitaminini oluşturan niyasin de keşfedildi. 

Bunlar aslında uzay aracının yanlışlıkla Dünya’dan taşıdığı veya kapsülün Dünya’ya girişinde çevreden topladığı materyaller olabilir mi?

hayabusa2 kapsül

Örneklerin Dünya’ya getirildiği kapsül.

Hokkaido Üniversitesi’nden astrokimyacı Yasuhiro Oba, daha önce de karbon zengini olan asteroitlerde nükleobaz ve vitaminlere rastlandığını belirtti. Bu keşiflerde de elde edilen örneklerin Dünya ortamına maruz kalıp kalmadığı konusunda da her zaman şüpheler olduğunu dillendirdi.

Fakat son keşif, Oba’ya göre bu şüphelere hiçbir şekilde yer vermiyor. Hayabusa2 uzay aracı, topladığı örneklerin hiçbir şekilde kontamine olmaması için bu örnekleri termal yalıtıma da yer veren özel, kapalı kapsüllerde Dünya’ya gönderiyor.

Peki asteroitte nükleobaz ve vitamin bulunması ne anlama geliyor?