USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bilinçaltımıza Uygulanan Etkili Seçim Taktikleri

14 Mayıs seçimini geride bırakırken siyasi partilerin seçmenler üzerinde uyguladıkları birtakım “taktiklerden” söz etmek istedik. Birçoğundan haberimiz bile yok; belki bilinçaltımıza kodladıkları olgular sayesinde bir partiyi diğerlerine göre daha fazla destekliyor olabiliriz!

Bilinçaltımıza Uygulanan Etkili Seçim Taktikleri
16-05-2023 18:13
Google News

Aslında ÖZETİ| bir siyasi partiyi desteklerken insanlar, partinin vaatlerinin kendileriyle ve kafalarındaki ideal ülkeyle uyuşup uyuşmadığına bakıyor. Özellikle ülkemiz için de bir hayli önemli olan bu seçim sürecinde, partilerin sempatimizi kazanarak oy toplamaları çeşitli seçim kampanyalarına dayanıyor.

Ülkenin eksik olduğu noktaları kapatmaya uğraşmak, daha ileriye taşımak ve seçmenin isteklerine kulak vermek kuşkusuz tüm siyasalar için en can alıcı nokta. Şimdi bu seçim kampanyalarından ve bize fark ettirmeden bizim üzerimizde bıraktığı etkilere geçelim.

Kadınların artık kazandırdığı bir dünyada yaşıyoruz.

kadın siyasetçiler

MIT Şehircilik ve Planlama Bölümü’nde Profesör Albert Saiz, 10 yıl önce belediye seçimlerinde partilerin listelerine kadınları %40 dahil edilmesini zorunlu kılan İspanya’da yerel seçimlerin sonuçlarını inceliyor. Kadınlara yer verilmemesinin üzerinde de üç olasılık tespit ediyor: Seçmenlerin erkek adayları tercih etmeleri, partilerin yeterli niteliklerde kadın aday bulmakta zorlanmaları ve kadınların kenara itilmeleri.

İspanya’daki örneklerde, yasanın 2007 yılında yürürlüğe girmesinin ardından yapılan seçimlerde, kadın adayları bulunan partiler, sandıklarda %4,2 daha fazla oy aldığı tespit ediliyor. Anlayacağınız durumun ilk iki maddeyle uzaktan yakından alakası yok.

Gelecekle ilgili umut yaratabilmek oldukça önemli bir adımdır.

bush ve clinton

Seçimlerde ekonominin oynadığı rol üzerine birçok araştırma vardır. Ülkemizde de büyük bir sorun haline gelen ekonomi, seçmenleri de en çok ilgilendiren konular arasında. Mesela, 1992’de ABD’de Başkan Adayı Bill Clinton’ın seçim kampanyasında kullanılan “It is the economy stupid” (bu ekonomi aptal) sloganıyla şekillenmiş kampanya söyleminin, George Bush’a karşı kazanılan seçimdeki etkisi yadsınamaz.

Ekonominin sandık üzerindeki etkisi, iktidarın ekonomiyi iyi yönetemediği söylemiyle değil; muhalefet partilerinin, insanların hayatlarında olumlu değişiklikler oluşturacağı ölçüde etkili oluyor. Bill Clinton kampanyasındaki durum tam da buydu. Kampanyada yer alan “sağlık politikası” ya da “değişim” üzerine kullanılan sloganlar bu amaca hizmet ediyordu.

Seçmenlerin önem verdikleri can alıcı konulara yoğunlaşmak kazanç sağlar.

Seçmenlerin, seçimden beklenti ve taleplerini gözden geçirerek bir politika uygulamak partilerin lehine olacak bir taktiktir. Mevcut durumla ilgili şikayet edilen konular için iyi argümanlar geliştirmekse oldukça önemli. Ülkemizde mevcut mülteci sorununu neredeyse çoğu partinin gündeme getirmesi de bu stratejinin örneğidir.

“Genç seçmen” grubu, sürecin en kritik hedef kitlelerinden biridir.