USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Beyinler Bilgisayara Bağlanırsa Düşünceler Okunabilir mi?

Birinin beyin-bilgisayar arayüzleriyle sizin düşüncelerinizi okumasına izin verir miydiniz? Belki de "bu, kim olduğuna ve neden yaptığına bağlı" diye cevap verebilirsiniz. Çok yakında beyin-bilgisayar arayüzleriyle bu mümkün hale gelebilir.

Beyinler Bilgisayara Bağlanırsa Düşünceler Okunabilir mi?
06-04-2023 22:14
Google News

Beyin-bilgisayar ÖZETİ| arayüzleri üzerinde yapılan araştırmalar aslında yeni değil. İnsanlığın bu merakı, çekilen bilim kurgu filmlerine bile yansıdı; hem de bundan 30 yıl önce. Bahsettiğimiz bu film Matrix.

Filmin yazımız için önemli olan kısmı, insan beyinlerinin bilgisayar arayüzleriyle bağlantılı olması ve yapay zeka tarafından kontrol ediliyor olması. Kaos ve savaş, insanların dikkatini daha çok çektiği için ve daha çok izlendiği için filmlerde genel olarak hep felaket senaryolarını görürüz. Peki bu durumun hiç mi iyi bir tarafı yok?

Beyin-bilgisayar arayüzleri her türlü sinyalle uyarılabilirler.

beyin bilgisayar arayüzü

Zihinde gerçekleşmesi amaçlanan eylemlere dair oluşan sinyalleri tespit eden, analiz eden ve ileten bilgisayar tabanlı sistemler, beyin-bilgisayar ara yüzü ya da beyin-makine ara birimi olarak adlandırılıyor.

İngilizce karşılığı Brain-Computer Interface (BCI) olan bu teknolojiler, prensip olarak her türlü beyin sinyaliyle kullanılabiliyorlar. Beyne yerleştirilen çip implantları veya kafa derisine takılan elektrotlar sayesinde söz konusu sinyaller yakalanabiliyor. Ne olduğunu açıkladıktan sonra şimdi de kullanılış yerlerine bakalım.

Kullanılabileceği birçok alan bulunuyor.