USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Beko'nun Kuruluş Hikâyesi

Beyaz eşya sektöründe adını altın harflerle yazdıran Beko’nun doğuş hikâyesi, sıra dışı bir girişimcinin kararlılığı ve vizyonuyla başlamıştı.

Beko'nun Kuruluş Hikâyesi
05-04-2024 15:57
Google News

Kurumsal ÖZETİ| bir marka çatısına girme yoluna giden Beko, zamanla Türkiye'nin en önde gelen isimlerinden biri olan Vehbi Koç'un hayatındaki dönüm noktalarından biriydi.

Türkiye'nin sanayileşme sürecindeki önemli bir oyuncunun, yurt dışında da büyük ses getirecek bir markayı nasıl hayata geçirdiğinin heyecan verici öyküsüne gelin yakından bakalım.

Beko’nun hikâyesi nasıl başlamıştı?

vehbi koç

Hikâyemiz, Ankara'nın Çoraklık semtinde, 1901 yılında hayata gözlerini açan ve hepimizin ismini yakından bildiği Vehbi Koç ile başlıyor.

Kökeni, baba tarafından üç asırlık, anne tarafından ise Hacı Bayram-ı Veli sülalesine dayanan altı asırlık bir aileye dayanıyor. Türk sanayici ve iş adamı olarak bilinen Ahmet Vehbi Koç’un, ülkemizin sanayileşme sürecinde oynadığı önemli rolü de atlamamak gerekiyor.

1950'li yıllarda Türkiye'nin henüz sanayileşme sürecinde olduğu dönemde, Vehbi Koç'un önceliği ülkeye döviz kazandıracak yeni bir ürün bulmaktı.

beko fabrika

Bu amaç doğrultusunda o yıllarda salça ve konserve fabrikası alanında deneyimi olan Bejerano ile iş birliği yapmaya karar verdi.

1954'te kurulan beyaz eşya devi, Bejerano ve Koç'un isimlerinin ilk harflerinden oluşan "Beko" adıyla kurulmuştu. Fakat dönemin koşulları nedeniyle şirket faaliyete geçemedi.

Biraz zaman geçince, General Elektrik ampullerinin satış ve bayiliği fırsatı doğru ve şirketin adı Beko Ticaret A.Ş. olarak değiştirildi.

Arçelik fabrika

Vehbi Koç, Anadolu'da bir ilke imza atarak bayilik sistemiyle Arçelik ürünlerini tüketicilere ulaştırmıştı.

1977'de Arçelik distribütörlüğünü devreden Beko Ticaret, 1983'ten itibaren Türkiye beyaz eşya sektöründe Beko markası altında faaliyet göstermeye başladı.

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu, 1990'lardan itibaren yurt dışı faaliyetlere odaklanınca, Beko ihracat markası olarak belirlendi.

2000'e gelindiğinde, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu'nun yeniden yapılanmasıyla Beko, Beko Ticaret A.Ş.'den ayrılarak Arçelik A.Ş. bünyesine katıldı.